evenementen voor artsen
Let op: nog niet alle workshops zijn bekend. Alle ingeschrevenen ontvangen bericht zodra de volledige lijst van workshops bekend is, dan kunt u intekenen.
GEWIJZIGDE DATUM: woensdag 16 juni 2021
Tot en met 16 april 2021 profiteert u van vroegboekkorting:
Over laaggeletterden en hoogrisicopatiënten
Ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland kunnen niet goed lezen en schrijven. Ze hebben vaak moeite hun weg te vinden in de zorg en snappen informatie over hun ziekte niet goed. Daar moet je als arts in de spreekkamer iets mee.
Michael van Balken is uroloog in Arnhem met een passie voor taal. De problemen die het niet goed begrijpen ervan vooral in de zorg met zich meebrengen, leidden onder andere tot het oprichten van Aap-Noot-Nier - voor betere voorlichting - en het opzetten van wetenschappelijk (promotie)onderzoek hiernaar.
De kunst van scherp én geestig schrijven
Mieke Kerkhof heeft een liefde ontwikkeld voor het registreren en opschrijven van anekdotes. Het delen van mooie emoties is volgens haar de zin van het leven. In haar boeken publiceerde ze vele korte verhalen en ook haar ‘Ikjes’ in de NRC en haar blogs en columns voor Medisch Contact en het NTOG zijn voorbeelden van scherp én geestig schrijven. Schuif de antenne uit, volg het leven en documenteer het, luidt haar devies. De spreekkamer van de dokter is een tuin vol mogelijkheden.
Mieke Kerkhof is gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Daarnaast is zij columnist en schrijver. Uitgeverij Nieuw Amsterdam bracht twee boeken met anekdotes van haar uit: Even ontspannen, mevrouw en Klaar is Kees.
Een spoedcursus overtuigend spreken
Je mannetje staan in de overdracht? De strijd aangaan tegen de dalende vaccinatiegraad? Richting geven aan verschuivingen in het zorglandschap? Tijdens deze sessie leer je de theoretische en praktische grondbeginselen van de retorica en het debat. Verbeter snel je debatvaardigheden en krijg meer inzicht in de argumenten van je tegenstander.
Dokters in debat is een groep jonge artsen die graag zien dat collega's zich effectief in het maatschappelijk debat mengen vanuit hun professionele achtergrond en persoonlijke overtuiging.
Hoe vind je de kernboodschap in de juridische kluwen van een tuchtzaak?
Elke week becommentarieert arts en journalist Sophie Broersen samen met een jurist een tuchtzaak in Medisch Contact. Wat komt daar allemaal bij kijken? Leer zelf relevante tuchtzaken voor úw beroepsgroep vinden, en hier puntig over schrijven of een korte presentatie geven.
Sophie Broersen volgde, na enkele jaren als arts-assistent urologie en interne geneeskunde, de huisartsopleiding in Leiden. Na afronding daarvan volgde zij de Postdoctorale Opleiding Dagblad Journalistiek. Sindsdien werkte zij als journalist bij onder meer NRC Handelsblad, NTR en sinds 2008 bij Medisch Contact.
Omgaan met ongewenst gedrag
In deze workshop leert u verbaal en non-verbaal op te staan tegen agressief gedrag. Er wordt geoefend met een ervaren trainingsacteur.
Lucille Ong is docent van de afdeling medische psychologie van het Amsterdam UMC, locatie AMC, en ontwikkelde een training over het omgaan met agressie.
De ontwikkeling van het medisch jargon
Medische termen komen en gaan. De betekenis van vaktermen wordt mede bepaald door de wisselende context van het medische denken en door culturele, sociale en mentale factoren. Emeritus hoogleraar geschiedenis van de geneeskunde Mart van Lieburg laat zien hoe en waardoor het taalarsenaal van de arts verandert.
Prof. dr. Mart van Lieburg is KNMG-bibliothecaris en emeritus hoogleraar Medische Geschiedenis.
De pen als tweesnijdend zwaard
Al zestien jaar schrijft Bert Keizer columns voor Medisch Contact. Hoe doet hij dat? Wat bracht het hem - in goede, maar ook in kwade zin? Keizer vertelt en beantwoordt vragen.
Bert Keizer is arts, filosoof en schrijver. Hij studeerde filosofie in Engeland en geneeskunde in Amsterdam. Hij werkt als arts bij het Expertisecentrum Euthanasie.
De kansen en gevaren in het digitale landschap
Gebruik van social media biedt kansen, maar het werkt alleen goed als je een goede balans kunt vinden tussen persoonlijke en professionele communicatie. Hoe doe je dat als arts? Michel van Baal zet de belangrijkste valkuilen en kansen voor artsen op een rij.
Michel van Baal is hoofd Communicatie en Public Affairs van de KNMG. Eerder werkte hij bij de TU Delft en was bij de ESA de communicatieman achter arts en astronaut André Kuipers.
Hoe culturele verschillen voor vergissingen én verrassingen zorgen
Aan de hand van verhelderende rollenspellen wordt de deelnemer meegevoerd naar de wereld van de vergissingen en verrassingen die culturele verschillen soms in zich dragen. Over een slappe hand geven en luid praten, over ons reptielenbrein dat anderen in hokjes plaatst en de verwijten die mensen zich daarbij maken.
Charlie Obihara is kinderarts-opleider in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Met organisatiepsycholoog Dorian Maarse schreef de in Nigeria geboren arts het boek Interculturele communicatie in de zorg. Samen geven ze hierover trainingen voor medici.
Voorkom klachten met effectief deëscaleren
Na een incident staat u al binnen enkele uren oog in oog met de patiënt en diens familie om te vertellen hoe het gekomen is. Als u de juiste toon kiest, kan dit eerste gesprek het vertrouwen tussen dokter en patiënt herstellen. In deze interactieve workshop leert u de kenmerken van een effectief ‘disclosure’-gesprek na een incident.
Hans Brölmann is emeritus hoogleraar gynaecologie en carrièrecoach.
Wat zijn de ingrediënten van het perfecte artikel?
Medisch Contact publiceert maar een kwart van de ingezonden artikelen. Maar waar toetst de redactie eigenlijk op? Evert Pronk licht toe en geeft voorbeelden van hoe het niet moet en praktische adviezen om de kans op acceptatie van een artikel te vergroten.
Evert Pronk is adjunct-hoofdredacteur van Medisch Contact.
Actief leren luisteren
Luisteren is misschien wel de belangrijkste gespreksvaardigheid van een arts. Wanneer je actief luistert laat je zien dat je erbij bent, oprecht aandacht hebt voor de ander en je gesprekspartner volledig wil begrijpen. Maar hoe voorkom je dat je aannames, interpretaties en vooroordelen je in de weg zitten? Hoe luister je tussen de regels door naar de wensen en zorgen van de ander? Dat leer je tijdens deze workshop.
Radboud in'to Languages is het expertisecentrum voor taal en communicatie van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Evidencebased hypnosedatie
Onbewust gebruiken artsen vaak termen die onrust bij de patiënt veroorzaken. Terwijl goed toegepast de juiste woorden pijn en angst sterk tegengaan en zelfs sedatie overbodig kunnen maken.
Geert-Jan van Geffen is anesthesioloog. Als principal clinician introduceert hij een niet-medicamenteuze behandelwijze van pijn in het Radboudumc. Als lid van het Mobiel Medisch Team maakt Van Geffen ook geregeld deel uit van de bemanning van de traumahelikopter.
Vind de woorden achter jouw dagelijkse drijfveren
Waarom werk je zoals je werkt? Wat brengt het je? En waaruit haal jij steeds opnieuw energie om door te gaan? In deze creatieve workshop ga je met pen en papier op zoek naar de woorden die de kern van jouw werk raken. Door uitdrukking te geven aan jouw persoonlijke zin, heb je een instrument in handen om op koers te blijven.
Angèle van de Ven is opleidingskundige, zelfstandig gevestigd als (team)coach voor artsen en auteur van het loopbaanboek ‘HEEL de dokter - leven en werken met zin’. Zij organiseert verdiepende nascholingen en (inter)visiebijeenkomsten, met speciale aandacht voor een gezonde balans tussen persoon en professie.
Nog niet alle workshops zijn bekend. Alle ingeschrevenen ontvangen bericht zodra de volledige lijst van workshops bekend is, en dan kunt u intekenen.