Oordelen toetsingscommissies euthanasie soms onvolledig
Voormalig RTE-lid Berna van Baarsen toont met voorbeelden aan dat in het RTE-oordeel niet altijd alle praktische en ethische aspecten aan bod komen.
Psycholoog en ethicus Berna van Baarsen werkte tot 2011 als universitair docent en senior onderzoeker bij de afdeling Metamedica, sectie Filosofie en Medische Ethiek, VUmc, Amsterdam. Ze deed onder meer onderzoek naar eenzaamheid en euthanasie. Tien jaar lang zat ze als ethicus in de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie. Per 1 januari 2018 is ze gestopt met dit werk. In het Medisch Contact-artikel ‘Een wilsverklaring kan een mondeling verzoek niet vervangen’ legt ze uit waarom. Zij spreekt ook over dit onderwerp op ‘De dokter en de dood 2019’: ‘De wilsverklaring bij dementie’.
Voormalig RTE-lid Berna van Baarsen toont met voorbeelden aan dat in het RTE-oordeel niet altijd alle praktische en ethische aspecten aan bod komen.
Ethicus Berna van Baarsen zat tien jaar in de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). Euthanasie bij wilsonbekwame patiënten met vergevorderde dementie vindt ze niet verdedigbaar en daarom is ze per 1 januari gestopt. ‘Waarom dit dilemma over onszelf afroepen?’
Een recente strafzaak toont dat oordelen van de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor dokters. In de euthanasiewet staat hoe de RTE controleert wat de dokter doet. Maar hoe is het toezicht op de RTE geregeld?
De voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, Jacob Kohnstamm, presenteerde deze week bij het jaarverslag de nieuwe Euthanasiecode. Artsen die euthanasie uitvoeren bij patiënten met gevorderde dementie, moeten dit voortaan altijd komen toelichten bij de RTE.