‘AVG is een vak waar je de volle diepte en breedte in kunt gaan en je ook kunt specialiseren’
Een pionier met een witte jas aan. Er is namelijk geen enkel ander land met het beroep arts verstandelijke gehandicapten, oftewel de AVG. Een specialisme dat zelfs bij de vergeten specialismen wordt vergeten. Iets wat wij absoluut niet terecht vinden.
Een veelzijdige groep patiënten waarbij het soms in de spreekkamer net even wat anders loopt dan normaal, artsen hun eigen favoriete syndroom hebben en dokters genoeg tijd hebben om ook het onderzoek in te duiken. Genoeg reden om dit vak nooit meer te vergeten! In dit interview wordt duidelijk wat een prachtig en dankbaar beroep de arts verstandelijk gehandicapten heeft en horen wij dat in de spreekkamer verschillende kanten van de zorg belicht worden. Een vak waar wij als co’s hartelijk welkom zijn en er meer dan genoeg banen zijn als je houdt van imperfecties en interdisciplinair puzzelen naar de oplossing. Luister daarom nu naar de aflevering met Agnies van Eeghen, arts verstandelijk gehandicapten, een levenslang en levensbreed specialisme.
Wie zijn KoffieCo? >
Abonneer u op de podcast van KoffieCo:
Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify



meer afleveringen
-
'Eigenlijk ga je voorbij aan de ziekte, want de ziekte is eigenlijk dat iemand zo erg met zichzelf in de knoop zit dat ie dat doet.’
In deze aflevering spreken wij met SEH-arts David Baden en psychiater Kinke Lommerse over een belangrijk onderwerp: suïcidale patiënten. Zij delen ervaringen uit de praktijk en geven ons waardevolle adviezen over hoe in gesprek te gaan met deze patiënten. Want waar je ook eindigt, in de zorg of buiten de zorg, iedereen kan deze tips gebruiken
-
'Dus die wilde de verdieping die ik zocht misschien helemaal niet raken.’
Professor Zweegman, afdelingshoofd van de hematologie in het Amsterdam UMC, praat met ons over de stijgende kosten in de zorg. Maar ook hebben we het in deze aflevering over de nabijheid van de dood in haar vak en de toename van behandelmogelijkheden: waar ligt de grens en hoe ver kan je gaan?
-
‘En dan hoor je: hm, ze willen een andere arts’
Dr. Charlie Obihara, kinderarts en opleider in het ETZ Tilburg, zet zich op verschillende manieren in voor meer diversiteit in de zorg. Hij komt met concrete voorbeelden van onbedoeld en onbewust racisme, vertelt ons hoe je je bewust kunt worden van dit gedrag en hoe je er vervolgens op kunt reageren.