Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Nadja Busschers
14 maart 2018 2 minuten leestijd
Gezien

Retentieblaas ondanks katheter

Plaats een reactie

Een 82-jarige patiënte lag in het ziekenhuis na het plaatsen van een totale-heupprothese vanwege posttraumatisch ontwikkelde coxartrose rechts door een eerder doorgemaakte intra-articulair verlopend acetabulum- en schaambeenfractuur. Het herstel verliep voorspoedig.

’s Nachts belde een verpleegkundige de zaalarts omdat de vrouw last had van blaaskrampen. Met de bladderscan zagen we een retentieblaas van 700 cc. Patiënte had echter een goedlopende urinekatheter en een urineproductie van >30 cc per uur. Deze was reeds eenmalig gereviseerd en liep vervolgens evenveel af. Bij lichamelijk onderzoek viel op dat het abdomen iets bol was, maar niet drukpijnlijk. Net boven het os pubis was een vaste elastische zwelling voelbaar. Haar pols en ademhaling waren rustig en haar bloeddruk was normaal. Bij een goede kliniek en urineproductie voerden we een afwachtend beleid. De volgende dag werd een echo abdomen gemaakt voor nadere analyse.

VERDER LEZEN?

U heeft gratis en volledig toegang als

 • Lid van een wetenschappelijke vereniging
 • Lid van De Geneeskundestudent
 • Abonnee
inloggen

Lid of abonnee maar nog geen inloggegevens?

registreren

Geen lid? Bekijk de abonnementen!

abonneren

  print dit artikel
  Dit artikel delen

  Casus insturen

  Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

  lees meer