Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
Emilie Hitzerd Roger Heydanus
05 juli 2017 1 minuut leestijd
Gezien

Pijn bij episiotomielitteken

Plaats een reactie

Een 28-jarige primipara was opgenomen na een spontane vaginale vroeggeboorte waarbij een mediolaterale episiotomie links was gezet. Het nageboortetijdperk verliep ongecompliceerd en de episiotomie werd in lagen gehecht waarbij de huid intracutaan werd gesloten. Het totaal bloedverlies was 250 cc.

Diezelfde dag klaagde de vrouw in toenemende mate over pijn bij het episiotomielitteken, waarna een forse zwelling van de vulva links werd gezien. De zwelling nam progressief toe in omvang (zie foto).

Auteurs
Auteurs
Postpartum hematoom van labium majus en minus links en vulva voorafgaand aan operatieve ontlasting. Blaaskatheter à demeure in situ.

Bij exploratie onder narcose hebben we het episiotomielitteken geopend en het hematoom ontlast. Hierbij kwam 250 cc deels gestold bloed vrij. Bij inspectie zagen we een diffuus bloedend subcutaan wondbed. De subcutane ruimte en de episiotomie hebben we opnieuw in lagen gesloten en er is een drain achtergelaten. Bij controle na zes weken was het perineum goed genezen.

Een vulvahematoom is een zeldzame complicatie van de bevalling, die levensbedreigend kan zijn door fors inwendig bloedverlies in het losmazige onderhuidse weefsel van de vulva. Onvoldoende hemostase bij het herstel van een episiotomie of ruptuur kan de oorzaak zijn van het optreden van een vulvahematoom. Chirurgisch ontlasten van het hematoom is vaak de enige oplossing om de pijn te verhelpen, verdere verbloeding en weefselschade te voorkomen en het risico op een secundaire infectie te beperken. Bij een geringe zwelling kan een expectatief beleid worden gevoerd.

Emilie Hitzerd, anios obstetrie/gynaecologie, Amphia Ziekenhuis Breda

Roger Heydanus, gynaecoloog-perinatoloog, Amphia Ziekenhuis Breda


contact

roger@heydanus.nl

cc: redactie@medischcontact.nl

Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?

Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.

Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

print dit artikel
Gezien
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties
 

Casus insturen

Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

lees meer