Griepachtige klachten
1 reactie
Een 51-jarige vrouw presenteert zich op de SEH met sinds vier dagen griepachtige klachten. Zij was in de voorgeschiedenis bekend met astmatische bronchitis en diabetes mellitus type 2.
Bij lichamelijk onderzoek is een zieke, benauwde, uitgedroogde vrouw te zien met ondertemperatuur. Over de longvelden klinkt vesiculair ademgeruis en op de thoraxfoto zitten beiderzijds discrete interstitiële afwijkingen, die doen denken aan een virale pneumonitis. CT van de longen toont geen aanknopingspunten. Een keelswab (NAAT) is positief voor influenza A en negatief voor SARS-CoV-2.
Op de ic wordt zij geïntubeerd, worden kweken afgenomen en start een behandeling voor influenza en mogelijke bacteriële (co-)infecties. Een dag later wordt Aspergillus fumigatus gevonden in een banale sputumkweek. Onder verdenking van een influenzageassocieerde pulmonale aspergillose (IAPA) wordt empirische behandeling hiernaar gestart, in afwachting van aanvullende diagnostiek. Bij bronchoscopie worden in de trachea en endobronchiaal forse mucosale afwijkingen gezien met geelwitte, vlokkerige plaques, verdacht
voor een fungale tracheobronchitis (foto 1). Moleculaire diagnostiek, kweek en infectieserologie op de bronchoalveolaire lavage (BAL) zijn positief voor Aspergillus fumigatus complex, Aspergillus spp. en galactomannan respectievelijk. Bij microscopisch onderzoek worden hyphae met septae en vertakkingen onder ‘45 graden’ gezien, typisch voor invasief groeiend Aspergillus (foto 2). De diagnose IAPA, manifesterend als een tracheobronchitis wordt bevestigd. Na een maand behandeling op de ic wordt de vrouw naar de afdeling ontslagen. Er zijn slechts beperkt gegevens over de incidentie in Nederland van een invasieve aspergillose onder patiënten met griep die op de ic belanden, maar het lijkt erop dat die in Nederland en België relatief hoog is.

Als alternatieve diagnose kan worden gedacht aan endobronchiale tuberculosis (EBTB), scedosporiose en candida-albicansinfectie.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
auteurs
Marjam Fazli, anios ic, Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag
Thomas Ruys, internist-intensivist, Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag
contact
marjamfazli@hotmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Lees ook:
E. van Veelen
zelfstandig bedrijfsarts, Hoogland
Aanvullend hierop is het interessant na te vragen welk werk en/of hobby's patiënte heeft. Hoewel aspergillus overal kan voorkomen, zijn er beroepen waar mensen meer kans hebben op langdurige blootstelling of een hoge blootstelling (bijv. bij vuilnis...verwerking, archeologische bedrijven, schoonmaak van zwaar vervuilde omgevingen, etc). De bedrijfsarts heeft dan een rol in bronopsporing in het werk en het nemen van preventieve maatregelen ter voorkoming van herhaling bij patiënte of collega's. Bij ontslag naar huis kan patiënte geadviseerd worden dit op te nemen met de bedrijfsarts.