Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
12 april 2017 2 minuten leestijd
Gezien

Gezwollen ooglid en tranend oog

4 reacties

Een 60-jarige man bezocht het spreekuur met traanklachten en een licht oedeem van de bovenoogleden. Zijn voorgeschiedenis: OSAS, polyposis nasi, chronische sinusitis, non-atopische rinitis, astma en diabetes mellitus. Hij staat onder controle van de kno-arts en de longarts.

Hij wordt behandeld met nasale cortico’s en afwisselend prednisolon en antibiotica vanwege de chronische sinogene problematiek. Tevens krijgt hij lavages met fysiologisch zout.

Hij heeft de kno-arts ook gevraagd naar de traanklachten, maar die zag geen directe relatie met de chronische sinusitis.

Enkele dagen later bezocht hij wederom mijn spreekuur vanwege een toegenomen zwelling van de oogleden, chemosis, milde pijn en toenemend traanklachten. Er werd een behandeling gestart met oraal prednisolon en antibiotica (Augmentin).

Desondanks verslechterde het klinisch beeld (na een aanvankelijk lichte verbetering). De pijnklachten namen toe (ondanks adequate pijnstilling), de zwelling nam toe, de beweeglijkheid van het oog verminderde, dubbelbeelden en verminderd zien. Na specialistische beoordeling bleek er sprake te zijn van een uitgebreide infectie, (subperiostale) abcesvorming en een ernstig visusverlies.

Na een langdurige antibiotische behandeling en (onderhouds)behandeling met prednisolon in de derde lijn is patiënt heel geleidelijk aan opgeknapt. Inmiddels heeft hij z’n werkzaamheden gelukkig weer kunnen hervatten. Helaas is de ernstige visusvermindering van het oog een blijvend gevolg van deze zeer ernstige infectie.

Een orbitale cellulitis is een zeldzame, ernstige infectie van dieper in de oogkas gelegen weefsels.

Klachten zijn pijn; eenzijdige zwelling en roodheid van het ooglid, de omliggende weefsels en het slijmvlies; proptosis; pijn bij oogbewegingen en beperking van oogbewegingen; wazig zien en/of verminderd zien, dubbelbeelden; malaise, koorts; klachten die horen bij de primaire infectiebron (tandpijn, verkoudheid, sinusitis).

Het kan ontstaan vanuit een lokale ontstekingshaard in de omgeving (neusbijholteontsteking), ontstoken traanzak, hordeolum, tandwortelontsteking. Of door een trauma (verwonding) en/of infectie daarbij, als complicatie na oogoperatie of bijvoorbeeld een hematogene verspreiding van een infectie van elders (long, oor).

Een orbitale cellulitis komt meer in de winter voor, omdat er dan meer bijholte-ontstekingen voorkomen.

Complicaties zijn oogheelkundig (verminderde gezichtsscherpte, beperking oogbewegingen, abcesvorming, verhoogde oogdruk); neurologisch (hersenvliesontsteking/hersenabces, sinus cavernosus thrombose).


Auteur:

Wiebe Jager, huisarts, Beilen

w.jager@huisartsbeilen.nl

cc: redactie@medischcontact.nl

pdf

Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?

Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.

Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

print dit artikel
Gezien
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

 • Wiebe Jager, huisarts, Beilen 26-04-2017 14:51

  "Reactie van auteur op reactie Herman Maassen:
  Deze patiënt werd inderdaad behandeld met CPAP’s nachts. De redactie had deze informatie achterwege gelaten. De reden om deze casus in te sturen was dat het een zeldzaam ziektebeeld is met in dit geval ook ernstige gevolgen.

  "

 • Herman Maassen, specialist ouderengeneeskunde, Wessem 26-04-2017 14:46

  "Orbitale cellulitis is gelukkig een zeldzame infectie, maar hier mooi beschreven met helaas ernstige complicaties van oogheelkundige en neurologische aard en restverschijnselen (MC 15/2017: 17).
  De kans bestaat dat wij deze complicatie van bijvoorbeeld een sinusitus frequenter gaan zien nu de diagnose obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) een hoge vlucht heeft genomen en een belangrijk deel van de ernstigere casussen terecht wordt behandeld met CPAP-apparatuur (continuous positive airway pressure) ‘s nachts thuis.
  Omdat gebruik van CPAP gepaard kan gaan (als complicatie) met onder meer chronische sinusitis wil ik hiervoor graag aandacht vragen bij de huisarts en alle specialisten die met deze diagnose in aanraking komen.
  In deze casus wordt in de voorgeschiedenis OSAS vermeld. Niet vermeld wordt of er ook CPAP-therapie is toegepast. Mocht dit wel het geval zijn dan is ook in deze casus mogelijk een relatie aan de orde."

 • Paul van den Berg, longarts Maasstadziekenhuis, Rotterdam 26-04-2017 14:29

  "Ik wil ik een aanvulling geven op deze casus (MC 15/2017: 17). Enigszins terloops wordt in de voorgeschiedenis van deze patiënt obstructieveslaapapneusyndroom (OSAS) genoemd.
  Als deze patiënt hiervoor een nachtelijke behandeling met een (fullface) CPAP-masker ondergaat, is dit echter zeer belangrijk als mogelijke oorzaak van een dergelijke complicatie van een sinusitis. En dus een belangrijk leermoment voor de lezers van deze rubriek!
  "

 • Tom Godthelp, KNO-arts, Gilze 15-04-2017 11:57

  "Ik begrijp uit de casus dat patient alleen conservatief behandeld is.
  Indien er middels CT-sinus een subperiostaal abces is geconstateerd in de orbita, dient dit chirurgisch ontlast te worden, zeker bij een verminderende visus. Dit met de bedoeling zo snel mogelijk de tractie op de n opticus te doen verminderen die ontstaan is door de intraorbitale ruimte innemende werking van het abces "

 

Casus insturen

Heeft u een interessante casus die u aan uw collega-artsen wilt tonen? Stuur hem in en ontvang het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

lees meer