Een riskante breuk
Plaats een reactie
Een 66-jarige man komt op de SEH nadat hij twee weken eerder een inversietrauma van zijn rechterenkel had doorgemaakt. Bij lichamelijk onderzoek is sprake van aanhoudende zwelling en drukpijn ter plaatse van de laterale malleolus. Op de röntgenfoto is een avulsiefractuur van de laterale malleolus zichtbaar (foto 1), wat leidt tot het plan om patiënt te immobiliseren met twee weken onderbeengips.
Wegens het aspecifieke fractuurpatroon wordt er echter nog een CT-scan van de enkel verricht. Deze toont de bekende fractuur met het verticale avulsiefragment, ook wel ‘fleck sign’ of sleevefractuur genoemd. Hierbij is te zien dat de peroneus-brevispees tussen de twee fractuurdelen in is geschoven (foto 2); dit wordt interpositie genoemd.

Deze pees loopt vlak achter de laterale malleolus langs (foto 3) en zorgt voor eversie/plantairflexie van de voet. Wanneer er interpositie optreedt van deze pees zal dit de fractuurgenezing belemmeren en is er een groot risico op ruptuur van de peroneuspees. Dit zal leiden tot blijvende klachten met functie- en stabiliteitsverlies van het enkelgewricht.
De man wordt de volgende dag geopereerd waarbij de traumachirurg een open repositie van de pees en een plaatosteosynthese verricht. De patiënt verlaat dezelfde dag het ziekenhuis met krukken en een onderbeengipsspalk, die twee weken later wordt vervangen door circulair onderbeenloopgips.
Zes weken na presentatie op de SEH komt de man terug op de poli voor verwijderen van het gips en een controleröntgenfoto. Deze laat beginnende consolidatie zien van het bot (foto 4) en de functie van het enkelgewricht is herstellende.
Het is belangrijk om alert te zijn op deze zeldzame diagnose. Als dit specifieke fractuurpatroon op de röntgenfoto niet wordt herkend (‘fleck sign’/sleevefractuur), zal dit leiden tot een verkeerde diagnose/behandeling en daarmee tot blijvend letsel voor de patiënt.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
auteurs
Ilja van Lingen, anios SEH, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar
Floor Groepenhoff, aios radiologie, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar
Luc Heijnen, traumachirurg, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar
Linda de Nooij, SEH-arts, Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar
contact
i.van.lingen@nwz.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
download dit artikel in pdf Lees ook:- Er zijn nog geen reacties