Een onverwachte cardiale tumor
2 reacties
Een 58-jarige vrouw met een cardiaal blanco voorgeschiedenis komt bij de cardioloog met duizeligheidsklachten. Bij holteronderzoek zien we sinusarresten tot 3,4 seconden, en een symptomatische sinusbradycardie tot 32/min. Hierop oordeelt de cardioloog dat een pacemaker moet worden geïmplanteerd.
Bij het opwerken voor de pacemakerimplantatie werd een transthoracaal echocardiogram verricht. Daarop zagen we een bolvormige structuur van 8 x 9 mm aan de aortale zijde van de aortaklep. Er waren geen aanwijzingen voor endocarditis; het CRP bedroeg <1 mg/l en bloedkweken bleven steriel. Patiënte had geen thrombo-embolische complicaties ondervonden. Ze werd hierop verwezen naar de cardiothoracaal chirurg die de afwijking excideerde.
Na de inductie van de narcose is op een transoesofageale echocardiografie (zie foto 1) een sessiele, bolvormige tumor te zien aan de non-coronaire cusp van de aortaklep, met een gladde begrenzing, verdacht voor een papillair fibro-elastoom, bij een overigens normale drieslippige aortaklep.
Na mediane sternotomie nam de hart-longmachine de circulatie over en tijdens een kort cardioplegisch arrest werd de aorta geopend (zie foto 2). De massa werd verwijderd waarbij de aortaklep zorgvuldig intact werd gelaten. Pathologisch onderzoek bevestigde de diagnose van een papillair fibro-elastoom.

Een papillair fibro-elastoom is een zeldzame, goedaardige afwijking, die zich afhankelijk van de lokalisatie in het hart op verschillende manieren kan presenteren. De meeste patiënten met een papillair fibro-elastoom van de aortaklep zijn asymptomatisch, maar ze kunnen ook te maken hebben met een TIA, CVA, myocardinfarct of aortaklepinsufficiëntie. Bij hen is chirurgie de standaardbehandeling. Bij asymptomatische patiënten is zowel een afwachtende houding als preventieve chirurgie te verdedigen; de beslissing hierover hangt mede af van de mobiliteit van de afwijking. Hoewel zeldzaam, is terugkeer van een papillair fibro-elastoom beschreven. Hierom is cardiologische follow-up aanbevolen bij deze patiënten.
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff.
auteurs
Jochem Jongenotter MD, anios, afdeling Cardiothoracale Chirurgie, Radboudumc, Nijmegen
Alfred Nesselaar MD, cardioanesthesioloog, afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve Geneeskunde, Radboudumc, Nijmegen
Samanta van Workum MD, cardioloog, afdeling Cardiologie, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen
Tim Smith MD, PhD, cardiothoracaal chirurg, afdeling Cardiothoracale Chirurgie, Radboudumc, Nijmegen
contact
jochem.jongenotter@radboudumc.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
A.J.M. van Zeist
psychiater, Nijmegen
Bedankt voor deze boeiende casus. Wat gebeurde er met het hartritme nadat het fibro-elastoom was verwijderd? Was de pacemaker nog nodig?
M. Hazelhoff
Huisarts, Groningen
Interessante casus en complimenten voor Jan de Waard die de juiste diagnose al noemde!