Een meisje met rode ogen en kapotte lippen
Plaats een reactie
Een 16-jarig meisje komt naar de Spoedeisende Hulp (SEH) omdat ze al zeven dagen last heeft van hoesten, pijn bij het plassen, rode ogen, pijnlijke lippen en een zere keel. Twee dagen ervoor had de huisarts haar amoxicilline voorgeschreven, maar dat hielp niet. Ze had eerder ook koorts gehad.
Bij het onderzoek wordt een matig ziek meisje gezien. Ze heeft rode ogen met pus, kapotte lippen met korstjes en een slechte adem. In haar mond zit een witte aanslag zonder zweren (zie foto’s). Ze heeft een zware hoest en er zijn crepitaties te horen in beide longen.
Gedacht wordt aan een mycoplasma-infectie met huiduitslag en mucositis (MIRM). Bij aanvullend onderzoek is het CRP 306. In haar urine zitten witte bloedcellen, maar geen nitriet. Een keeluitstrijkje is negatief voor griep, covid-19 en RS-virus. Op de röntgenfoto van haar longen zijn aan beide kanten onderin vlekken te zien.
We starten met azitromycine voor drie dagen vanwege de verdenking op een mycoplasma-infectie. Omdat een blaasontsteking niet kan worden uitgesloten, geven we ook augmentin via een infuus. Uiteindelijk is na één dag mycoplasmaserologie positief. Diagnose: MIRM. Omdat ze zich beter voelt en haar CRP-waarde daalt, stoppen we met de augmentin via het infuus. Ze mag naar huis en knapt goed op.
Ongeveer 25 procent van de patiënten met een mycoplasmalongontsteking heeft ook klachten buiten de longen. Eén van deze klachten is MIRM, waarbij de huid en slijmvliezen aangetast worden. In de winter van 2023 was er een stijging in het aantal gevallen van MIRM. De exacte cijfers en oorzaak zijn nog onbekend. Vanwege deze toename is het belangrijk om te weten hoe MIRM eruitziet en welke behandeling nodig is.
Differentiaaldiagnostisch kan gedacht worden aan een virusinfectie vanwege het totale beeld, EBV/CMV vanwege de slijmvliesontsteking (zonder zweren), of bacteriële longontsteking vanwege de knisperende geluiden in de longen, de vlekken op de röntgenfoto en de duur van de klachten.
auteurs
Carlinde Rook, arts-assistent kindergeneeskunde, Franciscus Gasthuis & Vlietland
Alike Kamerbeek, kinderarts-neonatoloog Franciscus Gasthuis & Vlietland
Eric van Diessen, kinderarts-kinderneuroloog Franciscus Gasthuis & Vlietland
contact
cf.rook@Franciscus.nl
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur uw tekst (max. 300 woorden) en beeld naar kopij@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Coronaperikelen. Dokteren in tijden van covid-19.
Zie ook:- Er zijn nog geen reacties