Een hormoonimplantaat komt spontaan naar buiten
1 reactie
Een 22-jarige vrouw bezoekt de huisarts vanwege pijn op de plaats waar drie maanden geleden een hormoonimplantaat, Implanon NXT, is ingebracht. De insertieplaats was de afgelopen dagen een beetje rood en gevoelig. Drie dagen geleden heeft patiënte gebokst, maar ze kan zich niet herinneren dat er iets tegenaan gekomen is.
Bij inspectie van de binnenzijde van de bovenarm ligt het implantaat goed op zijn plaats, waarbij een puntje tegen de huid aan drukt. Rondom is er lichte roodheid (zie foto). De huid is niet warm en er is geen koorts. Omdat wij het beeld niet vinden passen bij een infectie, drie maanden na plaatsing zonder nieuwe porte d’ entrée, wordt de klacht geduid als contusie door bijvoorbeeld een klap tijdens het boksen of manipulatie.
Bij controle na een week zien we een open wondje op de insertieplaats, pussend vocht op de pleister, zonder zwelling en met weinig erytheem (zie foto). Het implantaat is net zichtbaar. We adviseren om driemaal daags te spoelen onder de kraan en te wachten op secundaire wondgenezing.
Na een week is het wondje echter nog altijd open en pussend, en is het implantaat duidelijk zichtbaar. We verwijderen het implantaat. Omdat de vrouw tevreden is over de werking ervan, plaatsen wij na zeven maanden opnieuw een Implanon NTX.
In de literatuur is weinig informatie te vinden over expulsie van Implanon. Wel blijkt uit de literatuur dat het implantaat bij beeldvormend onderzoek niet altijd in het lichaam te traceren is.1 Als dat onopgemerkt gebeurt is de vrouw onbeschermd tegen zwangerschap. Migratie van Implanon NXT is daarentegen welbekend. Een jaar na implantatie is 55 procent van deze hormoonimplantaten gemigreerd, maximaal over een traject van drie cm.2 Hierbij is intravasculaire migratie uiterst zeldzaam en kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals occlusie van de A. brachialis.3 Men vermoedt dat het hormoonimplantaat in deze gevallen verkeerd is ingebracht. De insertie-instructies van Implanon NXT zijn in 2020 aangepast, te weten 3-5 cm onder de sulcus tussen de M. biceps brachii en M. triceps brachii.
Een instructievideo voor Implanon vindt u via deze link.
auteurs
Debby van Schie, NHG-kaderhuisarts urogynaecologie i.o., Heiloo
Toine Lagro-Janssen, mentor en docent NHG-kaderopleiding urogynaecologie, Nijmegen
contact
huisartsvanschie@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Literatuur
1. De Leeuw M, Oostenbroek RJ, Pijpers L, Plaisier PW. Twee patiënten met een niet-palpabel, subcutaan ingebracht anticonceptivum. NTvG. 2004;148:1785-8 Medline.
2. Ismail H, Mansour D, Singh M. Migration of Implanon. J Fam Plann Reprod Health Care. 2006;32:157-9. doi:10.1783/147118906777888413. Medline
3. Mourtialon P, Tixier H, Loffroy R, et al. Vascular complication after insertion of a subcutaneous contraceptive implant. Acta Obstet Gynecol Scand. 2008;87:1256-8. doi:10.1080/00016340802484974. Medline
4. de Vries SM, van der Linden PJQ, Huisman MA, Intravasculaire migratie van een hormoonimplantaat. Ned Tijdschr Geneeskd. 2021;165:D5070
N.E.A. Vogel
Gynaecoloog , Groningen
Ik zie in deze casus geen expulsie, wel een door een stomp trauma, in fasen, openbarsten van recente insertiewonde. Ik zie ook niet evident pus op de foto behoudens wondexsudaat.
Was er niet een mogelijkheid geweest het staafje in situ te laten en n...a anfrishen van de wondranden deze opnieuw primair te sluiten?
Wat was de overweging om pas na 7 maanden (ipv direct na verwijdering) een nieuwe te plaatsen (op een iets andere insertieplek)?