Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
06 juni 2018 2 minuten leestijd
Gezien

Buikpijnklachten met een bijzondere complicatie

Plaats een reactie

Op de Spoedeisende Hulp kwam een 55-jarige vrouw met pijnklachten linksonder in de buik. Na anamnese en lichamelijk onderzoek dachten we differentiaaldiagnostisch aan diverticulitis.

Bloedonderzoek toonde een CRP van 31 mg/l (ref: < 5mg/l) met een leukocytengetal van 14,8 x109/l (ref: 3,8-11,0 x 109/l), terwijl zij koorts had tot 39,1 ˚C. Een CT-scan bevestigde de diagnose diverticulitis, Hinchey-klasse 3.

Omdat er sprake was van een vermoede purulente peritonitis, is besloten tot een exploratieve laparoscopie, waarbij de buik uitgebreid werd gespoeld en een drain werd achtergelaten. Tevens hebben we haar antibiotisch behandeld met cefuroxim/metronidazol intraveneus.

Ze knapte echter niet op en twee dagen later ontwikkelde ze opnieuw koorts tot 39,6 ˚C, en was er sprake van progressieve buikpijnklachten. Nu bedroeg het CRP 189 mg/l bij een leukocytose van 11,6 x 109/l (ref: 3,8-11,0 x 109/l. We lieten een nieuwe CT-scan van het abdomen maken (zie foto) waarbij we dachten aan een mogelijke lekkage van contrast vanuit het colon ten gevolge van usuurvorming door de drain.

De vrouw werd diezelfde dag opnieuw geopereerd, echter peroperatief bleek er geen sprake te zijn van contrastlekkage of van welke vorm van perforatie dan ook. Wel bleek dat de appendix zich volledig om de drain had gekruld. Gezien deze bijzondere situatie werd een appendectomie verricht.

Retrospectief werden de radiologische beelden opnieuw met deze informatie bekeken. Hierbij kon inderdaad een tubulaire, met contrast gevulde, structuur afkomstig van het colon worden gezien, passend bij het bovenvermelde beeld van de getordeerde appendix.

Patiënte knapte nadien goed op en kon na enkele dagen in klinisch goede conditie het ziekenhuis verlaten.

Elke Verstappen, semiarts chirurgie, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven

Elise Rasenberg, radioloog, Máxima Medisch Centrum, Veldhoven

contact

elkeverstappen@gmail.com

cc: redactie@medischcontact.nl

Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek?

Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.

Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek Canon van de geneeskunde in Nederland.

Download deze gezien (pdf)

print dit artikel
Gezien
Dit artikel delen
Op dit artikel reageren inloggen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties
 
Akkoord Cookievoorkeuren aanpassen

Medisch Contact gebruikt cookies en scripts om uw gebruik van onze website geanonimiseerd te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en op uw profiel afgestemde advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we cookies en scripts om integratie met social media (Twitter, Facebook, LinkedIn, etc.) mogelijk te maken. Meer informatie vindt u in onze cookieverklaring en in onze Privacyverklaring