Orthopedisch chirurg mocht uitgaan van informed consent
Plaats een reactieKlager heeft op jonge leeftijd een meningokokkensepsis meegemaakt, als gevolg waarvan zijn beide onderbenen zijn geamputeerd en hij onderbeenprothesen draagt. Na een val heeft klager zijn heup gebroken. Een collega van verweerder heeft klager gezien en uitgelegd dat een operatie zou worden uitgevoerd en dat daarbij een steinmannpen in het femur van zijn rechterbeen zou kunnen worden geplaatst.
Verweerder, orthopedisch chirurg, heeft bij klager de operatie uitgevoerd met behulp van een plaat en schroeven, met plaatsing van een antirotatieschroef. Verweerder heeft klager kort voor de behandeling gesproken.
Nadien gaf klager aan veel pijn en beperkingen te ervaren. Uiteindelijk heeft klager elders een totale-heupprothese gekregen. De klacht is dat er geen sprake was van informed consent, de orthopedisch chirurg onvoldoende expertise had om de operatie uit te voeren en hij de operatie niet goed heeft uitgevoerd. Het regionaal tuchtcollege verklaart de klacht ongegrond. Verweerder heeft voldoende zorgvuldigheid betracht door klager te vragen naar wat hij wist. Het Centraal Tuchtcollege bevestigt deze beslissing.
Elke week selecteren KNMG-juristen opvallende uitspraken in het gezondheidsrecht. Een volledig overzicht kunt u vinden op medischcontact.nl/recht. Tegen uitspraken van regionale tuchtcolleges kan tot zes weken na de uitspraak nog hoger beroep worden aangetekend.
Meer tuchtrecht- Er zijn nog geen reacties