Dagelijks opinie, nieuws en achtergronden

Inloggen
naar overzicht
01 juli 2016 1 minuut leestijd
nascholing

Obesitas

Duur:

ABAN-accreditatie: 2 accreditatiepunten, 1 voor de uitzending en 1 voor de casus

Aanleiding tot dit debat was de nieuwe richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen’, waarin de wetenschappelijke kennis over vetzucht is gebundeld. In de richtlijn, een initiatief van de Orde van Medisch Specialisten, het Kwaliteitsinstituut CBO en de Nederlandse Hartstichting, hebben artsen, diëtisten, fysiotherapeuten en andere zorgverleners afgesproken wat de beste zorg is voor patiënten met (ernstig) overgewicht.

Het debat maakt onderdeel uit van een multimediaal nascholingsprogramma dat Medisch Contact samen met Elsevier Gezondheidszorg ontwikkelt om de kloof tussen de theorie van een richtlijn en de praktijk van de zorg voor patiënten met obesitas te dichten. De nascholing is gemaakt met verschillende deskundigen op het gebied van obesitas en in overleg met het Partnerschap Overgewicht Nederland. Het programma bestaat behalve uit het live-debat op www.medischcontact.tv ook uit een e-learning op basis van gefilmde casuïstiek. Daarnaast zijn er online dossiers met onder meer een overgewichtcalculator en een PDA-versie van de richtlijn en verschijnen er artikelen over obesitas in Medisch Contact, Nursing en Health Direct.

maak de nascholing

Discussieprogramma en casuïstiek over obesitas

 • Hoe gevaarlijk is obesitas?
 • Hoe maak je het onderwerp bespreekbaar bij de patiënt?
 • Wat helpt echt tegen overgewicht?
 • Wanneer is chirurgie een optie?
 • Hoe voorkom je terugval?
 • Stellen artsen zich wel professioneel op ten opzichte van dikke patiënten?

Met als gasten:

 • Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid
 • Jaap van Binsbergen, hoogleraar huisartsgeneeskunde en voedingsleer
 • Jan Willem Greve, bariatrisch chirurg
 • Henriëtte Delemarre-van der Waal, hoogleraar kindergeneeskunde
 • Leontine van Meggelen, diëtist

  Accreditatie

  Voor de uitzending en voor de casus zijn elk afzonderlijk 1 accreditatiepunt te verdienen.

  Deze nascholingsmodule is geaccrediteerd door het ABAN (Accreditatiebureau Algemene Nascholing) en de KNOV. Accreditatie door het Kwaliteitsregister V&V is sinds november 2013 verlopen.

  U kunt voor deze module geen certificaat meer opvragen. Voor artsen en verloskundigen worden de punten direct in GAIA bijgeschreven.

  De nascholing wordt mogelijk gemaakt door:

  KNMG, Elsevier Gezondheidszorg, CBO, ZonMw, PON, Menzis, Roche en LekkerLangLeven

  Lees ook


  • Wethouder pleit voor ministerie van Preventie

   Om de toename van obesitas en chronische ziekten een halt toe te roepen, pleit de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg voor een minister of staatssecretaris van ‘Preventie’ in het nieuwe kabinet.

  • Maagoperatie bij diabetes: ook goed op lange termijn

   Bariatrische chirurgie gecombineerd met intensieve medicamenteuze behandeling is effectiever dan de laatste behandeling alleen, bij mensen met diabetes type 2 en een BMI van 27 tot 43. Dit geldt ook op de lange termijn, blijkt uit vijfjaarsuitkomsten van een gerandomiseerde trial. Philip Schauer e.a. schrijven erover in The New England Journal of Medicine.

  • Distancias Cortas

   het verhaal van Fede, een man die 200 kilo weegt en daarom niet vaak zijn huis verlaat. Op een dag vindt hij een niet ontwikkeld fotorolletje en besluit het naar een fotowinkel te brengen.

  • KNMG: ‘Preventiebeleid ongezond eten te vrijblijvend’

   De op kinderen gerichte marketing voor ongezonde voeding moet aan banden, vindt de KNMG. Het wil wet- en regelgeving voor een ‘acceptabel’ niveau van zout, suiker en vet in voedingsproducten om de volksgezondheid te bevorderen.

  print dit artikel
  obesitas
  Dit artikel delen