Wandelende plekken op de tong
Plaats een reactie
Een 60-jarige vrouw komt op het spreekuur bij de polikliniek Dermatologie omdat zij al jaren een pijnlijk, brandend en schraal gevoel op de tong en lippen heeft. Ook ontstaan er af en toe bultjes op de tong die komen en gaan en is de tong vuriger van kleur.
De klachten belemmeren haar bij de voedselinname omdat slikken moeilijk en pijnlijk is. Haar voorgeschiedenis vermeldt een atopie voor pollen en huisstofmijt en een allergie voor specerijen waarvoor ze levocetirizine gebruikt. Zij is de afgelopen jaren bij diverse medisch specialisten geweest, maar tot nu toe heeft niemand haar klachten kunnen verhelpen.
Pijn- en slikklachten, met allerlei oorzaken, komen veel voor en kunnen erg invaliderend zijn.
Orale klachten en slikklachten kunnen beangstigend zijn. Een goede anamnese, lichamelijk onderzoek en kennis van de symptomen bij dit soort klachten zijn dan ook essentieel. Bij het lichamelijk onderzoek (zie foto 1 en 2) zien we op de tong drie ovale, gladde erythemateuze maculae met vlakke erythemateuze papels in de rand. Dit noemen we lingua geographica; een landkaarttong (benign migratory glossitis). Dit kan subtiel zijn, zoals bij deze patiënt, of meer uitgesproken (zie foto 3). Vaak gaat een landkaarttong gepaard met lingua fissurata, een tong met diepe groeven.
De diagnose van deze recidiverende, chronische inflammatoire huidziekte wordt vaak à vue gesteld; aanvullend onderzoek is niet nodig. De incidentie varieert tussen 0,6 en 4,8 procent en de oorzaak is onbekend. Er is een correlatie tussen lingua geographica en alle varianten van psoriasis, met name psoriasis pustulosa generalisata (ziekte van Von Zumbusch). Bij deze variant komen er talloze pustels van 1 à 2 mm aan de rand van erythematosquameuze plaques of op een erythemateuze huid, die later conflueren en desquamatie geven. Soms treden koorts, tachycardie, tachypneu, malaise, gewrichtsklachten, hoofdpijn en misselijkheid op.
Meestal verloopt lingua geographica asymptomatisch. Bij klachten is er geen evidencebased therapie. Start met enkel uitleg en het vermijden van irriterende voedingsmiddelen. Onze patiënt ging gerustgesteld en met een bijzondere tong naar huis.
auteurs
Noortje van Vliet, coassistent Dermatologie HMC Antoniushove
dr. Lydia Vos, dermatoloog HMC Antoniushove en Bronovo
contact
noortje_vanvliet@hotmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff.
Meer casuïstiek- Er zijn nog geen reacties