Pijn rechtsonder in de buik
Plaats een reactie
Een 64-jarige patiënte met blanco voorgeschiedenis komt op de spoedeisende hulp omdat ze al een week aanvalsgewijze buikpijnklachten heeft. De laatste dagen heeft de pijn zich van de gehele onderbuik naar rechtsonder verplaatst. De vrouw was hierbij misselijk, zonder braken. Haar defecatie was aanvankelijk waterdun zonder bloed- of slijmbijmenging, maar is nu weer normaal.
Bij lichamelijk onderzoek viel forse druk- en loslaatpijn op in de gehele onderbuik met het punctum maximum rechts en contralaterale drukpijn links. Laboratoriumonderzoek toonde een CRP van 80 mg/l en leukocyten van 15,6 x 109/l. Omdat we dachten aan een appendicitis werd aanvullend onderzoek verricht. Bij echografie zagen we een beeld verdacht voor ileocolische dan wel colocolische intussusceptie over een zeer lang traject (zie foto 1).

Aanvullende CT-scan liet een ileocolische dan wel een colocolische intusseptie zien over een traject van 30 cm, zonder evident leading point (zie foto 2). We zagen ook vrij vocht in de onderbuik en wandverdikking van de darm, zonder tekenen van perforatie of ileus. Gezien het lange traject, leek endoscopische desoufflage niet haalbaar en besloten we tot diagnostische laparotomie. Hierbij zagen we een verdikt colon ascendens met invaginatie tot het colon transversum, waarop een hemicolectomie rechts werd verricht. Bij openen van het resectiepreparaat bleek er sprake te zijn van een grote gesteelde afwijking als oorzaak van de invaginatie: lipoom, poliep dan wel anders (foto 3). Het postoperatieve beloop verliep ongecompliceerd en patiënte werd na vijf dagen ontslagen. Pathologisch-anatomisch onderzoek toonde een lipoom van 5,5 cm met tekenen van circulatiestoornis. Invaginatie is zeldzaam bij volwassenen en verklaart 1 tot 5 procent van de mechanische darmobstructies. Op de CT wordt vaak een ‘target sign’ gezien: afwisselend hypo- en hyperdense lagen. In ruim de helft van de gevallen blijkt aan een invaginatie bij volwassenen een maligniteit ten grondslag te liggen, zoals een lymfoom (24%).
auteurs
Marjo de Bruijne, anios chirurgie, Beatrixziekenhuis, Gorinchem
Sylvia de Jong, chirurg, Beatrixziekenhuis, Gorinchem
Frank Logeman, chirurg, Beatrixziekenhuis, Gorinchem
Sacha van der Veer, radioloog, Beatrixziekenhuis, Gorinchem
contact
marjodebruijne@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl. Als uw casus wordt gepubliceerd, ontvangt u van ons het boek De psychiater en ik van Menno Oosterhoff.
- Er zijn nog geen reacties