Pijn in been na behandeling borstkanker
Plaats een reactie
Een vrouw van 75 jaar heeft negen jaar geleden een mammacarcinoom gehad. Dit is curatief behandeld met een mammasparende operatie en okselkliertoilet, lokale radiotherapie, adjuvante chemotherapie en endocriene therapie. Sinds vijf maanden heeft zij belastingafhanke-lijke pijn aan het linkerbovenbeen. Vanwege de pijn loopt ze met krukken.
Bij lichamelijk onderzoek heeft zij geen drukpijn in heup- en knieregio. Bewegingsonderzoek toont een volledige range of motion van heup en knie. Patiënte wijst een pijnlijke plek aan ter hoogte van haar middenbovenbeen.
Op het conventionele onderzoek van de linkerheup is een excentrische lytische laesie te zien op de overgang van metafyse naar diafyse ter hoogte van het trochanter minor van maximaal 7,7 cm. Er is corticale aantasting en periostale reactie aan de mediale zijde. Distaal is de laesie slecht afgrensbaar.
Differentiaaldiagnostisch dachten we aan een metastase van het eerdere mammacarcinoom, een primaire bottumor of een metastase van een nog onbekende primaire tumor.
Disseminatieonderzoek middels oncologisch lab, CT thorax-abdomen en PET-CT toont een verhoogde activiteit in de laesie in het proximale femur, maar geen andere laesies (zie foto 1 en 2). Een CT-geleid biopt van de laesie toont histologisch een metastase van een adenocarcinoom. Omdat dit een solitaire metastase was, kozen we voor een in opzet curatieve behandeling. We besloten tot een radicale resectie van de metastase en plaatsen van een tumor-kop-halsprothese.
De pathologie van het preparaat toonde een in toto resectie van de metastase van het eerdere mammacarcinoom.
Patiënte herstelde voorspoedig en de pijn in het bovenbeen was na zes weken verdwenen.
Bij patiënten met een oligometastase in het bot kan een curatief chirurgisch regime worden overwogen met resectie van de gehele metastase en reconstructie zo nodig. Dit verschilt van patiënten met multipele metastasen waarbij behandeling van botmetastasen vooral gericht is op symptoomverlichting en niet op verwijderen van de metastase.

auteurs
dr. Desirée Dorleijn, aios orthopedie, UMCG, Groningen
Ton Velleman, radioloog, UMCG Groningen
dr. Joris Ploegmakers, orthopedisch chirurg, UMCG, Groningen
contact
desireedorleijn@hotmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Heeft u ook een interessante casus voor deze rubriek? Stuur tekst (max. 300 woorden) en beeld naar redactie@medischcontact.nl.
- Er zijn nog geen reacties