Een man met plotseling geheugenverlies
4 reacties
Een 61-jarige patiënt kwam op de SEH met anterograde amnesie nadat hij was gaan fietsen. Hij kon zich slechts de eerste 15 van de 45 minuten durende fietstocht herinneren, en kon niet vertellen of er een trauma had plaatsgevonden. Hij had echter wel een verse schaafwond op zijn linkerknie en spierpijn in zijn rechterschouder en -nek. Hij had geen andere klachten.
Patiënt was bekend met polycythaemia vera. Lichamelijk onderzoek, inclusief oriënterend neurologisch onderzoek, leverde geen bijzonderheden op. Omdat we een val op hoofd of collaps niet konden uitsluiten, werd aanvullende diagnostiek verricht.
Ecg en bloedonderzoek leverden geen bijzonderheden op. De CT-cerebrum toonde een impressiefractuur van het os frontale met een sterk dense structuur in de sinus frontalis, reikend van centraal naar links (zie afbeelding). Intracranieel bloed was niet zichtbaar.
De dense structuur werd aanvankelijk als botfragmentjes omschreven. Differentiaaldiagnostisch dachten we nog aan een (oude) fractuur, osteoom of corpus alienum. Bij nader lichamelijk onderzoek waren er geen aanwijzingen voor een fractuur, wel was tussen de wenkbrauwen een oud litteken zichtbaar. Patiënt bleek meer dan veertig jaar geleden een auto-ongeluk te hebben gehad waarbij hij frontaal met zijn gezicht tegen de autoruit was gebotst. Hierbij waren glasscherven in zijn gezicht terechtgekomen. Er was nooit sprake geweest van pijn of ontsteking. Onze werkdiagnose was dan hierbij dat de structuur op de CT het meest waarschijnlijk glas was.
Glas kan nauwkeurig worden afgebeeld met beeldvorming. CT is hiervoor de gouden standaard omdat het de vorm en grootte nauwkeurig kan afbeelden.1 2 Voor de kwaliteit van de beeldvorming heeft het type glas geen invloed. Het idee dat glas alleen goed afgebeeld kan worden als het lood bevat is achterhaald.3 4 Dat er geen ontsteking was opgetreden, is te verklaren doordat glas een inert object is.5 6
Met de patiënt is het verder goed afgelopen; na de beoordeling op de SEH is hij met adviezen naar huis gestuurd. De glassplinter was een toevalsbevinding op de CT-scan, de retrograde amnesie paste bij zijn doorgemaakte trauma capitis.
auteurs
Johnatan Martis, huisarts in opleiding, SBOH Utrecht
Viktor Versteegh, radioloog, Meander Medisch Centrum
Roy Welsing, SEH-arts KNMG, Meander Medisch Centrum
contact
johnatan.martis@gmail.com
cc: redactie@medischcontact.nl
Referenties
1. Aras M, Miloglu O, Barutcugil C, Kantarci M, Ozcan E, Harorli A. Comparison of the sensitivity for detecting foreign bodies among conventional plain radiography, computed tomography and ultrasonography. Dentomaxillofacial Radiology. 2010;39(2):72-8.
2. Ingraham C, Mannelli L, Robinson J, Linnau K. Radiology of foreign bodies: how do we image them? Emergency Radiology. 2015;22(4):425-30.
3. Klein KA, Hobbs BB. Radiopacity of glass: does the lead content matter? CMAJ: 1995; 153 (9): 1224.
4. Hunter T, Taljanovic M. Foreign Bodies. RadioGraphics. 2003;23(3):731-57.
5. Viswanatha B, Naik L, Karthik S, Kumar R. A forgotten foreign body in the frontal sinus. Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery. 2010;62(3):326-8.
6. Monteiro F, Oliveira P, Condé A. Foreign Body in Paranasal Sinus: A Late Clinical Presentation. Case Reports in Otolaryngology. 2019;2019:1-3.
Chirurg niet praktiserend, Groningen
Dit lijkt toch het meest op een post traumatische retrograde amnesie. Zo wordt het op het eind ook genoemd. Beetje verwarrend.
J.C.B. Verhey
Neuroloog in ruste
De oorzaak van het geheugenverlies lijkt mij niet een trauma capitis (zonder veel letsel aan het hoofd) maar eerder transient global amnesia . zeket ook gezien zijn polycythemia vera.
M. Sabraoui
SEH arts KNMG, Hardenberg
Eens met Bart Bruijn !
Huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn
Leuke casus.
Ik vind (en vond in de 'wat ziet u'-rubriek) echter de beschrijving van de wisselend anterograde en retrograde amnesie wat verwarrend. Het maakte de vraag nog wat uitdagender.