Perspectieven op AI
Plaats een reactieWie wegwijs wil raken in de basisprincipes en (on-)mogelijkheden van AI kan behalve een cursus volgen (zie ai-cursus.nl) ook te rade gaan bij diverse boeken. Een viertal tips.

Over leven met kunstmatige intelligentie, Max Welling, Cornelissen Communicatie, 120 blz., 15,37 euro (de opbrengst van het boekje gaat naar de Stichting Kinderen Kankervrij).
Met Over leven met kunstmatige intelligentie schreef hoogleraar Machine Learning Max Welling een beknopte, verhelderende gids over AI waarin alles wat u daarover wilt weten, wordt uitgelegd in een taal die geen enkele voorkennis vereist: de technologie, de maatschappelijke impact, de ethische vraagstukken.

Big Data, Bart van der Sloot, Amsterdam University Press, 140 blz., 9,99 euro.
Veel specifieker informatie biedt Big Data van Bart van der Sloot, dat gaat over één van de ontwikkelingen waardoor AI tot bloei kon komen: de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data. De lezer krijgt een goed idee van de techniek (statistiek en methodologie) en van de valkuilen (foutpositieven en foutnegatieven). Ook filosofische, ethische en juridische kwesties schuwt Van der Sloot niet.

Algoritmes aan de macht, Hannah Fry, De Geus, 272 blz., 21,50 euro.
Met Algoritmes aan de macht toont wiskundige Hannah Fry zich niet alleen een ter zake deskundig auteur op het gebied van AI – ze sleutelt zelf aan algoritmes – maar ook een burger met zorgen. Algoritmes, weet ze, zijn bijna altijd betere voorspellers dan mensen, maar ze kunnen ook ‘arrogante, dictatoriale’ trekken krijgen, en ze maken fouten. Daarom moeten we algoritmes transparanter maken en aan regelgeving onderwerpen. Met oog voor de (recente) geschiedenis, de maatschappelijke context en kwesties van privacy beschrijft ze de toepassing van AI in verschillende domeinen: recht, geneeskunde, vervoer, zelfs kunst. Een informatief, maar hier en daar wat wijdlopig boek.

De dokter en digitalisering, Felix Kreier en Iris Verberk-Jonkers (red.), Bohn Stafleu van Loghum, 180 blz., 39,95 euro.
Ten slotte De dokter en digitalisering: dit boek behandelt verschillende zorgberoepen in digitaal perspectief, en daarmee onderwerpen als big data, e-health en zelfs virtual reality, steeds met de nadruk op toepasbaarheid in de klinische praktijk. Over het algemeen pakt dat goed uit; wel wisselt het informatiegehalte van de betrekkelijk korte hoofdstukken nogal en is de indeling niet altijd helder: zo was het onderscheid tussen innovatie en disruptieve technieken mij niet duidelijk. AI wordt helaas vooral besproken vanuit het perspectief van de radiologie, terwijl er zoveel meer in het vat zit.
- Er zijn nog geen reacties