‘Reumatische ziekten hebben een underdogpositie’
Plaats een reactieIn de rubriek De Aios portretteert Medisch Contact elke maand een aios die bijna klaar is met de specialistenopleiding.
Erwin van Spil (35) is aios reumatologie aan het UMC Utrecht. Op 1 juli 2019 rondt hij zijn opleiding af.
‘Ik heb eerst diergeneeskunde gestudeerd, maar die wereld vond ik te klein. De mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs waren vrij beperkt. En het gaf meer voldoening om me in te zetten voor mensen, in plaats van dieren. Daarom ben ik de verkorte opleiding geneeskunde gaan doen. Tussendoor werkte ik een jaar op het secretariaat van de afdeling Reumatologie van het UMC Utrecht. Tijdens mijn geneeskundestudie ben ik daar gepromoveerd op onderzoek naar artrose.’
Suf imago
‘Toch ben ik na mijn afstuderen begonnen met de opleiding interne geneeskunde, omdat de breedte van het vak me aansprak. Maar uiteindelijk vond ik het toch té breed, en koos ik voor de meer afgebakende reumatologie. Dat ik niet in eerste instantie voor de reumatologie koos, heeft ook te maken met de relatieve onbekendheid van het vakgebied. Reumatische ziekten hebben een underdogpositie. Oncologie en hart- en vaatziekten doen het veel beter in de media, zal ik maar zeggen. De reumatologie heeft ook een vrij suf imago. Veel artsen denken dat je vooral met oudere patiënten te maken krijgt. Dat is onterecht, ik heb juist voornamelijk met jongere patiënten te maken, die volop in het leven staan; die werken, een gezin hebben of kinderen willen krijgen.
Een van de leuke dingen aan de reumatologie vind ik dat ik een band opbouw met mijn patiënten, omdat ik ze vaak zie. Ze vertellen me van alles over hun leven. De impact van de ziekte is vaak heel duidelijk. Dat is bijvoorbeeld minder bij patiënten met een hoge bloeddruk, waarvan de gevolgen vaak pas na vele jaren zichtbaar worden. Behalve de impact van de ziekte, is ook het effect van de behandelingen die wij geven zichtbaar. Injecties in gewrichten doen de ontsteking en pijn binnen 24 uur enorm afnemen. Als ik dan bel, heb ik een heel opgeluchte patiënt aan de telefoon.’
Gewrichtspuncties
‘Er is in de reumatologie veel meer mogelijk dan enkele decennia geleden. Het beeld van vergroeide patiënten met reuma in rolstoelen bestaat nog wel, maar is geen dagelijkse realiteit meer. Al kunnen we bijvoorbeeld voor patiënten met artrose of fibromyalgie nog niet altijd veel betekenen.
Ik had het niet verwacht, maar soms mis ik de “sensatie” van de meer acute geneeskunde. Een reanimatie, een sepsis. Dat is soms spannend en het móét lukken. Naderhand voelt het stoer als je zoiets hebt gedaan. De reumatologie is meer voorspelbaar. Aan de andere kant vind ik het een groot voordeel dat ik veel verrichtingen zelf uitvoer, zoals echo’s en gewrichtspuncties. Daardoor heb je het diagnostisch onderzoek meer in eigen hand en gaat het bovendien vaak sneller.
Na de opleiding ga ik drie dagen per week aan de slag als reumatoloog in het Dijklander Ziekenhuis (Purmerend, Hoorn) en blijf ik twee dagen per week onderzoek naar artrose doen in het UMC Utrecht.’
download dit artikel meer aiossen aan het woord-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties