‘Bij interventiecardiologie komt veel adrenaline kijken’
Plaats een reactieIn de rubriek De Aios portretteert Medisch Contact aiossen die bijna klaar zijn met de specialistenopleiding.
Ibtihal Al Amri (32) is aios cardiologie in het LUMC. Eind december 2019 rondt ze haar opleiding af.
‘Binnen één seconde kan alles veranderen en daarom moet je altijd scherp zijn. Dat vind ik het interessante aan de cardiologie. Al lijkt het een rustige dienst, plotseling kan een acute situatie ontstaan waarin de scheidslijn tussen leven en dood heel fragiel is. Ik houd het meest van die acute situaties en ga hierna dan ook een fellowship interventiecardiologie doen in het LUMC. Bij de interventiecardiologie komt veel adrenaline kijken. Je moet alles uit je handen laten vallen om de patiënt te kunnen redden. Als dat dan lukt, is het een heel mooi moment dat veel voldoening geeft.’
Niet meer te redden
‘Het gebeurt natuurlijk ook regelmatig dat patiënten overlijden, dat is inherent aan ons vak. Soms besluit je als team in overleg met de patiënt dat reanimeren niet zinvol is, soms ontglipt de patiënt je. Ik ben heel stressbestendig en kan daar goed mee omgaan. Ik denk erover na en praat er met mijn collega’s over of we iets op een andere manier hadden moeten aanpakken. Vaak is er gewoon niets aan te doen, dan gaat het gewoon zoals het gaat. Dan is de patiënt niet meer te redden. Dat soort heftige momenten zijn wel de moeilijke kant van dit vak.’
Geduld
‘Cardiologen hebben de reputatie nogal kortaf te zijn tegenover andere specialisten, maar geen van hen doet dat bewust. Vaak hebben ze tijdens een acute situatie gewoon geen tijd voor een lang gesprek met een collega, dan moet het to the point blijven. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn mijn geduld te bewaren als ik naast een heel instabiele patiënt sta en in the heat of the moment word gebeld met een vraag over een heel simpel hartfilmpje – dat enorm veel haast zou hebben.
Ik ben er bewust mee bezig toch mijn geduld te bewaren en vriendelijk te blijven.’
Rolmodellen
‘Heel weinig vrouwelijke cardiologen kiezen voor de interventiecardiologie. In het LUMC hebben we er momenteel geen. Geen idee hoe dat komt. Ja, het is acute zorg met veel onregelmatigheidsdiensten, maar daar hebben gynaecologen ook mee te maken en dat zijn vaak wél vrouwen. Sommige mensen denken dat het met de röntgenstraling te maken heeft waarmee je te maken hebt bij interventieprocedures. Maar daar bescherm je jezelf tegen met bijvoorbeeld een loodschort.
Misschien zijn er te weinig vrouwelijke rolmodellen, maar dat verandert wellicht in de toekomst.’
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties