Coronavirus
Corona is overal. Ook jij als student geneeskunde zult ermee te maken hebben en krijgen het komende studiejaar. Hoe beïnvloedt het de praktijk van artsen, hoe beïnvloedt het studenten en de invulling van hun studie? Lees hier het laatste nieuws en de blogs van studenten omtrent het coronavirus, ofwel covid-19.

-
Na coronadip weer stijging in aantal soatests
Na een coronadip in 2020 hebben in 2021 weer meer mensen een soatest laten doen bij een Centrum Seksuele Gezondheid. Met 138 duizend is het aantal mensen dat een soatest deed 30 procent hoger dan in 2020, maar nog steeds 8 procent lager dan in 2019.
-
Kamer wil snel een beter coronaplan van minister
Vrijwel de voltallige Tweede Kamer vindt de langetermijnaanpak van corona door zorgminister Ernst Kuipers teleurstellend. Die moet beter en concreter. En dat moet snel. Een deel van de Kamer wil onder meer structureel meer ic-bedden.
-
Mondneusmaskers terug op de Zeeuwse ziekenhuisgang
Het Admiraal de Ruyterziekenhuis (Adrz) in Zeeland scherpt de coronamaatregelen in zijn gebouwen iets aan. Dat moet een uitbraak van covid-19 onder medisch personeel voorkomen.
-
‘RIVM gaat coronavirus monitoren via 140 huisartsenpraktijken’
Er wordt niet langer ‘massaal’ getest op corona, maar volgens het RIVM zijn er voldoende andere manieren om het virus in de gaten te houden. Het RIVM kijkt naar een ‘combinatie van cijfers’ om de trends in kaart te brengen, zegt Susan van den Hof, hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten bij het RIVM in NRC.
-
‘Laatste offensief’ van coronasteunfonds ZWiC om doelgroep te bereiken
Tot eind 2022 kunnen zorgmedewerkers of hun nabestaanden, die als gevolg van werk in de covidzorg op de ic zijn beland, of zijn overleden, aanspraak maken op een uitkering van Stichting Zorg na Werk in Coronazorg (ZWiC). De stichting laat weten een ‘laatste offensief’ in te zetten om deze groep te bereiken.
-
Tweede boosterprik vanaf zaterdag ook voor 60-plussers
Mensen tussen 60 en 69 jaar kunnen vanaf zaterdag een vierde coronavaccinatie krijgen. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Hij volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad.
-
Belgische apothekers prikken mee in vaccinatiecampagne
Belgische apothekers mogen sinds vorige week in de apotheek het covidvaccin voorschrijven en toedienen. Een wet om het mogelijk te maken dat ook apothekers kunnen prikken, is eind februari gewijzigd. Ook Nederlandse apothekers zien een vergelijkbare rol voor zichzelf.
-
In 2021 veel jonge vrouwen naar de huisarts met depressie en angst
De maatregelen om de coronapandemie in te dammen hebben veel invloed op de psychische gezondheid van jongeren. Vooral jonge vrouwen kwamen vaker bij de huisarts voor depressieve gevoelens en angst. Dat concludeert het Nivel vandaag.
-
Covidvaccin Novavax per 14 maart beschikbaar in Nederland
Vanaf 14 maart kunnen volwassenen die dat willen een Novavax-vaccin tegen covid-19 krijgen bij de GGD. Dat maakt minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag bekend.
-
Huisartsen houden vast aan mond-neusmasker
Personeel en patiënten kunnen binnen huisartsenpraktijken voorlopig beter mond-neusmaskers blijven dragen. Dat adviseren huisartsenorganisaties LHV en NHG aan huisartsen. Huisartsenpraktijken hebben momenteel zelf veel last van uitval van medewerkers door ziekte en quarantaine.
-
Breathomix eist bij rechter miljoenen van staat
Breathomix, het bedrijf achter de corona-ademtesten, eiste vandaag bij de rechter een bedrag van 24,7 miljoen euro van de staat. De ademtesten werden tijdens de coronapandemie door het bedrijf geleverd en daar kreeg Breathomix zo’n 25 miljoen euro voor. De GGD stopte echter met gebruik van de tests door tegenvallende resultaten. De overeenkomst van het ministerie van Volksgezondheid met Breathomix werd ontbonden.
-
Gommers blijft toch nog OMT-lid
Diederik Gommers blijft toch lid van het Outbreak Management Team (OMT), bevestigt de ic-arts na berichtgeving van NU.nl. In november zei hij dat hij deze maand zou stoppen als adviseur van het kabinet.
-
‘Besmet zorgpersoneel bij nood toch inzetten’
Zorgmedewerkers die positief zijn getest, of medewerkers die milde, mogelijk coronagerelateerde klachten hebben, kunnen eventueel toch werken als de continuïteit van de zorg ernstig in het gedrang komt. Dat adviseert de infectiepreventiewerkgroep van de FMS, die dat als noodscenario ziet voor urgente, semiacute en kritieke planbare zorg.
-
Artsen melden zich met long covid bij meldpunt
Zowel huisartsen als ziekenhuisartsen hebben zich gemeld bij het FNV-meldpunt voor zorgmedewerkers met long covid. De vakbond kan niet aangeven of onder hen ook artsen zijn die inmiddels zo lang ziek zijn, dat ze vrezen voor baan- of inkomensverlies.
-
IGJ: artsen ‘terughoudender’ in verspreiden desinformatie corona
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meent dat artsen die eerder zijn aangesproken op het verspreiden van desinformatie over corona zich sindsdien ‘terughoudender hebben opgesteld’. Dat meldt Roderick Runne, hoofdinspecteur van de inspectie.