Coronavirus
Corona is overal. Ook jij als student geneeskunde zult ermee te maken hebben en krijgen het komende studiejaar. Hoe beïnvloedt het de praktijk van artsen, hoe beïnvloedt het studenten en de invulling van hun studie? Lees hier het laatste nieuws en de blogs van studenten omtrent het coronavirus, ofwel covid-19.
-
Noodzaak tot eenduidige Europese definitie en registratie van long covid
De variabiliteit in definities, richtlijnen en registratiesystemen belemmert een Europese aanpak van long covid. Dat concludeert onderzoeksorganisatie Nivel in een rapport geschreven op verzoek van de Europese Commissie.
-
‘Extreme’ toename intra-uteriene transfusies door parvovirus B19
Het LUMC ziet een ‘extreme’ toename van het aantal zwangere vrouwen dat een intra-uteriene transfusie ondergaat vanwege complicaties na een besmetting met het parvovirus B19. In 2024 waren dat al dertien vrouwen, van wie de laatste vier in de afgelopen anderhalve week, terwijl slechts een paar per jaar gangbaar is.
-
Weinig zorgmedewerkers gecompenseerd voor postcovid: FNV is verbijsterd
Minder dan de helft van de duizend geschatte zorgmedewerkers die arbeidsongeschikt raakten door postcovid krijgen daadwerkelijk een financiële tegemoetkoming. Dit schrijft demissionair minister Conny Helder (VWS) in een Kamerbrief.
-
Inspanning maakt mensen met postcovidsyndroom zieker en vermoeider
Een deel van de mensen met het postcovidsyndroom kampt met aanhoudend lagere inspanningscapaciteit. De vermoeidheid van patiënten met postcovid lijkt een lichamelijke oorzaak te hebben volgens onderzoekers van Amsterdam UMC en de VU, die spierafwijkingen waarnamen na een inspanningstest.
-
Meer kans op vaginale bloeding na covidvaccinatie – ook na menopauze
Uit een grote observationele Noorse studie bij meer dan 21 duizend vrouwen die niet (meer) menstrueerden blijkt na zelfrapportage dat een coronavaccinatie samengaat met een verhoogde kans op onverwacht vaginaal bloedverlies. Dat schrijven Kristine Blix e.a. in Science Advances.
-
Omgang met data in corona-onderzoek kon beter
Informed consent en andere aspecten van het delen van data en beschermen van het individu kregen structureel weinig aandacht in publicaties over covid-19. Dat laten Nick Wilmes, Charlotte Hendriks e.a. (Maastricht UMC+) zien in een review-artikel, gepubliceerd in BMJ Global Health, waarvan de eerste vier auteurs medisch studenten zijn.
-
Psychische ziekte vervangt covid-19 als beroepsziekte
Covid-19 is na twee jaar van de troon gestoten als meestgemelde beroepsziekte. In 2022 bleken namelijk psychische aandoeningen de vaakst genoemde beroepsgerelateerde ziektereden onder werknemers. Dat meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).
-
Jongeren minder vaak naar huisarts bij mentale problemen
Het aantal jongeren dat aangeeft mentale klachten te hebben, is nauwelijks gedaald sinds de laatste lockdown begin 2022. Toch schakelen jongeren nu minder snel de huisarts in dan tijdens de coronacrisis, meldt het RIVM.
-
Cochrane: ‘Geen bewijs voor grootschalig gebruik van mondmaskers’
Het op grote schaal dragen van mondmaskers heeft waarschijnlijk geen tot weinig effect op het tegengaan van de verspreiding van influenza-achtige ziektes, zoals covid-19. Dat concluderen Tom Jefferson e.a. in een update van een Cochrane-review.
-
Artsen willen met stichting onderzoek postcovidsyndroom bevorderen
De mede door artsen opgezette Stichting Long Covid hoopt komend jaar één miljoen euro te vergaren. De stichting ijvert voor biomedisch onderzoek naar de oorzaak en behandeling van het postcovidsyndroom.
-
Na niertransplantatie alsnog vaak seroconversie na booster
Bij twee derde van de niertransplantatiepatiënten beschermt de coronaboostervaccinatie alsnog tegen covid-19. Dat schrijven Marcia Kho (Erasmus MC) e.a. in The Lancet Infectious Diseases.
-
Meer geld en samenwerking op internationaal niveau voor pandemiebestrijding
Nederland gaat extra geld uitgeven aan internationale pandemische paraatheid, zo is besloten tijdens de G20-top in Indonesië. In totaal wordt er tussen 2023 en 2026 12 miljoen euro gestoken in de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), 3 miljoen per jaar.
-
Boetes voor artsen wegens niet-toegestane covidmedicatie
De gezondheidsinspectie heeft sinds de zomer zestien artsen een boete opgelegd wegens het verstrekken van medicijnen tegen covid-19 terwijl ze daarvoor niet waren geregistreerd. Het gaat om het in coronaverband omstreden ivermectine (tegen parasieten) en hydroxychloroquine (tegen met name malaria). De hoogste boete bedroeg bijna 13.000 euro en was voor een arts die deze medicijnen zo’n 150 keer voorschreef.
-
Zijden draadje
De tijd dat er nog nét geen coronavaccin was: het lijkt een eeuwigheid geleden. De Arnhemmer Leendert Douma, als journalist gespecialiseerd in artikelen over de zorg, krijgt eind 2020 covid en belandt vervolgens op de ic. Zijn leven hangt aan een zijden draadje, zoals dat heet.
-
Collegezalen open, maar waar blijven de studenten?
Hoewel studenten na twee jaar colleges volgen vanuit hun kamer weer naar de universiteit mogen, blijven de collegezalen opvallend leeg. Waarom gaan studenten niet naar college? Wat is er zo leuk aan wél naar college gaan? En last but not least, is het erg als ze vaker thuisblijven?