Nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
2 minuten leestijd
Nieuws

Veel huisartsen grieperig na Moderna-inentingen

23 reacties

Ruim 80 procent van de huisartsen in de regio Zwolle/Flevoland kreeg binnen een etmaal na hun tweede inenting met het Moderna-vaccin griepklachten. Dat blijkt uit een enquête die is uitgezet door de lokale huisartsenorganisatie in de regio IJssel/Vechtstreek en Flevoland.

In die regiol kregen volgens huisarts Paul Habets uit Ommen zo’n 250 huisartsen tussen eind januari en februari twee vaccinaties met het Moderna-vaccin. In Habets’ hagro, bestaande uit zeven huisartsen in de leeftijd tussen de 35 en 65 jaar, traden bij zes van de zeven huisartsen een dag na hun tweede Moderna-inenting ‘duidelijke griepklachten’ op, deels met hoge koorts. Die ervaring leidde tot een korte vragenlijst die de huisartsenorganisatie in de regio IJssel/Vechtstreek en Flevoland uitzette onder de eigen achterban.

Niet fit

Daaruit kwam naar voren dat 82 procent van de ruim tweehonderd responderende huisartsen griepklachten had gekregen binnen 24 uur na de tweede vaccinatie. Op de vraag ‘was je duidelijk niet fit op de dag van/na de tweede vaccinatie’ antwoordde namelijk 168 huisartsen bevestigend. De aard van de door hen genoemde klachten liep uiteen van spierpijn, hoofdpijn, koorts en rillingen tot misselijkheid, vermoeidheid, algehele malaise, verminderde eetlust, buikpijn, rugpijn en pijn op de injectieplaats.

Bijna 36 procent van de huisartsen kreeg na de tweede vaccinatie koorts hoger dan 38,5 graden. Een flink deel van hen heeft daarbij wel aangegeven dat het om een vermoeden of schatting ging aangezien ze niet hadden getemperatuurd. Bij 57 procent van de huisartsen waren de klachten binnen 24 uur over.

Anticiperen

Eén van de huisartsen merkt in de enquête op dat de informatie nuttig kan zijn voor huisartsen elders, door te ‘anticiperen’ op uitval van huisartsen hierdoor. Een andere huisarts oppert om ‘niet alle huisartsen van de regio in hetzelfde weekeinde uit te nodigen’ voor vaccinatie. ‘Dan voorkom je dat de dag erna alle dokters ziek zijn en de hap en dagpraktijken niet bemand worden.’

Huisarts Habets denkt dat het goed is dat er meer bekendheid komt over dit hoge percentage griepverschijnselen, ook voor het moment dat er grote groepen Nederlanders hun tweede Moderna-inenting krijgen. Dat kan ‘een hausse aan telefoontjes naar huisartsen(posten) voorkomen’, aldus Habets. Maar ook voorkomt dat mogelijke ‘paniek of indianenverhalen in de lekenpers’, aldus Habets.

lees ook

Nieuws LHV huisartsen vaccinatie
  • Ilse Kleijne

    Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Daniël de Haan

    radioloog, Groningen

    @Karemaker:
    Waar heb ik kritiek op anonimiteit? Dat is totaal niet interessant. In tegenstelling tot:

    "Karemaker , Psychiater , Rotterdam
    20-03-2021 13:37
    "Zou de redactie kunnen stoppen met het goedkeuren van publicatie van dergelijke anonieme... standpunten?"

    Wel even blijven opletten. U weet ondertussen, net als o.a. dr. No, het bewijs heel goed te omzeilen om het vooral maar niet over de inhoud te hoeven hebben. Snap ik wel, wat we in deze massa-ebolapaniek aan het doen zijn heeft tenslotte helemaal niets met EBM te maken. Ik zou ook niet weten hoe ik het moest verdedigen.

  • Karemaker

    Psychiater , Rotterdam

    Toch wel bijzonder dat er met mijn opmerking nu precies gebeurt waar u, @de Haan en @van Veen, uw collegae van beticht: onheuse bejegening en gecensureerd worden. Uw manier van communicatie gaat uw overtuigingen geen aanhang opleveren op deze manier.... Het lijkt op ingenomen loopgraven waarin verdere discussie niet gewenst en ook eigenlijk niet geduld wordt.

    Opmerkelijk ook dat er elders in dit blad (https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/medische-wetenschap-rond-covid-19-moet-meer-evidencebased.htm?forum=70128&pagenr=3#reacties) een discussie over bovenstaand onderwerp mede door een anonieme dokter No wordt aangevoerd die pleit voor meer EBM denken over dit onderwerp, en dat juist u beiden over die anonimiteit valt.

  • Daniël de Haan

    radioloog, Groningen

    @Karemaker
    In plaats van dat gemekker over anonimiteit, terwijl u ook wel weet dat 1) alleen artsen hier kunnen registreren, en 2) je dan van alle kanten smerig en vooral ongefundeerd wordt aangevallen, zou u ook iets inhoudelijks kunnen bijdragen. ...

    Het grappige is, of inmiddels eigenlijk het dieptrieste, is dat de degenen die aan alle evidence voorbij gaan het OMT, de regering en hordes maar dan ook hordes geïndoctrineerde / angstaangejaagde medelanders zijn. Blijkbaar is ook de artsenwereld zwaar getroffen door de ebola-paniek.

    Alle evidence is onomstotelijk TEGEN dit destructieve wanbeleid.

    https://www.hartgroup.org/covid-19-evidence/
    Lees het nou gewoon eens.

    https://thefloridachannel.org/videos/3-18-21-roundtable-discussion-on-public-health/
    Desnoods alleen het eerste half uur.

    Zet die oogkleppen af.

  • Els van Veen

    huisarts

    @ Karemaker; wat u bepleit is censuur. Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, of ze uw mening hebben of niet. Bovendien, als mensen hier plaatsten zijn ze ofwel lid van de KNMG, dus arts, of ze hebben een abonnement. Gelukkig censureert Medi...sch Contact nog geen meningen die tegen het covidbeleid van de regering in gaan. De KNMG deed dit recent wel onder columns van voorzitter Héman o.a.
    En dat artsen anoniem plaatsen heeft te maken met de buitengewoon vijandige sfeer richting critici. Artsen die gewoon het covidbeleid volgen zonder vragen, merken dit misschien niet...maar censuur past niet in een open democratie.

  • Karemaker

    Psychiater , Rotterdam

    Zou de redactie kunnen stoppen met het goedkeuren van publicatie van dergelijke anonieme standpunten? Er zijn genoeg internet gremia waar helemaal anoniem volledig aan alle evidence voorbij wordt gegaan, en er zijn een paar artsen die daar op persoon...lijke titel in dit blad in meegaan - inmiddels bekende namen in dergelijke reacties maar zij staan tenminste duidelijk voor hun mening. Maar anoniem geroeptoeter, zonder dat duidelijk wordt of het überhaupt wel een medisch geschoold iemand betreft, toch publiceren in een medisch vakblad vind ik geen pas geven.

  • Els van Veen

    huisarts

    Het is inderdaad maligne wat er gaande is. Dit is een verhoor van een klokkenluider bij de GGD

    https://www.youtube.com/watch?v=_UJ0csuPqOw

    Het is misschien te lang voor veel artsen om het helemaal te beluisteren. Maar bij 24 minuten wordt een w...ebinar van de GGD getoond. Waarin schaamteloos wordt gezegd dat 'de minister en de Kamer' meer testgelegenheid willen. Om op die manier de paniek aan te jagen.

    Ik ben het met mijn anonieme collega eens dat artsen uit hun diepe winterslaap wakker worden. A.s. zaterdag is het een internationale demonstratie tegen het covid-beleid. Op het Museumplein willen hulpverleners een witte ketting gaan vormen om het plein heen, tegenover de ME.

    En stem a.u.b. geen partij die het afgelopen jaar voor de coronawet heeft gestemd. Want de regering heeft niet meer het goede voor met de burgers.

  • Anoniem

    arts, NL

    Vers van de pers:
    https://www.ftm.nl/artikelen/rivm-rekenmodel-britse-variant-coronavirus-avondklok-zwarte-doos?share=GSvWjxA01sotVNE9PR22KcrdarEmrhlmwUvdy5pulWWzHH6xWgPQp7Sbwk98

    Het avondklokbeleid blijkt gestoeld op in totaal 12 (twaalf!) monst...ers van de Britse variant waar de zwarte doos van het RIVM een doemscenario van heeft gemaakt. Ondanks de bijstellingen in de maand erna bleef men de angstporno over ons uitstorten. De maatschappij is gesloopt. Dit is ronduit kwaadaardig. Wie nog denkt dat deze mensen het beste met ons voor hebben moet uit zijn diepe winterslaap ontwaken. Anders zal 'build back better' ons ten deel vallen.

    Ik wens u veel wijsheid toe in het stemhokje vandaag.

  • Els van Veen

    huisarts

    Laat ik voorop stellen dat ik ervaring heb met het diagnosticeren van infectieziektes. Ik heb in de eerste maanden van 2020 ook mensen met covid-19 gediagnosticeerd en behandeld. Geen van de mensen uit onze praktijk is eraan overleden. Ik vind dat he...t vanaf april 2020 geen crisis meer is. Desondanks zitten wij één jaar later in een lockdown, zijn horeca gesloten (vanaf medio oktober), winkels niet normaal open vanaf december en gaan kinderen niet normaal naar school. De media doen overduidelijk aan propaganda door nog steeds te doen alsof het RIVM betrouwbaar en onafhankelijk is.

    Een open dialoog over de aanpak van covid-19 is niet mogelijk. Een open gesprek over noodzaak van vaccineren helaas ook niet. Vandaag gaat de Europese Commissie waarschijnlijk een positief advies geven over een vaccinatiepaspoort.

    Een goed, reëel verhaal over het coronavirus en de vaccins vind ik deze getuigen verklaring van prof. Schetters afgelopen weekend bij de BPOC. Voor zover ook kan beoordelen heeft hij geen belangen. Hij legt ook duidelijk het verschil uit tussen IFR (infection fatality rate) en CFR (case fatality rate):

    https://bpoc2020.nl/pdf/Theo%20Schetters.pdf

  • Anoniem

    arts, NL

    Er zijn in week 10 (in één week tijd) 88.000 (achtentachtigduizend!) basisschoolkinderen tussen 4-12 jaar getest en duizenden in quarantaine geplaatst, met alle drama's vandien.

    Het aantal kleine kinderen wat een wattenstaaf in hun neus gedouwd kr...ijgt is onderwijl het enige wat nog exponentieel stijgt. Er moeten steeds meer populaties aangeboord worden om het aantal positieve tests op peil te blijven houden. Het percentage daalt tenslotte al maanden, de ziekenhuisopnames zijn al maanden min of meer stabiel en je moet toch ergens angst mee kunnen inboezemen, nietwaar? Bijkomend voordeel is weer 120.000 meer testkits verkocht dan de week ervoor (460.844 in één week), vermenigvuldigd met een paar euro per test en OMT-lid Kluytmans kan de bloemetjes straks weer goed buiten zetten.

    Hoe ver moeten ze nog gaan voordat ook u eindelijk een streep trekt?

  • Anoniem

    arts, NL

    @Beste heer Duits,

    Het crisisgedeelte van corona was in mei 2020 afgelopen. Wat er sindsdien wel en niet is gebeurd is niet met logica te verklaren. Toen was het virus nieuw. Nu allang niet meer.

    Ik heb mijn uitspraken met referenties er direct... achter gestaafd, ik nodig u uit die te lezen. Wat er in China is onderzocht aan effectiviteit weet ik niet, ik verneem het graag van u. Wat ik wel weet is dat in China een militaire stijl lockdown is geweest, waarbij mensen letterlijk in hun woning werden geseald. Dat is de enige manier om infecties echt abrupt in te dammen. Of dat ook hier wenselijk is, laat ik even in het midden. Bij al het andere is er geen enkel effect gemeten. Virussen zijn miljoenen jaren oud; dat wij dit coronavirus even gaan uitroeien lijkt mij niet reëel. Het gaat niet meer weg. Hoeft ook niet, het is weliswaar besmettelijk maar qua morbiditeit en mortaliteit vergelijkbaar met andere seizoensgriepen. Daar hebben we ook niet de gehele samenleving voor opgesloten.

    Wat politieke keus betreft: dit waanzinnige gebeuren gaat als het aan de zittende partijen ligt niet meer weg. "Samen sterker verder" en "nu doorpakken" zijn weliswaar niet heel anders dan de gebruikelijke lege leuzen, maar de lijsttrekker van D66 zegt er het volgende over. En ik heb geen enkele aanleiding dat de anderen er anders over denken, integendeel, Rutte komt ook in dit korte fragment voor met zijn beste Engels: https://twitter.com/ArthurVerboon/status/1371822627212382208

    Nu ben ik een uitermate nuchter persoon en zeker niet goedgelovig. Dat achtergrondmuziekje had van mij ook niet gehoeven, maar er zit toch geen woord Spaans bij, hooguit wat Engels. Ik zie de "complotwappie" reacties wel tegemoet, maar "complotten" spelen zich meestal niet af in de openbaarheid. Ik laat liever het gezonde verstand prevaleren. Ik denk dat er veel op het spel staat deze verkiezingen. Vrijheid of geknecht met lockdowns en vaccinaties.

    Als ik ongelijk heb hoor ik het graag, maar dan wel onderbouwd.

  • Wil Duits

    Bedrijfsarts, Houten

    @anoniem, dank voor uw reactie. Maar we hebben te maken met besmettelijk virus. Misschien vergelijkbare ziekteverschijnselen als die van de griep. Maar de griep hebben veel mensen al gehad en bestaat een zekere immuniteit. Dit virus is helemaal nieuw... voor de totale populatie, dat geeft toch wel een andere dynamiek. Kijk naar de geschiedenis, de verovering van Zuid-Amerika was vooral succesvol vanwege de ziektes die werden over gebracht uit Europa. De pest heeft ook een spoor van verderf door de wereld getrokken. Op basis waarvan weet u dat lockdown niet helpt? In China lijkt het toch wel heel effectief te zijn geweest. Zou het graag van u horen. Maar stel u heeft ongelijk? Het is dan niet meer mogelijk om maatregelen te nemen. Misschien sterven er dan veel mensen onnodig. Als veel mensen tegelijk ziek zijn, kijk naar een echte griep epidemie, dan is de economie ook ontregeld. Mijn voorkeur gaat dan toch naar uit de WHO te volgen. Ik zou niet verantwoordelijk willen zijn voor een ramp. Trouwens de Corona crisis zal ook een keer voorbij zijn, dus ik zou mijn politieke keuze niet laten afhangen van Corona.

  • Anoniem

    arts, NL

    @heer Duits:
    Ik begrijp uw overwegingen. Dergelijke angstscenario's worden tenslotte al een jaar lang over ons uitgestort. Het is alleen volstrekt onrealistisch om aan te nemen dat iedereen tegelijk ziekenhuiszorg nodig heeft. Dat gaat altijd in gol...ven, net als elk ander griepseizoen. Die exponentiële grafieken deugen gewoon niet. We zouden volgens het OMT (van wie Jan Kluytmans voor elke PCR-test een paar euro opstrijkt en goed aan het binnenlopen is: https://www.ftm.nl/tag/jan-kluytmans ) deze maand 170.000 besmettingen per dag krijgen en 2500-3500 IC-bedden bezetten, door de zo gevreesde Britse variant. Het. Klopt. Niet. Bovendien heeft 25% van de bevolking nu een vorm van immuniteit dus zijn de curves sowieso veel vlakker. Tijdens een piek is het ziekenhuis vol, net zoals elk griepseizoen.

    NB: er is geen moment geweest dat de door Rutte afgebroken ziekenhuiscapaciteit daadwerkelijk overschreden is. Twee noodhospitalen zijn volstrekt ongebruikt weer afgebroken. Opschalen acht men niet nodig. Gommers zou het vreselijk vinden als IC-personeel zich verveelt.

    Nog afgezien daarvan. Het. Helpt. Niet.
    -Lockdown is niet effectief: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eci.13484
    -Mondkapjes werken niet: https://nos.nl/artikel/2350709-van-dissel-blijft-erbij-gewone-mondkapjes-hebben-weinig-effect.html
    Het verloop van de curve zou niet anders zijn geweest zonder deze draconische grondrechtbeperkende maatregelen. Vaccinatie breekt de transmissie niet.

    Daarentegen is de nevenschade enorm. De ziekenhuisverwijzingen lopen 15-25% achter, omdat mensen bang zijn om naar de dokter te gaan. Hoeveel gemetastaseerde kankergevallen denkt u dat we de aankomende jaren krijgen? Hoeveel onnodige doden door elke andere vorm van niet geleverde zorg? Economische schade (kosten per gewonnen levensjaar?), sociaal-psychologische schade. Getraumatiseerde scholieren en basisschoolkinderen die elke dag een wattenstaaf in hun neus moeten. Waar is in godsnaam het gezonde verstand?

  • Wil Duits

    Bedrijfsarts, Houten

    Waar doe je goed aan? Hoe isoleer je een virus? Hoe isoleer je kwetsbare mensen? Hoe schaal je gezondheidszorg op? Stel dat 2% van Nederland toch wel ernstige ziekteverschijnselen krijgt, dat zijn 340.000 mensen. In welk ziekenhuis gaan we die krijge...n? Natuurlijk ze worden niet allemaal tegelijkertijd ziek, maar wel kort na elkaar, kijkend naar de wetenschappelijk vastgestelde besmettelijkheid. Het is toch wel opmerkelijk dat veel regeringen de maatschappij op slot doen. En daar waar ze dat niet doen de ziekenhuizen uitpuilen en het ritselt van de dodelijke slachtoffers. Stel dat vaccinatie een klein beetje helpt om de verspreiding van het virus te verminderen. Het dragen van mondkapjes blijkt ook het risico te verminderen. Is daar iets op tegen? Het gaat te ver om mensen die niet willen vaccineren buiten te sluiten. Maar ik heb weinig commentaar gehoord op de vaccinaties als mensen naar tropische landen reizen. Verder als een regering maatregelen afspreekt die door het parlement worden goedgekeurd, dan hebben we ons daar aan te houden. Zo werkt dat in een rechtstaat. Je mag oneens zijn, daartoe zijn de geëigende wegen, maar je doet wel mee en het openlijk niet meedoen heeft dan zijn prijs, een boete.

  • anoniem

    arts

    @Kooistra, u begrijpt niet waarom collega's anoniem plaatsen? Misschien hebt u het afgelopen jaar geen kritiek geuit op het covidbeleid van de regering. Als u dat wel had gedaan, zoals ik en anderen, had u gemerkt hoe giftig het klimaat is. In mijn e...rvaring juist vanuit medische hoek (artsen). Ik ben gecensureerd, bespot op social media (ook door artsen), bedreigd mijn mening over vaccineren voor me te houden, want anders...
    Van andere kritische artsen is het Linked In account afgepakt, zijn boodschappen verwijderd, enzovoort.
    Dan ga je vanzelf anoniem. Ik hoop op uw begrip hiervoor.
    Wanneer u meer wilt weten hierover, raad ik u aan ook andere media te raadplegen dan de main stream media. Volg bijvoorbeeld Jan Bonte op twitter @hommel_b of raadpleeg zijn website janbhommel.com.
    Deze neuroloog is trouwens zijn werk kwijt geraakt door zijn volhardende kritiek op o.a. mondkapjes. A.s. zaterdag ga ik weer demonstreren op het Malieveld, hoewel demonstreren ook niet meer mag. Ik nodig u uit om daar eens een onbevangen kijkje te nemen. Want het is natuurlijk makkelijk 'om je aan de maatregelen te houden', als je een goedverdienende baan hebt, een huis, een partner.
    Ik vind het echter immoreel dat medici hun mond nog houden.
    Primum non nocere.

  • A.Wilschut-Verhoef

    algemeen arts, homeopathie, Barendrecht

    Misschien heb ik de onderzoeken gemist . Maar is er al gekeken of gevaccineerden geen positieve PCR test meer kunnen hebben? Mag natuurlijk niet bekend worden!

  • Anoniem

    arts, NL

    @Kooistra:
    Is dat nou werkelijk wat u het meest essentiële punt vindt? Als dat zo is moet u zich hoognodig eens in de materie gaan verdiepen, liefst voor morgen. Als er nu eens niet zo'n uitermate giftig deugklimaat heerste rond dit onderwerp, waari...n elk ook maar enigszins kritisch geluid wordt onderdrukt, geridiculiseerd ("complotwappie") danwel letterlijk neergeslagen (Malieveld, waar ook artsen waren) zou ik mij niet hiertoe genoodzaakt zien. Verder dank voor uw sterke inhoudelijke bijdrage.

  • Kooistra

    Specialist Ouderengeneeskunde, Almere

    Ik begrijp ook wel eens iets niet. Bijvoorbeeld waarom collega’s hier anoniem berichten plaatsen. Laten we ervoor zorgen dat het de moeite waard blijft van elkaars standpunten en denkbeelden kennis te nemen met open vizier.

  • anoniem

    arts, Ndl.

    @anoniem, herkenbaar. Er is een uiterst giftig klimaat onder artsen om je zorgen te bespreken ontstaan. Ronduit vijandig. Ik heb huisartsen horen zeggen dat je egoïstisch bent als je je niet laat vaccineren. Dat je dan ook geen recht op zorg meer heb...t. Ongelooflijk dat artsen dit zeggen. Want als je bent gevaccineerd, zou je niet bang hoeven zijn voor mensen die dat niet zijn.
    Ik constateer dat we een tweedeling krijgen, een land met voorzieningen 'slegs vir gevaccineerde'. Gisteren gaf de Radboud universiteit al aan straks een vaccinatiepaspoort te willen zien voor toelating. Als je dit hardop zegt word je enorm vijandig bejegend. Dus dan gaan we anoniem. Maar dit gaat twee kanten op. Ik wil geen arts zijn die selecteert aan de poort wie er bij mij mag komen. Als het hiervan komt denken ik en mijn partner ook zeker aan emigratie. Zover komt het hoop ik niet, om mij heen bemerk ik steeds meer verzet tegen deze (medische) terreur. Steeds minder mondkapjes, steeds openlijker protest.

  • Anoniem

    arts, NL

    @anoniem: dank, blij dat ik niet de enige ben. Je zou haast aan jezelf gaan twijfelen, gezien het gebrek aan ook maar een greintje nuchter verstand bij alles wat men op OMT-advies doet en van plan is, en het ernstige gebrek aan kritische kundige jour...nalistiek. Straks krijgen we een soort medische apartheid met die griezelige al dan niet EU-gemandateerde vaccinatiepaspoorten. In zo'n land wil ik niet leven.

    Ik weet wel wie mijn stem krijgt overmorgen: de enige partij die resoluut korte metten wil maken met deze totale waanzin van bewezen niet effectieve lockdowns, avondklokken, bejaardenisolatie, kindertesten en de aanstaande medische apartheid.

  • G K Mitrasing

    huisarts, Heerhugowaard

    De suggestie om het tweede vaccin niet tegelijk aan alle huisartsen in één regio te geven was al gedaan voor de tweede ronde plaats vond. Dit naar aanleiding van mijn wederhelft dei werkzaam is op de IC; die was flink griepachtig ziek van Bion/Pfizer... en kon zeker de eerste paar dagen na de vaccinatie niet werken. Gelukkig was ze ook niet ingeroosterd. Om "praktische redenen" kon men in Alkmaar helaas de groepen niet spreiden. Waarnemers hebben de uitval opgevangen.

  • P.M. de Planque

    arts, Twello

    en nu heeft men de bijsluiter van AstraZeneca gelezen en gelijk is iedereen in rep en roer ...

  • anoniem

    arts

    @anoniem; ik begrijp het ook niet! 98% van de mensen wordt niet of nauwelijks ziek van het coronavirus. En de effecten langer dan enkele maanden zijn nog niet bekend. Bovendien moet elke arts toch weten dat je je niet vaccineert voor een ander...Het ...enige wat ik kan bedenken is dat huisartsen echt nog steeds geloven in het 'killervirus-verhaal'. En dat zij echte helden in de frontlinie zijn? Maar juist huisartsen zouden toch beter moeten weten...

  • Anoniem

    NL, arts

    Kan iemand mij het even uitleggen, want ik begrijp het niet meer.

    Als u nu tegen de pensioengerechtigde leeftijd bent of onderliggend lijden heeft, kan ik het me best voorstellen. Maar wat heeft u in vredesnaam te winnen van covid-vaccinatie als g...ezonde 35-jarige?

    Voor een ander, zoals bijvoorbeeld uw patiënt, hoeft u het niet te doen, want de keten van transmissie doorbreken is nadrukkelijk niet aan de orde bij deze vaccins. Bijwerkingen zijn nog niet volledig bekend, en zeker niet op de lange termijn. Het zijn tenslotte experimentele middelen. Ernstige bijwerkingen zijn weliswaar zeldzaam maar niet 0.

    Vanwaar die drang van (of aan...) gezonde mensen om zich te laten vaccineren? Gaat de kans om weinig tot geen last van een covid-infectie te hebben dan van 98 naar 98,3% of zo?

    Primum non nocere! Dat geldt voor zowel uzelf als voor degenen aan wie u dit experimentele middel toedient.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.