Alles voor jou als geneeskundestudent

Inloggen
naar overzicht
levenseinde

Sterven in een hospice

‘Ook onder artsen nog misvattingen over palliatieve zorg’

2 reacties
Arjen Schmitz
Arjen Schmitz

Hoe ziet palliatieve zorg eruit in de praktijk? Volgens Maurice Beurskens, arts in de hospices van Zuyderland in Limburg, zijn zowel patiënten en hun familie als artsen soms niet goed op de hoogte van wat er mogelijk is.

‘Laten we het per dag bekijken.’ Maurice Beurskens hoort het zichzelf dagelijks zeggen. Hij is specialist ouderengeneeskunde en kaderarts palliatieve zorg. Als behandelend arts in twee hospices (vijftien bedden) en de ziekenhuizen van Zuyderland pendelt hij heen en weer tussen Geleen (hospice Daniken) en hospice Mariaveld in Susteren – waar we vandaag op bezoek zijn. We zijn uitgenodigd door Beurskens om te horen over de praktijk van de palliatieve sedatie en euthanasie in de hospicezorg. En in die praktijk gebeurt dikwijls iets anders dan betrokkenen van tevoren hadden bedacht.

‘Het is iets van deze tijd. De meeste mensen zeggen: ik wil mijn dood in eigen hand houden. Euthanasie is voor hen een optie. Maar wanneer het zover is, blijven ze afwachtend. Ze zeggen dat ze zelf willen kiezen: “Als het zover komt, nou, dan weet ik het wel!” Maar mensen deinzen er toch voor terug, als ze een datum moeten prikken voor euthanasie: “Stel dat ik het dinsdag doe, wat dan?” We kunnen het ook afwachten, zeg ik dan meestal.’

Vaak zijn mensen dan opgelucht dat dit ook een mogelijkheid is. Kiezen voor euthanasie is niet voor iedereen weggelegd. Veel patiënten worstelen ermee, stelt Beurskens. ‘Ook wanneer ze de euthanasieverklaring hebben, veranderen ze vaak nog van gedachte. De meesten laten het op z’n beloop en overlijden alleen met bestrijding van symptomen of met palliatieve sedatie.

VERDER LEZEN?

U heeft gratis en volledig toegang als

  • Lid van een wetenschappelijke vereniging
  • Lid van De Geneeskundestudent
  • Abonnee
inloggen

Lid of abonnee maar nog geen inloggegevens?

registreren

Geen lid? Bekijk de abonnementen!

abonneren

    print dit artikel
    Dit artikel delen