Prikaccidenten: hoe ga je hiermee om?
Plaats een reactieJe allereerste nachtdienst als coassistent: een spannend moment. Het is druk en door de spanning prik je niet alleen de patiënt, maar is daarna ook je eigen vinger aan de beurt. Oeps, een prikaccident! Voor de zekerheid breng je een bezoek aan de SEH. Een paar weken later, als je het voorval al bijna vergeten bent, belandt er een gepeperde rekening van je zorgverzekeraar op de mat voor je nachtelijke SEH-bezoek. Moet je dat echt zelf betalen? En hoe had je dit kunnen voorkomen? Maaike Schuijt – De Geneeskundestudent
Elke (toekomstige) arts krijgt er vroeg of laat mee te maken in zijn carrière: prik-, spat-, bijt- en snijaccidenten. Het gebeurt in luttele seconden en vaak op het moment dat je moe of minder geconcentreerd bent, of even werd afgeleid. Maar wat moet je doen als je bijvoorbeeld een druppel bloed in je ogen hebt gekregen?
De eerste stappen na een prikaccident
Annemarie van Zundert, werkzaam bij de afdeling Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) van het LUMC en verantwoordelijk voor de afhandeling van prikaccidenten, legt het uit. ‘Belangrijk is dat je eerst voor jezelf zorgt. Daarna kun je een melding doen bij de arbodienst van het ziekenhuis of bij de dienstdoende internist op de SEH. Sommige ziekenhuizen hebben echter geen eigen arbodienst, dan kun je terecht bij de afdeling infectieziekten.’ Omdat het per ziekenhuis verschilt waar je een melding van een prikaccident moet doen, is het van belang dat je zelf bij het begin van je coschap informeert waar en hoe dit moet gebeuren. Vaak kun je ook informatie vinden op het intranet van het ziekenhuis of weet je begeleider wat de regels zijn.
Waar moet je verder nog aan denken?
Zodra je je er bewust van bent dat er een prikaccident heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om behalve een melding te doen, ook na te gaan of het nodig is om bloed bij de patiënt af te nemen. Annemarie van Zundert vertelt hoe je dat het beste kunt aanpakken. ‘Vraag de patiënt altijd om even te wachten als je een prik- of ander accident hebt gehad, omdat er misschien nog wat bloed afgenomen moet worden. In de tussentijd kun je informeren wat je moet doen, maar dan is de patiënt tenminste nog aanwezig. Als hij of zij al weg is, is het vaak lastig om de patiënt te bewegen terug te komen voor een venapunctie. Bij een hoogrisico-accident, waarbij er duidelijk sprake is geweest van contact met bloed, wordt vervolgens direct gekeken of de patiënt besmet was met hiv, hepatitis-C of -B.’’
Hoge rekening
Soms is het noodzakelijk om bij een accident de wond te laten verzorgen op de SEH. Helaas worden studenten in sommige gevallen later geconfronteerd met een hoge rekening van hun zorgverzekeraar, omdat het SEH-bezoek onder het eigen risico viel. Hoe moet je hiermee omgaan en kun je dit voorkomen? Annemarie van Zundert legt uit dat dit komt doordat je soms moet worden ingeschreven als patiënt op de SEH, en dat er dus een rekening naar je zorgverzekeraar gaat. ‘Dit kun je achteraf corrigeren, maar dat is wel lastig. Medewerkers kunnen dit via hun manager regelen, maar voor studenten is dit minder duidelijk. Vaak gaat het dan uiteindelijk via het Directoraat Onderwijs en Opleidingen. Het is dan echter wel belangrijk dat er een melding is gemaakt.’ Voorkomen van een hoge rekening van de zorgverzekering kan eigenlijk alleen als je niet ingeschreven wordt als patiënt op de SEH, wat niet altijd zal lukken. Het is in deze gevallen dus nog belangrijker om je prikaccident te melden, om zo achteraf je geld terug te kunnen krijgen of in aanmerking te komen voor financiële compensatie.
Prik-, spat-, bijt- en snijaccidenten: je kunt er dus niet omheen. Belangrijk is dat je als coassistent weet wat de regels zijn in je ziekenhuis, zodat je na een incident niet in paniek hoeft te raken over wat je nu eigenlijk moet doen en niet achteraf met onnodige kosten zit. Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen, dus zorg dat je uitgerust en volgens de voorschriften aan het werk gaat tijdens het prikken, hechten of het inbrengen van infusen. Een spatbril op de ok is ook geen overbodige luxe: zonder spataccident ook geen gepeperde rekening en administratieve rompslomp! En mocht het je toch gebeuren? Vergeet dan niet het incident te melden bij de arbodienst, dienstdoende internist of bij de afdeling Infectieziekten.
Lees meer:
- Meer over De Geneeskundestudent
- Er zijn nog geen reacties