NZa: ‘Aanpak zorgproblemen levert te weinig op’
8 reactiesHet is mooi dat er zoveel initiatieven en plannen zijn om de kostenstijgingen in de zorg te beperken, maar ze leveren nog te weinig op. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in haar jaarlijkse publicatie ‘Stand van de zorg’. De organisatie is ongerust.
‘Iedereen moet zich verzekerd voelen van goede zorg als die nodig is. Daarom is het belangrijk dat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft. Hierover maakt de NZa zich grote zorgen. In “Stand van de zorg” constateren we dat de kosten hard stijgen. Bij ongewijzigd beleid wordt de zorg onbetaalbaar en dus ook minder toegankelijk voor iedereen. Het knelt’, aldus de organisatie.
De resultaten van afspraken over taakherschikking en verplaatsing van zorg, preventie en innovatie laten nog te veel op zich wachten, aldus de NZa. ‘Er is behoefte aan een versterking van de eerstelijnszorg. We monitoren deze afspraken en brengen verslag uit over wat goed gaat en wat beter kan. Als de bekostiging een belemmering vormt voor het maken van afspraken daarover, is de NZa bereid om dat aan te passen’, laat de zorgautoriteit vandaag weten.
Dit jaar gaven we voor het eerst meer dan 100 miljard euro uit aan zorg, brengt de autoriteit in herinnering. ‘Daar krijgen we veel voor terug: de kwaliteit van zorg in Nederland is hoog.’
Lees ook
-
Meeste zorgkosten in het ziekenhuis
04 december 2018 -
Voer de kostprijs weer in
11 september 2019 -
Zorgkosten stegen vorig jaar met 3 miljard
21 juni 2019
Reacties
"NZA is blind voor de gevolgen van hun eigen wanbeleid. NZA zorg voor omgekeerde substitutie door het afknijpen van de huisartsen met gedetailleerde en veel te lage tarieven, terwijl de 2e lijn enkel van veraf gemonitord wordt.
Ik heb onlangs bij de NZA geklaagd over ernstige discriminatie van de 1e lijn met onderstaande argumenten, ik mocht nog geen reactie ontvangen:
1. voor hetzelfde werk krijgt de huisarts een fractie betaald van wat het ziekenhuis/ZBC ervoor krijgt . Bvb vervangen van verstopte catheter bij niet mobiele senioren : de huisarts mag op visite gaan en 15-23 euro declareren , na benzine en materiaalkosten blijft een paar euro over. Bij ambulancerit en seh bezoek minstens x 10.
2. De 2e lijn die veel duurder is en veel beter betaald wordt dan de 1e lijn wordt niet zo drastisch afgeknepen door NZA. Geen enkele specialist krijgt te horen dat zijn zorg niet onder een dbc valt en dus voor nog geen 10 euro per consult moet geleverd worden. Dankzij de NZA en de mislukte marktwerking is de inkomenskloof tussen 1e en 2e lijn na 2006 enkel groter geworden, de opvolgingsproblematiek bij de huisartsen wordt elk jaar dringender.
3. De 2e lijn heeft een veel riantere onderhandelingspositie tegenover de zorgverzekeraar dan de 1e lijn, een ziekenhuis is een miljoenenbedrijf met vaak regionale monopolies, de onderhandelingen worden gevoerd door juristen en directie. ACM vervalst de spelregels door huisartsen te verbieden zich te verenigen bij de onderhandeling met de zorgverzekeraar, het resultaat is tekenen bij het kruisje. Juridisch advies is een illusie, dankzij NZA moet een huisarts 5-6u werken om 1u juridisch advies te kunnen betalen.
4. De 2e lijn krijgt volledige financiering van ZN waarbij NZA enkel toezicht houdt, de huisarts zit met duale financiering basiszorg NZA en innovatie ZN waarbij de grens tussen beiden vaag is en elk jaar kan veranderen. De huisarts wordt dus van het kastje ZN naar de muur NZA gestuurd.
"
"NZa; aanpak zorgverzekeraars levert meer op!"
"De kosten van de bedrijfsvoering van de verziekeraars alleen zijn al bijna tweemaal zo hoog als de totale kosten van de hele huisartsenzorg!
Waar zou nu toch winst te halen zijn?
Denk denk denk.
Moeilijk hoor!
15 jaar geleden hebben ALLEEN de huisartsen geprobeerd dit stelsel tegen te houden en hebben diezelfde huisartsen precies voorspeld wat er mis zou gaan. Sindsdien is er nog een heel klein groepje huisartsen dat zich verzet.
Waar gaat het toch mis?"
"@Mitrasing, als de NZa wordt opgedoekt zal geen huisarts of patiënt iets merken in negatieve zin.
Ik mis in dit artikel trouwens hoeveel miljard huisartsenzorg kost op jaarbasis. En of er ook een zak met geld meegaat met al die verplaatsing van zorg naar de overbelaste, uitgeknepen huisarts."
"Het is ongeveer 10 jaar geleden dat een kleine groep huisartsen een verbeten strijd voerde met de NZa..
10 jaar verder: ik heb nog steeds geen enkel nuttige bestaansreden van de NZa gevonden: het is en blijft een pervers instituut in een pervers zorgstelsel."