Huisarts moet parkeerboete ondanks medische spoed betalen
2 reactiesEen huisarts uit Heemstede moet toch echt een parkeerboete betalen nadat zij haar auto zonder te betalen achterliet om terminale zorg aan een patiënt te leveren. Dat heeft de rechtbank Amsterdam besloten, blijkt uit een deze week gepubliceerde uitspraak.
Vorig jaar zomer liet de huisarts haar wagen achter op een plek voor betaald parkeren zonder parkeergeld te betalen. Volgens haar ging het om een noodsituatie, betoogde zij voor de rechter toen ze de boete die ze kreeg aanvocht. Bovendien zou de familie van de patiënt die zij bezocht, ervoor zorgen dat haar kenteken werd aangemeld op de bezoekersvergunning, aldus de arts. Iets wat in ieder geval nog niet was gebeurd toen de parkeercontrole langskwam.
‘Treurige omstandigheden’
De rechter wijst er echter op dat dergelijke persoonlijke omstandigheden ‘hoe invoelbaar ook’ hooguit een rol spelen als er sprake is van overmacht. En dat is volgens de rechter alleen het geval bij ‘een (levensbedreigende) nood- of spoedsituatie, waardoor iemand absoluut, feitelijk en fysiek verhinderd is om parkeerbelasting te betalen’. De rechter zegt zich te kunnen voorstellen dat ‘de aandacht van de huisarts op dat moment uitging naar het leveren van de vereiste zorg, dat het voor haar treurige omstandigheden zijn om in te werken en dat het leveren van terminale zorg zwaar is’. Maar dat wil niet zeggen dat zij ‘daadwerkelijk niet in staat was’ om parkeergeld te betalen. En het betalen was haar verantwoordelijkheid, niet van de familie van de patiënt, oordeelt de rechter. Dus blijft de parkeerboete à 65 euro in stand.
De huisarts had voor de rechtsgang een bedrijf ingeschakeld dat gespecialiseerd is in het aanvechten van verkeersboetes. De terminale zorg betrof geen euthanasiezaak, licht CEO Nick Voorbach van dat bedrijf toe. De arts had geen esculaapbordje gebruikt, maar ook als zij dat wel had gedaan had dat volgens Voorbach geen verschil gemaakt. De parkeercontrole was namelijk uitgevoerd door een scanauto, en niet door een eventueel mild gestemde controleur.
‘Pech’
Voorbach zegt vaker zaken voor ‘medische professionals’ te voeren. ‘Meestal zie je dat rechters heel coulant zijn.’ Omdat hij vindt dat de arts ‘pech heeft met een strenge rechter’, neemt zijn bedrijf de boetekosten voor zijn rekening. ‘We kregen al berichtjes van mensen die de boete wilden betalen voor de arts. Eén keer per jaar compenseren wij een klant als we vinden dat de rechter een onjuiste uitspraak heeft gedaan.’
Lees ook
W.R. Vochteloo
Huisarts, Hoogezand
Ik weet van 1 casus via een collega, dat er jurisprudentie is over een snelheidsboete ivm te hard rijden naar een spoedgeval, die boete is geseponeerd. Eenmaal daar aangekomen is de situatie blijkbaar minder invoelbaar voor deze rechter, opmerkelijk.... In de grote stad nabij hebben alle collega’s een parkeerontheffing van de gemeente, lijkt me goede suggestie.
Huisarts niet praktiserend, Dordrecht
Dit probleem is niet nieuw. 15 jaar geleden kreeg ik twee bekeuringen bij een spoedgeval in de binnenstad van Dordrecht: Eén omdat ik kwam aanrijden via een straat die niet voor doorgaand verkeer bestemd was en één omdat ik parkeerde op een brede st...oep omdat er geen parkeerplaats beschikbaar was...