Gemeente Westland schrapt ‘jongerenspreekuur’ Sense na motie FvD
6 reacties
In de Zuid-Hollandse gemeente Westland heeft de gemeenteraad vorige week een motie van Forum voor Democratie aanvaard waarmee een streep is getrokken door het plan voor een jongerenspreekuur, genaamd Sense, van GGD Haaglanden in 2024.
Volgens indiener FvD, die met één zetel in de raad zit, staat Sense ‘vol met woke- & lhbt-gedachtegoed waaronder het spreken over transseksuelen en interseksen’. De motie is met 28 stemmen tegen 11 aangenomen.
Huisarts
Op onder meer de lokale nieuwssite WOS, zegt de FvD-fractievoorzitter dat vragen over anticonceptie bij de huisarts gesteld kunnen worden, ‘daar is een orgaan als Sense niet voor nodig’. Ook het VVD-raadslid dat meestemde, verwijst naar de huisarts.
Het bedoelde spreekuur van Sense is een initiatief van de GGD, Rutgers en Soa Aids Nederland. Sense.info is de website voor jongeren van Soa Aids Nederland en Rutgers. De Sense-spreekuren worden uitgevoerd door de GGD. Het wordt betaald vanuit het ministerie van VWS, gefaciliteerd via het RIVM, en is bedoeld om op een laagdrempelige manier informatie en zorg aan te bieden, uitdrukkelijk aanvullend op de reguliere huisartsenzorg.
Laagdrempelig
Juist dat laatste aspect is onderbelicht, stelt Hanna Bos, arts M+G bij Soa Aids Nederland, in een reactie. ‘Huisartsen hebben soms geen tijd om vragen over seks, soa’s en seksualiteit te beantwoorden. Sense voorziet duidelijk in een behoefte. Niet alleen om de huisarts te ontlasten, maar juist omdat sommige jongeren en andere kwetsbare groepen wél naar deze plek durven te komen.’
Volgens Bos gebeurt het zelden dat een gemeente een dergelijk besluit neemt. ‘Misschien is dit wel voor het eerst.’ Wel ziet ze dat sommige gemeenten ontkennen dat er hulpvragen in hun gemeente zijn, zoals sekswerkers die zorg nodig hebben, of dat er behoefte is aan informatie rond lhbtiq+.
Soa’s en anticonceptie
Het afgelopen jaar, in 2022, waren er meer dan twaalfduizend Sense-consulten in heel Nederland. Meer dan de helft van de jongeren die op consult komen bij de GGD is vrouw, en het overgrote deel van de consulten gaat over soa’s en anticonceptie, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. In het jaarverslag van 2022 staat een overzicht van de besproken onderwerpen. Onder de noemer ‘seksualiteit’ blijkt dat het gros van de vragen betrekking heeft op ervaren problemen rondom seks. Slechts een klein aandeel van de vragen (0,1% van de vrouwen, 0,2% van de mannen die op consult kwamen) had betrekking op genderidentiteit. Dat sluit aan bij wat Bos uit de praktijk hoort. ‘Sense heeft echt een belangrijke functie, juist voor mensen die op geen andere manier toegang hebben tot zorg rondom seksualiteit. Deze vorm van zorg is nodig, ze voorziet in een leemte. Sterker nog: ze staat sterk onder druk omdat GGD’s juist mensen moeten afwijzen. Het budget is te klein voor de vraag.’
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
De GGD valt onder de DPG de Directeur Publieke Gezondheid, zij werken samen met de gemeenten, maar vallen niet onder hun bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Waarschijnlijk is dit besluit van deze gemeenteraad dus onrechtmatig.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Nog een aanvulling de DPG valt uiteindelijk onder het ministerie van VWS, dus de gemeenteraad is niet beslissingsbevoegd.
W.J. Duits
Bedrijfsarts, Houten
Kan dit besluit eigenlijk wel worden genomen door een gemeenteraad? Als er een overkoepelend landelijk beleid is, dan dient een gemeente dat gewoon uit te voeren. In democratische beslissingen zit ook een hiërarchie. Een besluit genomen door een hoge...r orgaan is leidend. Als de Tweedekamer een besluit heeft genomen over bijvoorbeeld dit onderwerp, dan kan een lagere overheid dat niet eigenhandig terugdraaien. De lokale democratie staat niet los van wat er in Den Haag is besloten. Als blijkt dat dit besluit nu wel kan worden genomen, dan is de vraag of de Tweedekamer dan geen wet moet uitvaardigen om deze omissie te repareren. Het kan en mag niet zo zijn dat er een rechtsongelijkheid ontstaat binnen Nederland, dat is tegen de Grondwet.
G.J. Blom
huisarts, Baard
Laten we dit gebeuren?
25 jaar geleden werd in mijn dorp, vanaf de kansel, opgeroepen tot 'dr. Blom moet branden in de hel'.
Nou kan ik daar wel tegen maar onze patiënten dienen we te beschermen tegen deze nep democraten die hun eigen normen wille...n afdwingen.
Het is 3 dagen voor de verkiezingen en voor het eerst dreigt er een partij, die anderen haar vrijheid wil ontnemen, de grootste te worden. Waarde collegae, verhef uw stem!
M.G. Njnuis
Adviseur volledig inclusief personeelsbeleid, Baarn
Het is toch te gek voor woorden dat anno 2023 een spreekuur over seksualiteit kan worden gedwarsboomd door een ultraconservatief gemeenteraadslid?
A.J. Colon
Neuroloog
23 tegen 11. Het gaat dus niet om 1 gemeenteraadslid maar om een groot deel van de raad. Die overigens inderdaad niet beslissingsbevoegd is en dus een te grote broek aantrekt.