Babyteeth
Doodzieke puber, doodziek verliefd
Babyteeth, vanaf 27 augustus in de bioscoop.
Babyteeth, de debuutfilm van Shannon Murphy, gaat over de ontwrichting die ernstige ziekte – kanker in dit geval – met zich meebrengt.
De doodzieke puber Milla vindt haar eerste (en ongetwijfeld laatste) grote liefde in de drugsdealende twintiger Moses.
Natuurlijk zien vader (psychiater) en moeder (ooit een muzikaal wonderkind) de liefde van Milla niet zitten. Maar hoe realistisch is dat als je weet dat je dochter binnen afzienbare tijd zal overlijden?
De film laveert steeds tussen aangrijpend en grappig, tussen tragedie en komedie, maar is volstrekt niet sentimenteel en lijkt verder ook helemaal niet op thematisch verwante films als het populaire The Fault in Our Stars.
Babyteeth onderscheidt zich ook qua vormgeving, met licht-ironische tussentitels die de diverse soms ultrakorte ‘hoofdstukken’ aanduiden.
De regisseur hoopt dat het publiek een bijna lichamelijke ervaring heeft bij het kijken; ‘een ervaring die ze diep in hun botten voelen’. Dat maakt ze – ook dankzij het sterke slot – helemaal waar.
meer recente films
-
Maternal
Wat zijn moedergevoelens? De film Maternal speelt zich af in een opvanghuis voor alleenstaande jonge moeders in Buenos Aires, Argentinië.
-
Les Intraquilles
Alweer een film over een bipolaire ouder – na La Ruche, die onlangs in roulatie ging: Les Intranquilles van de Belgische regisseur Joachim Lafosse. Ook Lafosse laat op indringende, fragmentarisch maar in sterke scènes vertelde wijze zien wat de verschrikkelijke impact van een mentale ziekte op een gezin is.
-
White Berry
Het verhaal van een jong, gevoelig meisje dat zich bij ‘de groep’ probeert aan te sluiten door te dansen, is een klassieker. Ditmaal is de hoofdpersoon de Nederlands-Afrikaanse Grace, een meisje met albinisme dat in Rotterdam woont.