Animal Therapy
Katten en andere dieren
Plaats een reactie
Anders dan je wellicht zou verwachten, gaat de tentoonstelling Animal Therapy in het Museum van de Geest (locatie Amsterdam) niet direct over therapie met dieren, maar laat ze zien hoe dieren een ondersteunende rol spelen in het welzijn van mensen.
De tentoonstelling biedt ruim baan aan iconische kattentekeningen van de Brit Louis Wain. Hij werd er eind 19de eeuw wereldberoemd mee – althans in de Angelsaksische wereld. Wain begon zijn kat Peter te obsessief te tekenen nadat zijn echtgenote stierf en stopte nooit meer. Op zijn tekeningen en posters zijn de katten boos, blij, ondeugend, onhandig, snoezig; Wain gaf zijn katten ‘menselijke’ eigenschappen. Op 65-jarige leeftijd werd Wain opgenomen in de psychiatrische instelling Bethlem, waar nu het Museum of the Mind is gevestigd – een Britse tegenhanger van het Museum van de Geest. Een echte diagnose bleef uit. Na zijn dood zette psychiater Walter Maclay een aantal caleidoscopische kattentekeningen van Wain suggestief op een rij om het verloop van diens vermeende schizofrenie te ‘bewijzen’. Dat is een mythe, benadrukken deskundigen, niettemin een mythe die nog altijd gretig wordt herhaald. Naast de poezen van Wain en andere dieren, zijn veel paarden en vogels te zien. Het effect? Bijna zo rustgevend als een kattenfilmpje.
Tot en met 31 augustus.
-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties