Sportgeneeskunde
Het beroep
Sportgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van deelnemers aan sport en sportieve activiteiten, waarbij rekening gehouden wordt met de sportspecifieke belasting en belastbaarheid. Als sportarts houdt je je daarom bezig met het verrichten van (blessure-)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot de werkzaamheden van de sportarts. Als sportarts kun je aan de slag op een SportMedisch Adviescentrum (SMA), een SportGeneeskundige Afdeling (SGA) in een ziekenhuis of een sportorganisatie, zoals bijvoorbeeld bij een (top)sportclub.
De opleiding
Sportgeneeskunde is een profiel binnen de Sociale Geneeskunde. Na het afronden van de opleiding krijg je als titel 'Arts Maatschappij en Gezondheid', met als toevoeging 'Sportarts'. De opleiding bestaat uit een jaar orthopedie, negen maanden cardiologie, drie maanden longgeneeskunde, anderhalf jaar sportgeneeskunde, drie maanden huisartsstage en drie maanden wetenschappelijk onderzoek.
De opleiding duurt 4 jaar. Er zijn 7 plekken per jaar.
Informatieadressen
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Zijlijnfanatisme
Als je vriend groot voetbalfanaat is, wil het nog weleens voorkomen dat je op je zaterdagmiddag vanaf de zijlijn een willekeurige club staat aan te moedigen. Anything for love zullen we maar zeggen. Zo stond ik een aantal weken geleden opeens in de Kuip een oefenwedstrijd te aanschouwen. Mijn enigszins beperkte aandachtsspanne voor het spel maakte dat ik op mijn dooie gemak alle supporterstaferelen kon observeren.
-
Roeiers dubbelvier met geneeskundestudent Metsemakers pakken eerste Nederlandse goud
De roeiers van de dubbelvier (mannen) hebben woensdag goud gewonnen op de Olympische Spelen in Parijs. Het team met geneeskundestudent Koen Metsemakers prolongeerde daarmee zijn olympische titel.
-
'Ik wilde er nog één keer een zwieper aan geven'
Toproeier Koen Metsemakers is zijinstromer geneeskunde nadat hij zijn tandartsdiploma haalde. Ooit hoopt hij kaakchirurg te worden. Bij de Olympische Spelen in Parijs won hij opnieuw goud in de dubbelvier. Voorafgaand aan de Spelen sprak Arts in Spe met hem.
-
Geneeskundestudent Kyra Lamberink ‘vol gas’ bij baanwielrennen OS
Als starter in de teamsprint zal geneeskundestudent en baanwielrenner Kyra Lamberink vanuit de startmachine ‘vol gas’ gaan. Lamberink (28) treedt maandag 5 augustus aan in de tweede week van de Olympische Spelen in Parijs.
-
‘Uiteindelijk zijn we, evolutionair gezien, liever lui dan moe’
Maria Hopman onderzoekt hoe bewegen en inactiviteit gezondheid en ziekte beïnvloeden, én hoe we een gezonde leefomgeving inrichten. Hierbij grijpt ze naar onconventionele middelen, zoals de Scheur je gezond-scheurkalender. De couchpotato móét van de bank komen.