Sportgeneeskunde
Het beroep
Sportgeneeskunde is het medisch specialisme dat zich richt op het bevorderen, waarborgen en herstellen van de gezondheid van deelnemers aan sport en sportieve activiteiten, waarbij rekening gehouden wordt met de sportspecifieke belasting en belastbaarheid. Als sportarts houdt je je daarom bezig met het verrichten van (blessure-)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot de werkzaamheden van de sportarts. Als sportarts kun je aan de slag op een SportMedisch Adviescentrum (SMA), een SportGeneeskundige Afdeling (SGA) in een ziekenhuis of een sportorganisatie, zoals bijvoorbeeld bij een (top)sportclub.
De opleiding
Sportgeneeskunde is een profiel binnen de Sociale Geneeskunde. Na het afronden van de opleiding krijg je als titel 'Arts Maatschappij en Gezondheid', met als toevoeging 'Sportarts'. De opleiding bestaat uit een jaar orthopedie, negen maanden cardiologie, drie maanden longgeneeskunde, anderhalf jaar sportgeneeskunde, drie maanden huisartsstage en drie maanden wetenschappelijk onderzoek.
De opleiding duurt 4 jaar. Er zijn 7 plekken per jaar.
Informatieadressen
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Postcovidsyndroom: beter herstel door conditie in fasen op te bouwen
Patiënten met het postcovidsyndroom lijken beter te herstellen door een gefaseerde beweeginterventie. Daarom is het advies voor medisch-specialistische beweegzorg herzien. Dat meldt de Vereniging voor Sportgeneeskunde.
-
Nederlandse sportarts werkte in Qatar: ‘Het systeem is benauwend’
Verschillende Nederlandse sportartsen hebben in aanloop naar het WK voetbal de sportgeneeskunde in Qatar naar een hoger plan getild. Robbart van Linschoten was in 2010 de eerste. ‘Ze willen meedoen met de grote jongens.’
-
Ook bij rugbyspelers meer risico op neurodegeneratieve ziekte
Het risico op neurodegeneratieve ziekten onder voormalige internationale rugbyspelers is mogelijk meer dan het dubbele van dat van de algemene bevolking. Dat blijkt uit onderzoek door Emma Russell e.a. gepubliceerd in Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
-
‘Gezondheid en willen winnen staan soms op gespannen voet met elkaar’
Grensoverschrijdend gedrag, te zware prestatiedruk, discriminatie op grond van sekse of gender: begeleidend artsen in de (top)sport komen soms ingewikkelde situaties tegen. Een hernieuwde leidraad van de Vereniging voor Sportgeneeskunde geeft hun meer houvast.
-
‘Als wielerarts neem je vooral veel verband mee naar de Vuelta’
De Spaanse wielerronde Vuelta gaat vrijdag van start in Utrecht. Sportarts Anko Boelens is chef medische zaken bij DSM, één van de Nederlandse ploegen die deelnemen. Wat zijn zijn verwachtingen? ‘Wielrenners zijn leuke patiënten, het zijn gigantische bikkels.’