Spoedeisende Hulp
Het beroep
De spoedeisende hulp (SEH) arts werkt, zoals de naam al zegt, meestal op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Bijna alle patiënten die hier binnenkomen zie jij als eerste. Jij zult meestal de eerste arts zijn die een patiënt te zien krijgt en jij zult dan ook de anamnese en lichamelijk onderzoek verrichten. Vervolgens stel je de eerste diagnose en bepaal je welke behandeling de patiënt krijgt. Ook kan het mogelijk zijn dat je een consult aanvraagt van een andere arts, bijvoorbeeld een chirurg of internist.
In dit vak krijg je te maken met patiënten die in een levensbedreigende situatie verkeren. Jij moet in dat geval snel beslissen wat er moet gebeuren. Naast deze spannende situaties zijn er ook minder acute zaken zoals (mogelijke) botbreuken.
Als SEH-arts dien je kennis te hebben van allerlei verschillende medische gebieden, van cardiologie tot kindergeneeskunde. Je dient daarbij bestand te zijn tegen het werken in ploegendiensten, dus ook in de weekenden en 's nachts, omdat het werk op de Spoedeisende Hulp 24 uur per dag doorgaat.
De opleiding
Als SEH-arts wordt je geen 'medisch specialist'. Er is echter wel een profielerkenning spoedeisende geneeskunde door de KNMG sinds oktober 2008. Aangezien de opleiding nog jong is, is deze nog volop in ontwikkeling.
Tijdens de opleiding zijn er de eerste twee jaar mogelijkheden tot het lopen van stages in de cardiologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, kindergeneeskunde en neurologie. Daarna volgt er een stage op de SEH, gedurende een jaar. Hierbij wordt de spoedarts begeleid door een gecertificeerd SEH-arts en een specialist, zoals een cardioloog of chirurg. Daarnaast dient er een ambulancestage gevolgd te worden.
De opleiding tot SEH-arts duurt 3 jaar. Er zijn 43 plekken per jaar.
Informatieadressen
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPs
-
Onervaren arts interne had zelf ook informatie moeten inwinnen
De moeder van een 19-jarige jongen met ernstig nierfalen door een steroïdresistent nefrotisch syndroom belt de huisartsenpost (hap) omdat haar zoon klachten heeft, zoals het ophoesten van roze slijm. De triagist noteert ook dat de patiënt is gevallen en hoorbaar kortademig is. Omdat hij een dialysepatiënt is, breekt de triagist het gesprek af en belt het ziekenhuis voor overleg.
-
Rotterdams onderzoek: SEH-arts versnelt doorlooptijd
Binnenkort beslist het College Geneeskundige Specialismen (CGS) of de SEH-geneeskunde een zelfstandig medisch specialisme is. In de aanloop naar dat moment presenteren SEH-artsen onderzoeksresultaten waaruit het belang van hun vakgebied blijkt.
-
Hervorm niet de spoedpost maar de hele acute keten
Op de Spoedeisende Hulp komen tegenwoordig veel mensen terecht met een plotse verslechtering van een chronische ziekte. Dat kost een stuk meer tijd dan een gebroken been. Zo stagneert de SEH. Maar afdelingen sluiten is niet de oplossing, waarschuwen internisten Frank Bosch en Prabath Nanayakkara.
-
Ziekenhuizen bezorgd over sluiten SEH’s
Het kabinet moet eerst goed in kaart brengen wat het sluiten van spoedeisendehulpposten betekent voor de beschikbaarheid van zorg voordat het stappen neemt in die richting, vinden ziekenhuizen. Zorgminister Ernst Kuipers wil de acute zorg opnieuw organiseren.
-
Gezondheidseconoom: ‘Ontvlechting Reinier Haga Groep duurt te lang’
‘Het LangeLand Ziekenhuis is levensvatbaar, maar een fusie of strategische samenwerking met een partner is wenselijk’, schrijft gezondheidseconoom Guus Schrijvers in zijn voorlopige advies in opdracht van de gemeente Zoetermeer. ‘Maar dat zou wel op basis van gelijkwaardigheid moeten gebeuren.’