Radiologie
Het beroep
Als radioloog speel je een centrale rol bij beeldvormende diagnostiek en interventies. Hij/zij maakt gebruik van röngenstraling, zoals bij de gewone röntgenfoto’s en CT-scan. Maar in toenemende mate ook van echografie en MRI. Door de snelle ontwikkelingen in de beeldvormende techniek is de radioloog in staat steeds kleinere details te zien en is er sprake van een verschuiving naar functionele onderzoeken. De radioloog kijkt echter niet de hele dag alleen maar naar foto’s, maar heeft ook therapeutische mogelijkheden. Het gaat hier om therapie op geleide van beeldvormende technieken, zoals drainage van abcessen en het opheffen van vernauwingen in bijvoorbeeld de galwegen. Het patiëntencontact is in dit vak kort en vluchtig, maar de omloop groot. De radiologie is een veelzijdig en dynamisch vak dat zich voortdurend verder ontwikkeld. Interesse in techniek is daarom aan te raden.
De opleiding
De assistent dient tijdens de opleiding kennis en kunde te verkrijgen in alle soorten en vormen van radiologische diagnostiek, zoals angiografie, computertomografie en echografie, en nucleaire in-vivo-diagnostiek. Tevens dient de assistent kennis te verkrijgen van de apparatuur (techniek, mogelijkheden, beperkingen), verschillende beeldvormende technieken, filmeigenschappen en de methoden van beoordelen en verslagleggen van radiologische verrichten. Tijdens de opleiding wordt er ook aandacht besteed aan de bescherming tegen de gevaren van ioniserende straling en stoffen, zowat betreft de patiënten als de radiologische werkers, de radiobiologie en de stralen-genetica.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 86 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina radiologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR).
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Discussie over MRI bij borstkankeronderzoek: vrouwen met dicht borstweefsel benadeeld
Vrouwen met dicht borstklierweefsel hebben een verhoogd risico op borstkanker terwijl een mammografie bij hen vaker foutnegatief uitvalt. Een MRI kan meer zekerheid brengen, maar wordt nog niet ingevoerd. Daarover is maatschappelijke ophef.
-
Visusverlies na hoofdletsel
Een 43-jarige man presenteert zich op de polikliniek oogheelkunde met koorts, malaise, zwelling rondom beide ogen en een wond aan de achterzijde van het hoofd rechts. Hij blijkt meermaals op zijn hoofd te zijn gevallen. De visus is beiderzijds normaal, maar de oogmotiliteit rechts is beperkt. De man wordt naar de SEH verwezen voor een CT-orbita/hersenen, waarna vrij snel afwezigheid van lichtperceptie links optreedt. Met spoed wordt de patiënt naar het Radboudumc verwezen. In de ambulance ontstaat rechts ook een afwezige lichtperceptie.
-
Radioloog ziet riskante groei tumor over het hoofd
Bij een inmiddels ongeveer 62-jarige vrouw wordt in 2014 bij toeval een goedaardige tumor, een schwannoom, ontdekt in de hals. Op dat moment heeft ze geen klachten en wordt een afwachtend beleid ingesteld: elk jaar en later elke twee jaar wordt een nieuwe MRI-scan gemaakt en bij groei of klachten zal een resectie plaatsvinden.
-
Voor mij blijft het een zwart-witplaatje
We zitten in de radiologiebespreking, een vast onderdeel op de vrijdagochtend bij de kindergeneeskunde. Er staan wat MRI-beelden en echo’s op de planning, ter lering en vermaak.
-
Centraal Tuchtcollege succesvol ‘gewraakt’; een zeldzaamheid
Jaarlijks ontvangt het Centraal Tuchtcollege (CTG) enkele wrakingsverzoeken omdat partijdigheid wordt vermoed. Onlangs werd zo’n verzoek toegekend. En dat is uitzonderlijk.