Radiologie
Het beroep
Als radioloog speel je een centrale rol bij beeldvormende diagnostiek en interventies. Hij/zij maakt gebruik van röngenstraling, zoals bij de gewone röntgenfoto’s en CT-scan. Maar in toenemende mate ook van echografie en MRI. Door de snelle ontwikkelingen in de beeldvormende techniek is de radioloog in staat steeds kleinere details te zien en is er sprake van een verschuiving naar functionele onderzoeken. De radioloog kijkt echter niet de hele dag alleen maar naar foto’s, maar heeft ook therapeutische mogelijkheden. Het gaat hier om therapie op geleide van beeldvormende technieken, zoals drainage van abcessen en het opheffen van vernauwingen in bijvoorbeeld de galwegen. Het patiëntencontact is in dit vak kort en vluchtig, maar de omloop groot. De radiologie is een veelzijdig en dynamisch vak dat zich voortdurend verder ontwikkeld. Interesse in techniek is daarom aan te raden.
De opleiding
De assistent dient tijdens de opleiding kennis en kunde te verkrijgen in alle soorten en vormen van radiologische diagnostiek, zoals angiografie, computertomografie en echografie, en nucleaire in-vivo-diagnostiek. Tevens dient de assistent kennis te verkrijgen van de apparatuur (techniek, mogelijkheden, beperkingen), verschillende beeldvormende technieken, filmeigenschappen en de methoden van beoordelen en verslagleggen van radiologische verrichten. Tijdens de opleiding wordt er ook aandacht besteed aan de bescherming tegen de gevaren van ioniserende straling en stoffen, zowat betreft de patiënten als de radiologische werkers, de radiobiologie en de stralen-genetica.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 86 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina radiologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR).
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Winnaar KNAW-award ontwikkelt een nieuwe therapie voor hersentumoren
Voor kwaadaardige hersentumoren bestaat nog geen curatieve behandeling. Sophie Veldhuijzen van Zanten, aios radiologie en nucleaire geneeskunde en onderzoeksgroepleider in het Erasmus MC, werkt aan een nieuwe therapie om deze tumoren te behandelen.
-
CGS ontwerpbesluit radiologie adviesronde in
Op 7 september 2022 heeft het College Geneeskundige Specialismen (CGS) ingestemd met het landelijk opleidingsplan radiologie. Vanwege het vernieuwde opleidingsplan is het Besluit radiologie op enkele punten aangepast.
-
Een bal in de buik
Een 15-jarig meisje komt met buikklachten in een ziekenhuis elders. Daar werd een CT-abdomen gemaakt waarop vrij lucht, vrij vocht, en een zeer fors gedilateerde maag en duodenum werd gezien.
-
Acute lagerugpijn
Een 76-jarige vrouw komt op de Spoedeisende Hulp nadat zij ’s nachts tijdens het omdraaien in bed rugpijn heeft gekregen. Ze is bekend met een TIA waarvoor zij clopidogrel gebruikt.
-
Een gezwollen en pijnlijke knie
Een 55-jarige man heeft sinds twee maanden een zwelling en acute atraumatische pijn in zijn rechterknie, zonder relevante voorgeschiedenis. De klachten nemen toe bij axiale belasting en er is nachtpijn.