Ouderengeneeskunde
Het beroep
Als specialist ouderengeneeskunde kun je veel betekenen in het leven van chronische patiënten met een complexe zorgvraag. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen, maar soms ook jongere patiënten. De patiënten wonen in een verpleeghuis of thuis. Zij hebben behandeling nodig voor hun dementie, complexe chronische aandoeningen, revalidatie of voor alles tegelijk. Jouw expertise richt zich op het herstellen of het behouden van hun dagelijks functioneren. Je diagnosticeert en behandelt de ziekte(n), én je kijkt naar de mens achter de patiënt en diens omgeving. Als hoofdbehandelaar werk je multidisciplinair en voer je de regie. Dat doe je in loondienst of als zelfstandige.
Het specialisme ouderengeneeskunde is een uitdagend en dynamisch vak. Je lost medisch ingewikkelde puzzels op of helpt bij het loslaten van het leven. Afhankelijk van waar jouw patiënt verblijft, werk je samen met huisartsen, (para)medici en andere zorgverleners. Het specialisme is uniek in de wereld.
Onze bevolking vergrijst en dus is er veel werk voor specialisten ouderengeneeskunde binnen en buiten de muren van het verpleeghuis. Je kunt volop doorgroeien, zowel in medisch leiderschap als in wetenschap of specialisatie. Door de dubbele vergrijzing blijft de vraag naar specialisten ouderengeneeskunde toenemen. De overheid heeft niet voor niets het aantal opleidingsplaatsen verhoogd.
De opleiding
De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde is een voltijdstudie van drie jaar, inclusief stages. Als aios ouderengeneeskunde heb je vier dagen praktijk en één dag cursorisch onderwijs. Je doet op vier plekken praktijkervaring op: een verpleeghuis, ggz-instelling, ziekenhuis en een keuzestage. In sommige gevallen kun je de opleiding in deeltijd volgen en kun je vrijstellingen krijgen op basis van je werkervaring en competenties. Als aios ouderengeneeskunde ben je in dienst bij de SBOH. Dit staat garant voor een goed salaris en prima arbeidsvoorwaarden.
Je kunt kiezen uit drie opleidingsinstituten voor de specialisatie tot specialist ouderengeneeskunde. Op www.ouderengeneeskunde.nu vind je meer informatie over het beroep en de opleiding. Op www.soon.nl staat precies hoe en wanneer je kunt solliciteren naar een opleidingsplaats.
Informatieadressen
- ouderengeneeskunde.nu (met onder meer blogs en vlogs over het vak)
- Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters
- Vereniging voor aios specialisme ouderengeneeskunde Nederland (VASON)
- Samenwerkende opleidingen tot specialist ouderengeneeskunde Nederland (SOON)
- Opleidingseisen specialist ouderengeneeskunde (KNMG)
- Federatienieuws Verenso
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
zie ook-
Bekijk het dossier dossier Klinische geriatrie
-
Bekijk het dossier dossier Interne geneeskunde
LEESTIPS
-
In Georgië zorgen de kinderen voor hun zieke ouders
Er zijn hier praktisch geen wachttijden en het assortiment aan vrij verkrijgbare medicijnen is hier ook anders; de isotretinoïne ligt naast paracetamol in de schappen. Het verschil dat ik het interessantst vindt, zijn de schuine blikken die je hier krijgt als je vertelt over de uitgebreide verpleeghuiszorg in Nederland.
-
'De kracht van… Niets Doen'
Op zijn sterfbed benadrukt Leen een indringende boodschap aan Evelyn. “Ik zou zo graag ook de optie hebben gehoord: niets doen.” Leen heeft darmkanker. Samen met zijn vrouw Marry blikken Leen en Evelyn (huisarts i.o.) terug. Professor Schelto Kruijff deelt zijn perspectief en ervaringen op het Niets Doen. Als oncologisch chirurg komt hij dagelijks vergelijkbare situaties tegen.
-
Beloop cognitieve achteruitgang alzheimer voorspelbaar
Een model dat de cognitieve achteruitgang kan voorspellen bij patiënten met milde cognitieve stoornissen of milde dementie door de ziekte van Alzheimer, en dat aldus een indicatie over het beloop van de ziekte geeft over een periode van vijf jaar. Dat presenteren Pieter van der Veere e.a (Amsterdam UMC) in Neurology.
-
Recht op alledaagse zaken verlaagt de zelfredzaamheid én de samenredzaamheid
Een welvarend stel uit het Gooi mocht op kosten van de samenleving periodiek met de Wmo-taxi naar het Concertgebouw omdat meneer slecht ter been was. Bij hun buren stopte een enthousiaste kokkin van 80 jaar acuut met koken toen haar man een Volledig Pakket Thuis kreeg waarbij een maaltijd was inbegrepen. Bij een buurtgenoot met dementie pakte dat heel anders uit.
-
Ouderenzorg saai? (Voor)oordeel zelf!
‘Het is logisch dat je minder betaald krijgt als specialist ouderengeneeskunde, want jullie doen natuurlijk minder dan de artsen in het ziekenhuis.’ Het was een uitspraak die me eigenlijk niet eens meer verbaasde, aangezien ik deze moeiteloos kan toevoegen aan een langere lijst van (voor)oordelen over werken als arts in de ouderenzorg.