Orthopedische chirurgie
Het beroep
Een orthopeed houdt zich bezig met de operatieve en niet-operatieve behandeling van stoornissen aan het houdings- en bewegingsapparaat, inclusief de wervelkolom. Het vakgebied van de orthopedisch chirurg strekt zich uit van aangeboren afwijkingen (zoals klompvoetjes of heupdysplasie) tot afwijkingen aan het steun- en bewegingsapparaat die op latere leeftijd tot uiting komen (zoals artrose of collumfracturen). Aan het vervangen van gewrichten als de heup en knie heeft de orthopedie voor een deel haar bekendheid te danken. Maar dit is slechts een onderdeel van het brede vakgebied van de orthopeed. Als orthopeed behandel je namelijk ook, in een multidisciplinair team, groeistoornissen waarvoor operatie is vereist en bijvoorbeeld metabole afwijkingen of maligniteiten die gevolgen hebben voor het skelet. Een ander groot deel van het vak bestaat uit patiënten van alle leeftijden die zich melden na een ongeval, zowel in de acute fase als met restafwijkingen jaren na het ongeval.
De opleiding
Tijdens de opleiding tot orthopedisch chirurg wordt onder andere aandacht besteed aan het beheersen van orthopedische standaardbehandelingen, gipstechnieken, indiceren van schoenvoorzieningen en supplementen en orthesen. Daarnaast kun je expertise opbouwen in bijvoorbeeld kinderorthopedie, oncologie, orthopedische traumatologie, reumachirurgie en onderdelen als wervelkolom, voet en enkel of schouder en elleboog.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 1,5 jr algemene heelkunde, gevolgd door 4,5 jr orthopedische chirurgie. Er zijn 34 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina orthopedie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Jonge voetballer na botsing pijn in lies en been
Op de polikliniek Orthopedie komt een 14-jarige jongen met pijnklachten in de rechterlies en het bovenbeen na een trauma tijdens voetballen. De patiënt was in botsing gekomen met een tegenstander waarbij zijn been een geforceerde exorotatiebeweging maakte en hij iets voelde ‘ploppen’.
-
Chirurg legt informed consent niet vast in medisch dossier
Een 61-jarige vrouw breekt als gevolg van een val een ruggenwervel, aanvankelijk zonder neurologische uitval. Belangrijk gegeven is dat zij als kind polio had, waar zij een pijnlijke plek in haar rechterbeen aan over heeft gehouden. De patiënt wordt vijf dagen later overgebracht naar een ander ziekenhuis, omdat er mogelijk een indicatie is voor een operatie. De aangeklaagde arts is werkzaam als chirurg in dat tweede ziekenhuis.
-
De beweegzorg is zelf volop in beweging
Mede door kennisvergroting en complexere technologie zit het orthopedisch vak allesbehalve stil. De Nederlandse Orthopaedische Vereniging ijvert voor passende zorg binnen en buiten het ziekenhuis, samenwerken over de lijnen heen, en versterking van de eerste en anderhalve lijn. Daarvan bestaan al inspirerende voorbeelden.
-
Een verhaal van ongekende veranderingen
Begonnen als buffer tegen de negentiende-eeuwse wildgroei aan fitnessapparaten is de NOV uitgegroeid tot ambitieuze aanjager in een breed netwerk van orthopedische zorg.
-
Kwaliteitsregistratie levert een schat aan informatie op
Nederland kan bogen op een database met daarin een miljoen registraties van gewrichtsimplantaten en patiëntervaringen. Uniek in de wereld is dat dit LROI-register sinds kort ook complicaties boekstaaft. Dat maakt het nog beter mogelijk om de kwaliteit van operatieve zorg te meten – en te verbeteren.