Oogheelkunde
Het beroep
De oogarts houdt zich bezig met de pathologie en de heelkunde van het oog, orbita en oogleden. De oogheelkunde heeft een beschouwende en een chirurgische kant. Het is een klein, maar breed vakgebied en heeft raakvlakken met de neurologie, interne geneeskunde, chirurgie en KNO. Het merendeel van het werk wordt poliklinisch of in dagbehandeling gedaan. Er is daardoor veel patiëntencontact, maar ook een hoge omloop van patiënten. Voor het opereren zijn handvaardigheid, gevoel voor techniek en een perfect dieptezien een vereiste.
De opleiding
Tijdens de opleiding dient de assistent zich te verdiepen in de basisvakken, zoals fysiologie, pathologie en biochemie van het oog en in de optica. Er worden 12 maanden doorgebracht op de polikliniek. Een gedeelte van de opleiding mag worden gevolgd als veldwerker voor de Algemene Nederlandse Vereniging ter voorkoming van Blindheid. De assistent dient tenminste eenmaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 44 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina oogheelkunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG).
- De website van de Landelijke Vereniging van Artsen in opleiding tot Oogarts (LVAO).
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Dit is hoe ik het zie
Ayşegül Karaca heeft nystagmus – aangeboren wiebelogen – en ziet daardoor slechts 20 procent. In de documentaire 'Dit is hoe ik het zie' zien we hoe zij jarenlang haar slechtziendheid ontkende en verborg, maar nu toch uiteindelijk hulp zoekt.
-
Bestaande medicatie verkleint risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie
Regelmatig gebruik van lipidenverlagende medicijnen of antidiabetica kan het risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) verminderen. Dat blijkt uit een meta-analyse door Matthias Mauschitz e.a. gepubliceerd in de British Journal of Ophthalmology.
-
Huisarts geeft oogarts onvolledige informatie bij adviesvraag
Klager meldde zich op de huisartsenpost omdat er iets, waarschijnlijk een betonsplinter, in zijn rechteroog terecht was gekomen. Eerst probeerde de arts-assistent het corpus alienum te verwijderen. Toen dat niet lukte, heeft de huisarts dit zelf geprobeerd. Dit lukte deels, maar toen er ineens helder vocht vrijkwam en klager aangaf veel minder te zien, heeft de huisarts de behandeling gestaakt.
-
Oogarts had fundoscopie niet mogen uitstellen
‘Ik kan me vinden in de visie van het Centraal Tuchtcollege, maar in deze tuchtzaak wordt mijns inziens de verantwoordelijkheid van de orthoptist onderbelicht. Ik weet dat orthoptisten buiten het tuchtrecht vallen, maar we leven niet in verschillende werelden’, zegt oogarts Koen Paarlberg.
-
‘Het is nog altijd onbegrijpelijk dat dit gebeurt’
Huisarts Oksana Plotkina helpt vanuit Nederland haar Oekraïense landgenoten. Oogarts Nina Spodina zet zich hier in voor de Nederlandse Oogvereniging. De ene arts keert het liefst zo snel mogelijk weer terug naar Oekraïne, de andere ziet haar toekomst in Nederland.