Nucleaire geneeskunde
Het beroep
Als nucleair geneeskundige houdt je je bezig met diagnostische en therapeutische toepassing van radiofarmaca (radioactief gemerkte stoffen) met inbegrip van indicatiestelling, dosimetrie, stralingshygiëne, klinische begeleiding van de patiënt en de bijbehorende verslaglegging. Het vak is daarmee een mooie combinatie tussen beeldvorming en behandeling. Je hebt veel contact met andere specialismen, maar een beperkt patiëntencontact. De nucleair geneeskundige beschikt over de expertise om per indicatie het juiste radiofarmacon te kiezen, te doseren en toe te passen.
De opleiding
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 10 plekken.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden en regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina nucleaire geneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
VWS investeert in kernreactor medische isotopen, nucleair geneeskundigen blij
Het ministerie van VWS reserveert dit jaar 30 miljoen en vanaf volgend jaar 129 miljoen per jaar voor de bouw van een nieuwe kernreactor in Petten. Daarmee moet de productie van medische isotopen, die worden gebruikt bij de diagnose en behandeling van ziekten als kanker en hart- en vaatziekten, vele tientallen jaren zeker worden gesteld.
-
Levering medische isotopen problematisch door lekkage reactor Petten
Door een lekkage in het koelsysteem van de reactor in Petten, komen de diagnostiek en behandeling met medische isotopen van 1,5 miljoen patiënten wereldwijd in de problemen.
-
Recordproductie medische isotopen reactor Petten door coronacrisis
Terwijl in veel Nederlandse sectoren de laatste maanden de omzetten kelderden, heeft NRG – het bedrijf in Petten dat medische isotopen produceert – juist profijt gehad van de coronacrisis. In maart en april steeg de productie en in mei werd een recordproductie gedraaid.
-
‘Mensen krijgen soms een ongemakkelijk gevoel van de term nucleair’
Femke Intema (38) is nucleair geneeskundige in opleiding aan het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. In 2020 rondt ze de opleiding af.
-
‘Schouwarts moet uitvaartmedewerker waarschuwen voor radioactief lichaam’
Schouwartsen moeten uitvaartmedewerkers op de hoogte stellen als er sprake is van besmettingsgevaar door radioactiviteit of een ernstige infectie bij de overledene. Dat vindt uitvaartbranchevereniging BGNU, die deze informatieplicht wettelijk wil laten vastleggen.