Neurologie
Het beroep
De neuroloog houdt zich bezig met de werking en ziekten van spieren, zenuwen, ruggenmerg en de hersenen. Het verhaal van de patiënt is, naast het neurologisch lichamelijk onderzoek, van essentieel belang en een neuroloog moet daarom goed kunnen luisteren en doorvragen naar de exacte aard van de klachten. Er is in dit vak veel patiëntencontact, zowel in de kliniek als op de polikliniek. De laatste twintig jaar heeft de neuroloog de beschikking gekregen over veel nieuwe therapeutische mogelijkheden, bijvoorbeeld acute behandeling van patiënten met een beroerte. Het ouderwetse beeld van de neuroloog als arts die precies kan aangeven wat en waar iets mis is, maar vervolgens geen enkele behandeling kan bieden is dan ook achterhaald.
De opleiding
De opleiding tot neuroloog duurt zes jaar. Het volledige curriculum is beschreven in het Neurologie Opleidingsplan Nederland (NEURON). De opleiding is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
• Drie jaar klinische, poliklinische en consultatieve neurologie;
• Eén jaar drie verplichte stages die elk drie tot zes maanden duren. Dit zijn intensive of medium care neurologie, kinderneurologie en neurochirurgie;
• Eén jaar klinische neurofysiologie
• Eén jaar aandachtsgebied of verdieping van een speciaal gedeelte in de neurologie (bijvoorbeeld via etalagestages).
Elk jaar zijn er ongeveer vijftig opleidingsplaatsen per jaar voor neurologie. Deze opleidingsplaatsen zijn verdeeld over vijftien opleidingsklinieken. Tijdens de opleiding worden verschillende vormen van onderwijs aangeboden, waaronder een landelijke, tweedaagse cursus dat wordt georganiseerd door de vereniging.
De folder "Een neuroloog lost complexe puzzels op" geeft algemene informatie over de opleiding tot neuroloog.
Informatieadresssen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina neurologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)
- Meer informatie over de Vereniging Arts-Assistenten in opleiding tot Neuroloog (VAAN)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Visusverlies na hoofdletsel
Een 43-jarige man presenteert zich op de polikliniek oogheelkunde met koorts, malaise, zwelling rondom beide ogen en een wond aan de achterzijde van het hoofd rechts. Hij blijkt meermaals op zijn hoofd te zijn gevallen. De visus is beiderzijds normaal, maar de oogmotiliteit rechts is beperkt. De man wordt naar de SEH verwezen voor een CT-orbita/hersenen, waarna vrij snel afwezigheid van lichtperceptie links optreedt. Met spoed wordt de patiënt naar het Radboudumc verwezen. In de ambulance ontstaat rechts ook een afwezige lichtperceptie.
-
Discussie over eerste Nederlandse privékliniek met migraineoperaties
Twee kno-artsen opereren migrainepatiënten in hun privékliniek in Bilthoven. Bewezen effectief, stellen ze. Een kritisch tegengeluid klinkt vanuit neuroloog Hans Carpay van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) en emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari. Zij zeggen dat er onvoldoende bewijs is dat de ingreep werkt. Wat is de wetenschappelijke basis voor het opereren van migrainepatiënten?
-
Kans op dementie bij parkinson mogelijk minder hoog
Dat ongeveer 80 procent van de patiënten met de ziekte van Parkinson binnen vijftien tot twintig jaar na de diagnose te maken krijgt met dementie is een mogelijk te hoge schatting. Julia Gallagher e.a. rapporteren in Neurology lagere cijfers.
-
Kritiek op eerste privékliniek in Nederland die migrainepatiënten opereert
Twee kno-artsen openen een privékliniek in Bilthoven om patiënten met migraine chirurgisch te behandelen. Zij stellen dat ruim 90 procent van de patiënten die geschikt zijn voor de operatie, hierna pijnvrij is. Een kritisch tegengeluid klinkt onder meer vanuit de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) en emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari.
-
Hoger risico op cerebrale parese bij prenatale blootstelling aan fijnstof
Prenatale blootstelling aan fijnstof verhoogt het risico op cerebrale parese onder kinderen geboren na een voldragen zwangerschap. Dat blijkt uit onderzoek onder leiding van Yu Zhang en Hu Yuhong, verbonden aan de universiteit van Harvard. De onderzoekers publiceren hun resultaten in JAMA Network.