Neurologie
Het beroep
De neuroloog houdt zich bezig met de werking en ziekten van spieren, zenuwen, ruggenmerg en de hersenen. Het verhaal van de patiënt is, naast het neurologisch lichamelijk onderzoek, van essentieel belang en een neuroloog moet daarom goed kunnen luisteren en doorvragen naar de exacte aard van de klachten. Er is in dit vak veel patiëntencontact, zowel in de kliniek als op de polikliniek. De laatste twintig jaar heeft de neuroloog de beschikking gekregen over veel nieuwe therapeutische mogelijkheden, bijvoorbeeld acute behandeling van patiënten met een beroerte. Het ouderwetse beeld van de neuroloog als arts die precies kan aangeven wat en waar iets mis is, maar vervolgens geen enkele behandeling kan bieden is dan ook achterhaald.
De opleiding
De opleiding tot neuroloog duurt zes jaar. Het volledige curriculum is beschreven in het Neurologie Opleidingsplan Nederland (NEURON). De opleiding is opgebouwd uit de volgende onderdelen:
• Drie jaar klinische, poliklinische en consultatieve neurologie;
• Eén jaar drie verplichte stages die elk drie tot zes maanden duren. Dit zijn intensive of medium care neurologie, kinderneurologie en neurochirurgie;
• Eén jaar klinische neurofysiologie
• Eén jaar aandachtsgebied of verdieping van een speciaal gedeelte in de neurologie (bijvoorbeeld via etalagestages).
Elk jaar zijn er ongeveer vijftig opleidingsplaatsen per jaar voor neurologie. Deze opleidingsplaatsen zijn verdeeld over vijftien opleidingsklinieken. Tijdens de opleiding worden verschillende vormen van onderwijs aangeboden, waaronder een landelijke, tweedaagse cursus dat wordt georganiseerd door de vereniging.
De folder "Een neuroloog lost complexe puzzels op" geeft algemene informatie over de opleiding tot neuroloog.
Informatieadresssen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina neurologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN)
- Meer informatie over de Vereniging Arts-Assistenten in opleiding tot Neuroloog (VAAN)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Biomedische wetenschap in 2022: RSV-vaccins en oorzaak MS
Het traditionele jaaroverzicht van Science met de top tien van ‘wetenschappelijke doorbraken’ omvat een paar grote successen – zoals de ook in de pers alomtegenwoordige deep space-plaatjes van de James Webb-telescoop en het feit dat een asteroïde met succes uit zijn koers is geschoten. Maar er waren ook een paar – wat minder spectaculair ogende – doorbraken op biomedisch gebied. Science signaleert er drie.
-
Minder parkinsoncomplicaties bij gespecialiseerde paramedische zorg
Patiënten met de ziekte van Parkinson die gespecialiseerde paramedische zorg kregen, hadden minder complicaties dan degenen die reguliere paramedische zorg ontvingen. Dat schrijven Amir Talebi (Radboudumc) e.a. in Movements Disorders.
-
Levenslang medicatie bij juveniele myoclonusepilepsie niet voor iedereen nodig
Wereldwijd hebben zo’n vier miljoen mensen juveniele myoclonusepilepsie (JME). Ondanks behandelingen met medicatie, houdt een derde van de patiënten epileptische aanvallen. De rest dus niet, maar ook deze patiënten krijgen toch vaak het advies om levenslang medicatie te blijven gebruiken, met vervelende bijwerkingen zoals vermoeidheid, misselijkheid, en overgewicht.
-
Ook bij rugbyspelers meer risico op neurodegeneratieve ziekte
Het risico op neurodegeneratieve ziekten onder voormalige internationale rugbyspelers is mogelijk meer dan het dubbele van dat van de algemene bevolking. Dat blijkt uit onderzoek door Emma Russell e.a. gepubliceerd in Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
-
Kwakzalverprijs 2022 naar Openbaar Ministerie
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft haar Meester Kackadorisprijs dit jaar toegekend aan het Openbaar Ministerie (OM). Dat nodigde tijdens een recente rechtszaak twee chiropractors uit als deskundigen en geen neuroloog, aldus de vereniging.