Neurochirurgie
Het beroep
Een neurochirurg houdt zich bezig met de operatieve behandeling van het zenuwstelsel, de schedel, het ruggenmerg en wervelkolom en de bloedvaten rond het centraal zenuwstelsel. Hij/zij speelt ook een belangrijke rol bij pijnbestrijding. De meeste patiënten komen via de neuroloog bij de neurochirurg. Slechts weinig mensen komen direct via de huisarts. In die zin is neurochirgie een superspecialisme. Bij indicatiestellingen tot operatie spelen ook nog ethische vraagstukken een rol vanwege de sterk invaliderende gevolgen van functiestoornissen van hersenen en ruggenmerg. De complexiteit van symptomatologie en therapie en de fijnzinnige microchirurgische technieken worden door neurochirurgen als meest aantrekkelijke aspecten van hun vak genoemd. Handvaardigheid is dus een vereiste voor dit vak!
Opleiding
Tijdens het eerste jaar van de opleiding leer je de diagnostiek en behandeling van algemeen neurologische afwijkingen. Daarna specialiseer je verder in de neurochirurgie door het verkrijgen van kennis en ervaring in de operatieve en niet-invasieve behandeling van neurochirurgische patiënten. Je besteed tevens aandacht aan de pathofysiologische aspecten van neurochirurgische IC-patiënten. De assistent moet in de loop van zijn opleiding minimaal eenmaal een voordracht houden of een wetenschappelijk artikel publiceren.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 1 jaar klinische neurologie en 5 jaar neurochirurgie. Van deze laatste periode zal bij voorkeur 1 jaar worden besteed aan stage-activiteiten naar keuze, zoals algemene heelkunde, intensive care, neuroradiologie of neuropathologie. Er zijn 6 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina neurochirurgie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie (NVVN)
- De website van de Nederlandse Vereniging van Neurochirurgische Arts-assistenten (NVNA)
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Bedankkaartje
Op mijn bureau vind ik een bedankkaartje. De familie van mijnheer B bedankt mij voor de goede zorgen en aandacht die ik de laatste jaren aan hun vader heb besteed. Het ontroert me een beetje. Deze man heb ik jaren geleden aan z’n listhesis geopereerd door een decompressie en schroeffixatie te verrichten. Hij kreeg een nabloeding en had dientengevolge een voetheffersparese.
-
Weinig bewijs veiligheid behandeling aneurysma met nieuwe implantaten
Nieuwe implantaten om aneurysma’s in de hersenen te behandelen worden in wetenschappelijke artikelen regelmatig aangemerkt als veilig en effectief, terwijl het bewijs daarvoor ontbreekt. Dat concluderen onderzoekers van onder andere het Erasmus MC in een studie, verschenen in JAMA Network Open. Zij analyseerden daarvoor meer dan 1356 internationale studies, waarbij ruim 411 duizend patiënten betrokken waren.
-
Voorkeur voor schedellichting met terugplaatsen botlap bij acuut subduraal hematoom
Schedellichting mét (decompressieve craniëctomie; DC) of zonder (craniotomie) drukontlasting is even effectief bij een traumatisch acuut subduraal hematoom. Vanwege meer complicaties bij DC heeft craniotomie de voorkeur. Dat concluderen onderzoekers van onder meer het Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland (UNCH) – een samenwerking van het LUMC, Haaglanden Medisch Centrum, HagaZiekenhuis en Rijndam Revalidatie – en het Erasmus MC in The Lancet eClinicalMedicine van augustus.
-
Wintergasten
In de eerste helft van 2023, in de reeks Wintergasten, spreekt Janine Abbring met primatologe Jane Goodall, Nadia Moussaid met schrijfster Leïla Slimani en ontmoet Femke van der Laan hersenchirurg Henry Marsh (1950), die drie decennia lang betrokken is bij de gezondheidszorg in Oekraïne.
-
Voor de schatten van ons secretariaat
Mijn werkkamer is naast die van het secretariaat. Ik vang dus weleens een gesprek op dat de dames voeren met patiënten. Het valt me op dat in de afgelopen jaren, dus vaker dan vroeger, die gesprekken een onaangename wending krijgen.