Maatschappij en Gezondheid
Het beroep
In de sociale geneeskunde komen geneeskunst en maatschappij samen. De kern van het vakgebied vormt het vanuit medische deskundigheid vaststellen van de gezondheidssituatie van mensen, het beïnvloeden van hun functioneren in relatie tot hun omgeving en het beïnvloeden van die omgeving zodat mensen gezonder kunnen leven. Als arts maatschappij en gezondheid werk je bijvoorbeeld bij de GGD, ministeries, in de thuiszorg, in ziekenhuizen, in de geestelijke gezondheidszorg, bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), de Inspectie voor de Gezondheidszorg, op universiteiten, bij zorgverzekeraars en bij meldpunten Kindermishandeling. Je hebt een uitvoerende taak en houdt je bezig met management-, staf-, en beleidzaken en met onderzoek. Vaak werk je in een multidisciplinair team.
De opleiding
De opleiding bestaat uit twee fasen: een beroepsgerichte fase en een fase waarin beleid, management en wetenschappelijk onderzoek centraal staan. De praktijkopleiding vormt het centrale deel van de opleiding. De sociale geneeskunde kent drie specialismen (bedrijfsgeneeskunde, verzekeringsgeneeskunde (arbeid en gezondheid) en maatschappij en gezondheid) en zeven profielen: beleid en advies, forensische geneeskunde, infectieziektebestrijding, jeugdgezondheidszorg, medische milieukunde, sociaal medische indicatiestelling en advisering en het profiel tuberculosebestrijding.
De opleiding duurt 4 jaar.
Informatieadressen
- Netherlands School of Public & Occupational Health
De NSPOH is het opleidingsinstituut dat opleidt tot arts Maatschappij & Gezondheid, bedrijfsarts en verzekeringsarts.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
'Ik haalde onderzoeksvragen op uit de praktijk'
Voor Magda Boere-Boonekamp komen in de Academische Werkplaats haar grote liefdes bij elkaar: praktijkvragen, public health en onderzoek. ‘Topklinisch onderzoek is vaak alleen gerelateerd aan een umc. Maar public health bevindt zich in de buitenwereld.’
-
Vertrouwensartsen krijgen erkenning
Vertrouwensartsen zijn nu na hun opleiding nog steeds basisarts. Maar dat verandert nu de opleiding wordt vernieuwd en vertrouwensarts een erkend deskundigheidsgebied wordt binnen Maatschappij + Gezondheid.
-
‘Ik koos voor de M van maatschappij’
Arts maatschappij + gezondheid Anja Schreijer is voorzitter van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding en lid van het Outbreak Management Team. Zij laat het geluid van publieke gezondheid doorklinken in de coronabestrijding.
-
Sociale geneeskunde uit het slop
Sociaal geneeskundigen zijn bij uitstek de collega’s die de pandemie van alle kanten bekijken. Tijd dus om hen aan het woord te laten. We spraken met vier hoogleraren en afdelingshoofden over wat corona betekent voor hun ‘verwaarloosde’ vak. Want aan de academie zijn artsen maatschappij + gezondheid bar weinig te vinden.
-
Sociale geneeskunde in tijden van corona
‘Inloggen, uitloggen, naar de wc gaan, alles wordt gecontroleerd.’ ‘Valt mijn internet uit, dan krijg ik geen loon.’ Berichtgeving in Trouw dit weekend over de bizarre arbeidscontracten waar callcenters hun thuiswerkende medewerkers aan onderwerpen. Waarom hoor je nou nooit eens een bedrijfsarts of verzekeringsarts over dit soort toestanden?