Longgeneeskunde
Het beroep
De longarts houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel. Hiertoe behoren de hogere en lagere luchtwegen, de longen en de ademhalingsmusculatuur. Voor de diagnostiek van dergelijke aandoeningen staat de longarts een groot aantal invasieve en niet-invasieve technieken ter beschikking, zoals bronchoscopie, longfunctieonderzoek en diverse beeldvormende technieken. Uiteraard is voor de longarts de stethoscoop van groot belang om naar de verschillende longgeluiden te luisteren bij zijn/haar patiënten. Het vele patiëntencontact, de patiëntenpopulatie (met soms grote behoefte aan voorlichting en begeleiding) en het overleg met andere disciplines worden door longartsen als meest aantrekkelijke aspecten van hun vak genoemd.
De opleiding
De eerste twee jaar van de opleiding 'longziekten en tuberculose' bestaat uit interne geneeskunde en bestaat uit algemene interne geneeskunde. Daarna volgen vier jaar opleiding in de longziekten en tuberculose en worden ingedeeld in verplichte en facultatieve opleidingsstages, bijvoorbeeld bacteriologie, cardiologie, consultatiebureau, immunologie/allergologie, kindergeneeskunde, pathologische anatomie, nucleaire geneeskunde en/of tuberculose. De tijdsduur voor deze stages bedraagt in het algemeen tenminste twee en ten hoogste vier maanden. Tijdens de opleiding dient de assistent tenminste eenmaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren.
De opleiding duurt 6 jaar, waarvan 2 jaar interne geneeskunde en 4 jaar longziekten en tuberculose. Er zijn 45 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina longziekten en tuberculose op KNMG Opleiding en Registratie.
- De Nederlandse vereniging van artsen voor longziekten en tuberculose (NVALT).
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Screening op kanker nauwelijks levensverlengend
Bevolkingsonderzoek om kanker op te sporen is niet effectief. Alleen screening op dikkedarmkanker met sigmoïdoscopie geeft enige levensverlenging.
-
‘Poison in every puff’
Canada gaat als eerste land ter wereld waarschuwingen plaatsen op losse sigaretten en andere tabaksproducten. Dat maakte het land op 31 mei, Werelddag zonder tabak, bekend.
-
Scherpere criteria voor oncologische behandelingen vastgesteld
Internist-oncologen en longartsen hebben beiden ingestemd met een aanscherping van criteria die bepalen of dure oncologische geneesmiddelen en behandelmethoden worden ingezet.
-
EMA keurt eerste vaccin tegen RS-virus goed voor ouderen
Medicijnwaakhond EMA keurt het eerste vaccin goed tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) voor mensen van 60 jaar en ouder.
-
‘Niemand is ooit uitbehandeld’
Palliatieve zorg moet toegankelijk zijn voor iedereen die dat nodig heeft. Longarts Sander de Hosson schreef er een boek over. ‘Als dokters moeten we zingevingsproblematiek herkennen en erkennen.’