Klinische geriatrie
Het beroep
Klinische geriatrie is de geneeskunde voor de oudere patiënt met complexe problematiek zoals comorbiditeit en polyfarmacie. Klinisch geriaters werken in het ziekenhuis met meestal een eigen afdeling, polikliniek, dagkliniek en consultatief team. Hij of zij richt zich primair op diagnostiek en behandeling van ouderen. De problematiek van geriatrische patiënten vereist een multidisciplinaire werkwijze. Daarom dient de klinisch geriater goed te kunnen samenwerken met andere specialisten, artsen en paramedische disciplines.
De opleiding
Tijdens deze opleiding dient de assistent kennis en ervaring op te doen in de diagnostiek en behandeling van algemeen interne ziektebeelden. De opleiding dient zowel klinisch, poliklinisch als consultatief in andere ziekenhuisafdelingen en verpleeghuizen te zijn. Veel aandacht zal worden besteed aan het werken in een multidisciplinaire groep. Naast de praktijk dient de assistent ook cursorisch onderwijs in de geriatrie en gerontologie te volgen. De opleiding geriatrie wordt gevolgd in een observatieafdeling voor geriatrische patiënten, waarbij naast klinisch ook consultatief en poliklinisch werk wordt verricht. Tijdens de opleiding moet de assistent tenminste eenmaal een voordracht houden of een artikel publiceren.
De opleiding duurt 5 jaar, waarvan 2 jaar interne geneeskunde en 3 jaar klinische geriatrie. Deze laatste 3 jaar zijn weer gesplitst in 2 jaar somatische geriatrie en 1 jaar stage GGZ/ouderenpsychiatrie. Er zijn 18 plekken per jaar.
Zie ook het specialisme Ouderengeneeskunde
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina klinische geriatrie op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie.
- Federatienieuws Verenso
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Duurzame inzet
Op 1 juni jl. hielden we ons voorjaarscongres met als thema ‘Duurzame ouderengeneeskunde’. In de brede zin van het woord: van groene zorg tot duurzaam inzetbare dokters. Dat het thema tot de verbeelding spreekt, blijkt uit de grote opkomst van maar liefst ruim 650 leden.
-
Gordelroosvaccin beschermt misschien tegen dementie, maar twijfels te over
Vaccinatie tegen gordelroos kan de kans op dementie verminderen. Dat zou althans blijken uit een onderzoek naar de gezondheidsdossiers van ongeveer 300 duizend mensen in Wales. Het risico nam af met 20 procent, maar uitsluitend bij vrouwen. Een en ander blijkt uit een studie verschenen op de preprint-server medRxiv (dus nog niet peerreviewed) door Markus Eyting e.a. Uiteraard stuit zo’n opmerkelijke uitkomst op kritiek. Maar eerst: hoe zijn Eyting e.a. te werk gegaan?
-
Levensdrift
Mijn moeder. Deze week wordt ze 95 jaar. Dat vind ik bijzonder. Vooral vanwege haar levensdrift. Afgelopen week dacht ik even dat ze er voor haar verjaardag tussenuit zou piepen.
-
Psychiater is te stellig over diagnose frontotemporale dementie
‘Ik vind dat er zwaar wordt geoordeeld over het handelen van de psychiater, die samen optrok met een geriater en een multidisciplinair team’, zegt psychiater en jurist Noortje van de Kerkhof. De tuchtzaak draait om een patiënte die de psychiater verwijt dat hij onterecht de diagnose frontotemporale dementie (FTD) heeft gesteld.
-
Genmutatie beschermt tegen alzheimer: wat zegt dat?
Een zeldzame genetische mutatie beschermt kennelijk tegen een vroege vorm van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit een casus die uitvoerig wordt beschreven en geanalyseerd in Nature Medicine door Francisco Lopera c.s.