Kindergeneeskunde
Het beroep
Als kinderarts houdt je je, logischerwijs, bezig met ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd. Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende levensfasen. Een belangrijk aspect daarvan is de integratie van lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. De kinderarts werkt daarbij niet alleen curatief, maar zeker ook preventief. Bij dit alles is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg.
De opleiding
Naast de algemene kindergeneeskunde kan een kinderarts zich specialiseren in orgaan- of ziektebeeldgerichte subspecialismen, zoals kinderpulmonologie, kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en dergelijke. De neonatologie is een heel specifiek subspecialisme in de kindergeneeskunde.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 39 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina kindergeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
‘Stop met het verhuizen van asielkinderen’
‘Het telkens weer verplaatsen van kinderen van de ene opvanglocatie voor asielzoekers naar de andere moet acuut stoppen.’ Dat zegt Petra de Jong, bestuurslid van Jeugdartsen Nederland in reactie op een toezichtsrapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over de jeugdgezondheidzorg (jgz).
-
Pas op voor tuchtrechtelijke valkuilen als u een kind behandelt
Soms gaat er bij de behandeling van kinderen iets fout, denk bijvoorbeeld aan objectieve informatieverstrekking aan of de toestemming van de ouder. Een analyse van tuchtzaken rond minderjarige patiënten levert een aantal leerpunten op.
-
Meisje met koorts en verminderd bewustzijn
Een 7-jarig meisje met een blanco voorgeschiedenis komt op de SEH met koorts en een verminderd bewustzijn. Zij was niet gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Een week daarvoor had ze koorts en verkoudheidsklachten. Ze knapte hiervan weer op, maar sinds twee dagen is zij weer zieker met koorts en hoofdpijn. Sinds één dag is er nu sprake van een verminderd bewustzijn met kreunen.
-
Kookkunst fleurt kinderen op in Belgisch ziekenhuis
‘Soms is het eten voor de opgenomen kinderen in Ziekenhuis Geel nét een beetje anders…’
-
Quand tu seras grand
In Quand tu seras grand zijn we getuige van de onwerkelijke, maar aanstekelijke integratie van twee werelden: die van schoolkinderen en van de bewoners van een verpleeghuis.