Kindergeneeskunde
Het beroep
Als kinderarts houdt je je, logischerwijs, bezig met ziekten en aandoeningen zoals die voorkomen bij kinderen en adolescenten. Dit begint bij de opvang van de prematuur geborene en eindigt bij 18 jarige leeftijd. Een kinderarts onderscheidt zich van andere medisch specialisten door kennis van de groei en ontwikkeling van kinderen in verschillende levensfasen. Een belangrijk aspect daarvan is de integratie van lichamelijke, psychische en sociale ontwikkeling van kinderen. De kinderarts werkt daarbij niet alleen curatief, maar zeker ook preventief. Bij dit alles is een goede relatie met ouders of verzorgers van groot belang. Zij zullen namelijk altijd betrokken zijn bij de opvang, onderzoek, behandeling en nazorg.
De opleiding
Naast de algemene kindergeneeskunde kan een kinderarts zich specialiseren in orgaan- of ziektebeeldgerichte subspecialismen, zoals kinderpulmonologie, kindernefrologie, kinderneurologie, kinderoncologie en dergelijke. De neonatologie is een heel specifiek subspecialisme in de kindergeneeskunde.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 39 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Wil je meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina kindergeneeskunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
LEESTIPS
-
Baby kan geen eten binnenhouden
Een drie dagen oude, aterme neonaat wordt met spoed verwezen naar de kinderarts wegens 10 procent gewichtsverlies ten opzichte van het geboortegewicht en spugen. Hij drinkt goed aan de borst, maar spuugt direct alle voedingen uit.
-
Verband vroege luchtweginfectie met vroegtijdige sterfte
Onderzoek onder ruim 3500 Britten laat zien dat personen die in hun tweede levensjaar of eerder een lagereluchtweginfectie, zoals bronchitis of longontsteking, doormaakten een grotere kans hebben om op volwassen leeftijd te overlijden aan luchtwegaandoeningen en dat dit losstaat van sociaaleconomische factoren en roken, waarvoor de onderzoekers – James Peter Allinson e.a. – corrigeren.
-
‘Dosering medicatie bij kinderen vaak op basis van beperkt bewijs’
Veel doseeradviezen binnen de kindergeneeskunde zijn gebaseerd op slechts zwak wetenschappelijk bewijs. Zo stelt Nori Smeets (Radboudumc) in haar proefschrift ‘Paediatric pharmacology: small but mighty’. Het voorspellen van medicijnconcentraties aan de hand van farmacokinetische studies kan volgens haar uitkomst bieden.
-
'Love is in the air.’
Het is Valentijnsdag en ook bij ons in de studio is “love in the air”. Deze week gaan wij in gesprek met het echtpaar Katia Bilardo en Gerard Visser. Zij nemen ons mee in hun liefde voor de gynaecologie, en voor elkaar.
-
'Er zijn een aantal dingen die je heel erg goed kunt trainen door met de kunsten bezig te zijn.’
Daphne Voormolen is arts foetale geneeskunde én groot kunstliefhebber; hiermee legt zij de belangrijke link tussen de medische wereld en kunst. Benieuwd waarom een creatieve en open benadering juist nu zo waardevol is? Luister dan dit interview waarin we praten over de kunst en over de studie medical humanities, die zowel over kunst als de zorg gaat!