Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
Het beroep
De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) houdt zich bezig met de behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren. Hier horen ook heelkundige ingrepen aan deze organen en overige hoofd-halsaandoeningen bij zoals zwellingen in de speekselklieren. Ook de grotere operaties van dit deel van het lichaam door de specialist zelf worden uitgevoerd, eventueel in combinatie met bijvoorbeeld een vaat- of plastisch chirurg. De KNO-arts spendeert ongeveer 75% van zijn tijd aan spreekuren en 25% aan het doen van ingrepen, zoals opereren en poliklinische behandelingen
De opleiding
Voor het specialisme ‘keel-neus-oorheelkunde’ volg je de basiscursus heelkunde, zoals die onder auspiciën van het Collegium Chirurgicum Neerlandicum wordt gegeven. Er wordt gestructureerd cursorisch onderwijs gevolgd in gehoor en evenwicht, neus-neusbijholten en allergie, stem-spraak-taal, hoofd-hals. Tevens zijn er facultatieve onderwijsmodules mogelijk, tot een maximum van twee: sociale geneeskunde, diagnostiek en revalidatie, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.
De opleiding duurt 5 jaar. Deze bestaat uit een basisgedeelte van vier jaar en een differentieel deel van een jaar. In dit laatste jaar wordt een opleidingsaccent gelegd, waarbij gekozen kan worden uit rhinologie, otologie, laryngologie of hoofd-halschirurgie. Er zijn 22 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Meer weten over bijvoorbeeld de structuur en inhoud van de opleiding, opleidingslocaties, aanmelden of regelgeving? Kijk dan op de opleidingspagina keel-neus-oorheelkunde op KNMG Opleiding en Registratie.
- De Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
Langdurige neusverstopping bij jonge vrouw
Een 28-jarige vrouw bezoekt de polikliniek keel-, neus- en oorheelkunde vanwege klachten van een continu verstopte neus sinds een halfjaar. Als kind heeft zij middenoordrainage met buisjes ondergaan.
-
Discussie over eerste Nederlandse privékliniek met migraineoperaties
Twee kno-artsen opereren migrainepatiënten in hun privékliniek in Bilthoven. Bewezen effectief, stellen ze. Een kritisch tegengeluid klinkt vanuit neuroloog Hans Carpay van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) en emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari. Zij zeggen dat er onvoldoende bewijs is dat de ingreep werkt. Wat is de wetenschappelijke basis voor het opereren van migrainepatiënten?
-
Kritiek op eerste privékliniek in Nederland die migrainepatiënten opereert
Twee kno-artsen openen een privékliniek in Bilthoven om patiënten met migraine chirurgisch te behandelen. Zij stellen dat ruim 90 procent van de patiënten die geschikt zijn voor de operatie, hierna pijnvrij is. Een kritisch tegengeluid klinkt onder meer vanuit de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) en emeritus hoogleraar neurologie Michel Ferrari.
-
Minder ademstops bij OSAS met gewichtsverlagend medicijn tirzepatide
Het gemiddelde aantal ademstops per uur bij patiënten met matige tot ernstige OSAS, met en zonder CPAP, nam significant meer af met GLP1-agonist tirzepatide dan placebo. Dat schrijven Atul Malhotra e.a. in the NEJM. Maar hoe klinisch relevant is dat?
-
Verrassende kindjes
Het 3-jarige meisje kwam binnen. Tot haar teleurstelling was er geen speelgoed in de spreekkamer, maar zaten slechts een kno-arts en ondergetekende achter het bureau. We vatten het maar niet persoonlijk op.