Huisartsgeneeskunde
Het beroep
Huisarts is een breed en veelzijdig beroep. Je bent, als eerste aanspreekpunt voor de patiënt, hét gezicht van de gezondheidszorg. Je werkveld omvat zowel diagnostiek en therapie als preventie. Je hebt oog voor de leefsituatie en leefomgeving van de patiënt. Je bent intermediair tussen patiënt en andere (para)medisch specialisten en begeleidt patiënten en hun familie bij het omgaan met ziekten. Vaak ben je ook manager of ondernemer van een eigen praktijk en werk je veel samen met andere artsen, praktijkondersteuners en assistenten.
Het beroep huisarts kun je op veel manieren uitoefenen. Je kunt zelfstandig gevestigd, in loondienst of als waarnemer aan de slag, in solo- of groepspraktijk, fulltime of parttime, in de stad, op het platteland of in het buitenland. De beroepsperspectieven voor huisartsen zijn goed.
De opleiding
Het eerste en derde jaar van deze drie jaar durende praktijkgerichte opleiding breng je grotendeels door in de huisartspraktijk, waar je werkt onder begeleiding van een ervaren huisarts, de huisartsopleider. Het tweede jaar van de huisartsopleiding staat in het teken van externe stages: in een kliniek op de spoedeisende hulp, in een verpleeghuis of GGZ-instelling. Een dag per week, de ‘terugkomdag’, volg je onderwijs op het instituut. Onder leiding van een docent (huisarts of gedragswetenschapper) werk je aan casuïstiek, theorie, feedback en het oefenen van vaardigheden.
De opleiding duurt 3 jaar. Er zijn 598 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Huisartsopleiding Nederland
- Federatienieuws LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging)
- Huisartsvacatures op medischcontactbanen.nl
- Bijbanen huisartsgeneeskunde op artsinspebanen.nl
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
leestips
-
Digitalisering verlaagt werkdruk huisarts niet
Ofschoon de meerderheid van hen positief staat tegenover digitale zorg in de huisartsenpraktijk, verminderen digitale zorgtoepassingen de werkdruk van huisartsen niet. Dit blijkt uit onderzoek middels literatuurstudie, focusgroepen en vragenlijsten van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit van Maastricht. Het werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, NHG, LHV en InEen.
-
Twee huisartsen missen een alarmsymptoom – slechts één erkent de fout
Het Regionaal Tuchtcollege Den Bosch heeft aan twee huisartsen die bij de zorg voor dezelfde patiënt betrokken waren twee verschillende maatregelen opgelegd. Beide zaken zijn in één zitting behandeld.
-
Huisarts handelde correct bij patiënt met buikklachten
Klaagster is behandeld door een huisarts van de huisartsenpost. Klaagster heeft zich daar ’s nachts gemeld met hevige buikklachten. Na onderzoek heeft de huisarts een werkdiagnose gesteld en medicatie voorgeschreven. Klaagster heeft later die nacht opnieuw contact gezocht met de huisarts. Haar is toen gemeld dat ze de werking van de verstrekte medicatie moest afwachten en dat ze in de ochtend contact met de reguliere huisarts kon opnemen.
-
‘Dat doet de huisarts wel’
Steeds meer zorg gaat van de tweede lijn naar de huisarts. Dat zorgt al voor meer werk(druk) maar de huisarts krijgt daar bovenop ook nog steeds oneigenlijke taken in de schoenen geschoven. Verwijzingen, briefjes, herhaalmedicatie – iedere huisarts heeft wel voorbeelden van anderen die zeggen: ‘Dat doet de huisarts wel’. Weigeren kost vaak meer tijd dan het ‘toch maar even doen’. ‘Nee zeggen om weer ja te kunnen zeggen’, werd het genoemd in de Ja/Nee-campagne die de Landelijke Huisartsen Vereniging in het voorjaar van 2022 organiseerde.
-
De bedoeling van huisartsenzorg
De huisartsenzorg raakt verstopt door stijgende werklast en krapte elders in de zorg, signaleren huisartsen Dorien Zwart en Henk Schers. Om de cruciale rol van de huisarts toekomstbestendig te maken stellen ze scherpe keuzes voor. Vier kernwaarden helpen om bij de bedoeling van het vak te blijven.