Huisartsgeneeskunde
Het beroep
Huisarts is een breed en veelzijdig beroep. Je bent, als eerste aanspreekpunt voor de patiënt, hét gezicht van de gezondheidszorg. Je werkveld omvat zowel diagnostiek en therapie als preventie. Je hebt oog voor de leefsituatie en leefomgeving van de patiënt. Je bent intermediair tussen patiënt en andere (para)medisch specialisten en begeleidt patiënten en hun familie bij het omgaan met ziekten. Vaak ben je ook manager of ondernemer van een eigen praktijk en werk je veel samen met andere artsen, praktijkondersteuners en assistenten.
Het beroep huisarts kun je op veel manieren uitoefenen. Je kunt zelfstandig gevestigd, in loondienst of als waarnemer aan de slag, in solo- of groepspraktijk, fulltime of parttime, in de stad, op het platteland of in het buitenland. De beroepsperspectieven voor huisartsen zijn goed.
De opleiding
Het eerste en derde jaar van deze drie jaar durende praktijkgerichte opleiding breng je grotendeels door in de huisartspraktijk, waar je werkt onder begeleiding van een ervaren huisarts, de huisartsopleider. Het tweede jaar van de huisartsopleiding staat in het teken van externe stages: in een kliniek op de spoedeisende hulp, in een verpleeghuis of GGZ-instelling. Een dag per week, de ‘terugkomdag’, volg je onderwijs op het instituut. Onder leiding van een docent (huisarts of gedragswetenschapper) werk je aan casuïstiek, theorie, feedback en het oefenen van vaardigheden.
De opleiding duurt 3 jaar. Er zijn 598 plekken per jaar.
Informatieadressen
- Huisartsopleiding Nederland
- Federatienieuws LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging)
- Huisartsvacatures op medischcontactbanen.nl
- Bijbanen huisartsgeneeskunde op artsinspebanen.nl
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
leestips
-
Je amygdala doet het niet meer, dus je angst is weg.
In Italië leren kinderen om van wijn te genieten op hun 14e. In België wordt qua alcoholgebruik bij jongeren dezelfde zorgwekkende trend gezien als in Nederland 10-15 jaar geleden. Maar hoe zit het nu met de drinkcultuur van jongeren in Nederland?
-
Lust en liefde
Nou ben ik geen moraalridder en woon ik ook niet in de Biblebelt, maar het lijkt of seks steeds meer een doel op zich wordt en totaal is losgezongen van, ik durf het haast niet te zeggen: liefde. Er komt een aantal verhalen bij mij boven, die patiënten me hebben verteld, waarin die relatie op een telkens verschillende, maar steeds ontroerende manier, wel wordt geschetst.
-
Ik heb langdurig bij die jongen gezeten om te kijken of het wel goed met hem bleef gaan.
Van spoedeisende hulp arts tot brandwondenarts, dr. Scholten gaat geen uitdaging uit de weg. Acute situaties zijn de werksfeer waarin zij haar het liefste in begeeft. In deze aflevering word je meegenomen in wat voor rol er nou precies weggelegd is voor een brandwondenarts.
-
Het is belangrijk dat je niet iemands persoonlijkheid eruit snijdt als je dat ook niet van plan bent om te doen.
Een vrouwelijke neurochirurg, hoogleraar, vice-decaan én binnenkort lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam UMC en decaan van de faculteit der Geneeskunde van de VU, die haar drukke leven ook nog eens weet te combineren met haar gezinsleven. Hoe lukt het haar om dit allemaal te doen?
-
Koers op huisartsen in loondienst
Veel jonge huisartsen die nu als zzp’er werken, willen geen praktijkhouder worden. Te veel gedoe, te veel stress. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen vastigheid willen. Loondienst heeft, zeker nu er een nieuwe cao is, veel voordelen en zou weleens de oplossing kunnen zijn voor het huisartsentekort.