Anesthesiologie
Het beroep
Anesthesiologie is ontstaan uit de behoefte om patiënten pijnlijke behandelingen te kunnen laten ondergaan met een aanvaardbaar medisch risico. Als anesthesioloog verzorg je de verdoving voor de operatieve ingreep. Je houdt de vitale lichaamsfuncties in de gaten tijdens deze ingreep en na de operatie op de verkoeverkamer. Maar de anesthesioloog houdt zich ook voor de operatie met de patiënt bezig. Tijdens een poliklinisch consult stelt hij of zij vast of de conditie van de patiënt de ingreep toelaat. Pijnbestrijding maakt inmiddels ook deel uit van het takenpakket en wordt zowel poliklinisch als klinisch uitgevoerd. Doordat je veel moet samenwerken met bijvoorbeeld chirurgen en ok-assistenten, zijn, naast kennis en technische vaardigheden, communicatieve vaardigheden van groot belang.
De opleiding
Tijdens de opleiding verleent de aios pre-, peri- en postoperatieve anesthesiologische zorg bij operatieve en diagnostische ingrepen. De opleiding behelst tevens een stage van 3 maanden pijnbehandeling bij patiënten met chronische en acute pijn.
De opleiding duurt 5 jaar. Er zijn 61 plekken per jaar.
Meer informatie
- Meer weten? Zie de opleidingspagina anesthesiologie op KNMG Opleiding en Registratie.
- Of ga naar de site van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
Leestips
-
Anesthesioloog Eric Koolen had dienst bij Grand Prix: ‘In één woord top’
De harde regen op zondag was nog het spannendst. ‘Dan willen de auto’s nog weleens van de baan schuiven.’ Eric Koolen is anesthesioloog bij Medisch Spectrum Twente, maar was afgelopen weekend vooral hoofd medische staf van het circuit van Zandvoort waar de Grand Prix werd verreden. ‘Van de race zelf krijg je weinig mee, ik wist alleen dat Verstappen won.’
-
Nog te vaak opioïden voorgeschreven bij migraine
Aan een aanzienlijk deel van de migrainepatiënten worden nog altijd niet-effectieve opioïden voorgeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van Rein van Welie e.a., gepubliceerd in Cephalalgia.
-
Artseninzet beloond met presidentiële ontmoeting
Twee minuten kregen de van oorsprong Franse anesthesioloog Xavier Falières en immunoloog Julia Drylewicz om te praten met de Franse president Macron, die begin april op staatsbezoek in Nederland was. ‘We waren al blij dat hij wist wie we waren’, lacht Falières, die al dertig jaar in Nederland woont en ruim twintig jaar is verbonden aan het Albert Schweitzer ziekenhuis.
-
De Pijngrens
De podcast De Pijngrens verkent samen met experts en ervaringsdeskundigen het gebruik van zware pijnstillers, want zoals bekend, zijn opioïden belangrijke medicijnen, maar niet onomstreden. Het gebruik ervan in Nederland neemt toe.
-
Anesthesiologen gaan uitstoot omlaag brengen
De Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) heeft een subsidie van VWS gekregen om binnen tweeënhalf jaar de uitstoot van anesthesiegassen terug te dringen. De anesthesiologenvereniging wil een beroepsnorm ontwikkelen voor het duurzamer toepassen van anesthetica.