Algemeen militair arts
Het beroep
De algemeen militair arts (AMA) speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg van de Koninklijke Landmacht. De AMA is belast met curatieve, preventieve en bedrijfsgeneeskundige gezondheidszorg. Daarnaast kan de AMA ook als manager worden ingezet voor bedrijfsvoeringstaken binnen het geneeskundige systeem. De AMA is zowel leidinggevende als de coach van het medisch team én adviseur van de operationele commandant. De AMA werkt niet alleen op een kazerne, maar gaat ook op oefening en wordt, zoals elke militair, uitgezonden op vredesmissies. De opleiding heeft tot doel de AMA voor te bereiden op het werk als onderdeelsarts in Nederland op diverse kazernes, voor oefeningen in binnen of buitenland maar met name ook voor uitzendingen in het kader van missies zoals Afghanistan, Tsjaad, Somalië of Irak.
De opleiding
Om de functie van algemeen militair arts uit te kunnen voeren, doorloop je eerst een verkorte officiersopleiding. Voor deze verkorte officiersopleiding van tien weken word je op de Koninklijke Militaire Academie in Breda geplaatst. Vervolgens volg je de aanvullende vakgerichte opleiding aan het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) in Hollandse Rading, gedurende ongeveer twee jaar. Er is één AMA-opleiding voor zowel Marine, Landmacht als Luchtmacht. De algemeen militair arts is geen erkend medisch specialisme met aparte BIG-registratie. Wel zijn vele modules civiel erkend door diverse specialismen, hierdoor kan de AMA wel korting krijgen voor de specialistenopleiding tot bedrijfsarts of huisarts. De opleiding kent drie modules: huisartsgeneeskunde/spoedeisende hulp, arbeid & gezondheid en forensische geneeskunde.
Informatie-adressen
Site van het Ministerie van Defensie
Regiment geneeskundige troepen
Functieomschrijving algemeen militair arts
Nadere informatie over de opleiding kunt u inwinnen bij het hoofd van het cluster AMA via telefoonnummer: (035) 577 42 74 of het Hoofd Bureau Planning via telefoonnummer: 035-5774461.
Vacatures
Voor de laatste vacatures ga je naar medischcontactbanen.nl
leestips
-
‘Het is nog altijd onbegrijpelijk dat dit gebeurt’
Huisarts Oksana Plotkina helpt vanuit Nederland haar Oekraïense landgenoten. Oogarts Nina Spodina zet zich hier in voor de Nederlandse Oogvereniging. De ene arts keert het liefst zo snel mogelijk weer terug naar Oekraïne, de andere ziet haar toekomst in Nederland.
-
Kind op de vlucht
10 mei 1940, Maastricht: Kees is een paar dagen geleden 6 jaar geworden als de Duitsers Nederland binnenvallen. Zijn protestantse moeder Nel en Joodse vader Jaap, handelaar in textiel, voorzien welke ramp vooral zijn vader boven het hoofd hangt en besluiten terstond het land te ontvluchten, met hun kinderen Kees, Jacques van 8 en Rietje van 3.
-
‘De bersiap doet me erg pijn’
Arts John Soedirman werkte mee aan een onderzoeksprogramma naar de rol van Nederland in Indonesië in de periode 1945-1950. De voormalige kolonie Nederlands-Indië speelt een grote rol in Soedirmans levensloop. ‘Mijn hardware is Javaans, mijn software Nederlands.’
-
‘Ik móét iets doen om mensen in Oekraïne te helpen’
Het is onmogelijk om machteloos te blijven toekijken terwijl de inwoners van je vaderland lijden onder het oorlogsgeweld, vertellen drie uit Oekraïne afkomstige artsen. Ze schoten alle drie gelijk in de actiemodus.
-
Vergeten oorlogsslachtoffers
Het lot van niet-Joodse psychiatrische patiënten tijdens de bezettingsjaren bleef lang onderbelicht. Cecile aan de Stegge brengt daar verandering in met haar boek Vergeten slachtoffers.