Blogs
Avin
2 minuten leestijd
Blog

Wie ben jij?

Plaats een reactie
Getty Images
Getty Images

Ik heb alle zwangere patiënten tot in de puntjes voorbereid en ben klaar voor een dagje afdeling. Ik loop na de overdracht naar de arts-assistent toe. ‘Ha Leonore, jij hebt vandaag afdeling toch? Gaan we samen visite lopen? Ik heb de patiënten voorbereid.’ Ik moet sprinten naar ok, maar dokter Van Dijk is de gynaecoloog van de afdeling vandaag. Overleg met hem maar of jij de visite doet en dan overlegt, of dat jullie hem samen doen’, en ze is weg.

Ik loop naar de afdeling, en daar komt de gynaecoloog aan. ‘Waar is de arts-assistent?’ vraagt hij aan me. ‘Ze moest naar ok, maar ze vertelde me dat ik met u kon overleggen over of ik de visite mocht doen’, zeg ik, terwijl ik hem hoopvol aankijk. ‘Ja, dat is dus helemaal niet de bedoeling. Iedereen kan wel naar ok vliegen, maar ja, het is de verantwoordelijkheid van de arts-assistent om de visite te lopen vóórdat ze de rest van het dagprogramma gaat doen.’

Ik merk dat hij geïrriteerd was. ‘Ik heb het voorbereid, en ik …’ Hij onderbreekt me: ‘Ja, daar bedoel ik niks mee, maar wie ben jij? Ik ga Leonore bellen.’ Hij loopt de teampost uit.

Even sta ik perplex. Zei hij dat nou serieus? Wie ben jij? Oké, niks van aantrekken, niks persoonlijks. Just go with the flow. Vijf minuten later komt hij met een zucht weer de teampost binnen. ‘Nou, het ziet ernaar uit dat wij de klos zijn. Maar Leonore zei dat jij het had voorbereid?’

Met de verpleegkundige bespreken we elke zwangere. ‘Heeft zij nou wel Celestone gehad? Hij klikt alle notities door. ‘Ja, 3 juli bij 33+5 weken eerste gift gehad’, zeg ik. Ik vernieuw de status, zodat hij mijn notitie kan zien waarin ik mijn samenvatting van de zwangerschap heb gezet. ‘O ja, ik zie het’, zegt hij.
De visite is klaar. ‘Goed gedaan trouwens, je had de visite echt goed voorbereid, alle patiënten tot in de puntjes’, zegt dokter Van Dijk. Ik ben lichtelijk verbaasd.

Na de middagoverdracht voel ik een tik op mijn schouder. ‘Je hebt het vandaag echt goed gedaan met de visite! Alles goed voorbereid.’ Ik bedank hem. Waarschijnlijk voelt hij zich een beetje schuldig over die eerdere opmerking.

Als er iets is wat ik heb geleerd tijdens mijn coschappen, dan is het dit: trek je dergelijke opmerkingen nooit persoonlijk aan! Of, zoals de psychologie ons leert: kijk uit voor de fundamental attribution error. We overschatten persoonlijke factoren als oorzaak van menselijk gedrag en onderschatten de impact van omstandigheden. Dus: it’s not you and it’s also not them. Het zijn soms gewoon de omstandigheden. Houd je hoofd dus koel als je zo’n opmerking naar je hoofd geslingerd krijgt tijdens coschappen. O, en bereid altijd je patiënten voor.

Meer van avin

coschappen gynaecologie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.