Blogs
Blog

Volgens het boekje

Plaats een reactie
Getty Images
Getty Images

Met real-life casuïstiek waarbij alles ‘volgens het boekje’ is, ben ik als coassistent doorgaans bijzonder blij – mijn medeco’s kunnen zich dat vast goed voorstellen. Van andere dingen exact volgens het boekje, word ik minder blij. En ‘mijn’ patiënten ook.

Ze was een van mijn eerste patiënten op de poli Gynaecologie. Veel ouder dan ik zal ze niet geweest zijn. Het was weer tijd voor een uitstrijkje. Zenuwachtig was ze. Ik ook. De aios stelde zich voor als ‘van de administratie’. Zijn jonge collega – ik dus – zou het gesprek en lichamelijk onderzoek doen. Ze stemde toe. De standaardvragen wist ik wel. En met de standaardantwoorden kon in prima uit de voeten. Maar toen kwamen we op het punt waarop zij het moeilijk kreeg. Ik ook. Haar klacht zat haar dwars, ze had er last van en dat durfde ze met mij te delen. Ze had gevoelsreflectie nodig. Mijn gevoelsreflectie. Trude, gevoelsreflectie! Het lukte niet. Als in een waas spitte ik in gedachten mijn communicatielessen door. Ik móest iets zeggen. Mijn woorden hadden geen inhoud. Had het lesboek ernaast gehouden en de zinnen waren letterlijk overeengekomen. Precies volgens het boekje. Precies niet wat zij nodig had.

Ik hoor mezelf die diepe zucht nog slaken, nadat zij de deur achter zich had dichtgetrokken. Wat had deze jonge vrouw aan dit consult gehad? Ik had haar plaats niet graag ingenomen. Ja, wel om aan die van mezelf te ontsnappen. Maar niet om m’n problemen bij een jonge dokter als ik op tafel te leggen. ‘Aan het einde van de poli praten we verder’, knikte de aios me toe. En dat deden we. Over wat er goed ging en wat niet. Over waar het misging en waarom. Niet moraliserend, straffend of overmatig verzachtend. Gewoon eerlijk. ‘En weet je Trude, sommige dingen moet je juist niet volgens het boekje doen. Op de gang ben je zo anders dan tijdens een gesprek. Laat zien wie je bent! Laat je nooit geremd worden door een communicatieles die hamert op formaliteit en professionaliteit. Wees gewoon je leuke, spontane zelf.’

Hulde aan deze aios, die écht even de tijd voor me nam en me in minder dan een halfuur meer heeft geleerd dan alle communicatielessen samen voor elkaar hebben gekregen. En iedere keer dat ik nu feedback krijg op een te persoonlijke schrijfstijl (‘meneer’ in plaats van ‘patiënt’), een iets te lange visite, het plaatsnemen op het bed van een patiënt, een gesprekje over de kinderen van een patiënt, dat op dat moment niet super-super-relevant is, denk ik: weet je, feedbackgever, niet alles hoeft volgens het boekje.

gynaecologie communicatie
  • Trude

    Trude is recent afgestudeerd en werkt nu als arts-onderzoeker Kinderneurologie. Nog regelmatig blikt ze terug op haar coschap-ervaringen.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • Er zijn nog geen reacties
 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.